[求助] 612背

討論各類玩意硬件,敗家心得,定力少D,唔好入黎

版主: kiev, mickey_mouse

[求助] 612背

文章進仔 » 2010-03-14, 23:41

問過下唔同朋友,田仔大力推介 cambo 612 背,不過實在難搵...
在ebay 見過2次,一次點都唔 ship oversea, 另一次就轉個頭就被buy it now 左...買唔切.. :evil:

自己就好鍾意 cambo, 會慢慢等..

但我心急想有得用 :twisted: 唔知有有餅友有冇其他好推介 8) 8)
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

Re: [求助] 612背

文章mickey_mouse » 2010-03-15, 00:14

Horseman la.
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

文章iiagdtd » 2010-03-15, 04:31

影,要發自內心。
頭像
iiagdtd
員外
員外

文章進仔 » 2010-03-15, 11:15

唔該晒米奇同 iiagdtd

剛剛睇左兩條link....
其實我比較喜歡 slide in back 好似 sinar zoom 咁(雖然好多人話好易壓片唔平),然而其實經已唔只一個人講我知 horseman 係最好。

另外想再請問一下,千零蚊祖國出品品質又如何呢? :beer:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章mickey_mouse » 2010-03-15, 11:37

China made one need to view the red window for film advance. but value for money and useable.

Horseman, the final choice. one for life.
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

文章TL » 2010-03-15, 13:30

田仔讓咗佢嗰个cambo 612比我, 如果你要就比你, 不過用Ebony要modify, 田仔部ebony好似改咗, 用得,不過你問清楚先..

有興趣就PM我或揾田仔..
頭像
TL
愛波你同學會會長

文章iiagdtd » 2010-03-16, 04:35

no problem 記住用slide in holder 的話最好短時間內影晒條片,由於設計問題放得太耐的話條片會係急彎位變形。
影,要發自內心。
頭像
iiagdtd
員外
員外

文章進仔 » 2010-03-16, 10:46

明白明白 8) 多謝指教!

TL: Thx!!我問問田仔先 :beer:

另外又想請問,呢個(Sinar Zoon)大家又覺得點呢?
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... K:MEWAX:IT

花多眼亂 :flower:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章TL » 2010-03-16, 13:03

身痕得咁勁 :mrgreen: :mrgreen:
頭像
TL
愛波你同學會會長

文章bytfung » 2010-03-16, 13:53

進仔 寫:明白明白 8) 多謝指教!

TL: Thx!!我問問田仔先 :beer:

另外又想請問,呢個(Sinar Zoon)大家又覺得點呢?
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... K:MEWAX:IT

花多眼亂 :flower:

好大個下,又重。
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章iiagdtd » 2010-03-16, 15:27

sinar 第一代變幅背,同之後的zoom 同zoom 2 最大分別係唔可以中途變幅,你一開始用邊個format就成條片都係咁。vario 同zoom 可以拆groundglass用graflok mount住用,zoom2 無graflok 位只能slide in。你用邊部body?sinar 背唔係部部都用得....
影,要發自內心。
頭像
iiagdtd
員外
員外

文章進仔 » 2010-03-16, 16:32

TL 寫:身痕得咁勁 :mrgreen: :mrgreen:

問下先,做定功課o者... :oops: :oops:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章進仔 » 2010-03-16, 16:38

iiagdtd 寫:sinar 第一代變幅背,同之後的zoom 同zoom 2 最大分別係唔可以中途變幅,你一開始用邊個format就成條片都係咁。vario 同zoom 可以拆groundglass用graflok mount住用,zoom2 無graflok 位只能slide in。你用邊部body?sinar 背唔係部部都用得....

我用緊 ebony RW45.. 試過下拉個 ground glass 睇落就夠出,但就唔知唔會頂邊. :roll:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章bytfung » 2010-03-16, 21:06

呀,我有個 Sinar type 1
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外