Linhof Technika 70 body Offer (己結束)

討論各類玩意硬件,敗家心得,定力少D,唔好入黎

版主: kiev, mickey_mouse

Re: Linhof Technika 70 body Offer (己結束)

文章Eery » 2004-04-08, 10:43

OldCake 寫:cco..............得閒約埋去參觀下老超的軍火庫丫....... :twisted:

HoHoHo x2 :twisted: :twisted: :twisted:
知足而知不足 有為而有不為
頭像
Eery
員外
員外

文章cco » 2004-04-08, 10:47

香港至NET超人 寫:re:cco
你部機有冇連動(rangefinder)? 如果有, 又點樣連動?
刀基本上是跟鏡, 仲要跟呎serial number, 唔係跟機.
如果你連90mm都夠wide, 根本拗機就唔係問題.

我部機的連動介紹!
圖檔

你講的刀跟鏡, 仲要跟呎serial number,應該是講45 LINHOF IV,
45 LINHOF V之後,所有刀己經是標準化,不需要跟機。

我主要考慮並非WIDE不WIDE, 而是反轉片四角邊緣有分辨率下降的問題,給你用到75又點,四個黑角都頭痛啦!
最後由 cco 於 2004-04-08, 10:59 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
cco
員外
員外

Re: Linhof Technika 70 body Offer (己結束)

文章cco » 2004-04-08, 10:49

OldCake 寫:cco..............得閒約埋去參觀下老超的軍火庫丫....... :twisted:

好呀!!!!

老超! 看你啦!
頭像
cco
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-08, 10:54

>HORSEMAN 45HD後組沒移軸!!
基本上, 影景及大廈都冇用.

>你講的刀跟鏡, 仲要跟呎serial number,應該是講45 LINHOF IV,
>45 LINHOF V之後,所有刀己經是標準化,不需要跟機。
唔同model既鏡, 其鏡板至菲林平面已經有唔同距雜, 更唔好講唔同
焦距. 我睇唔到唔用刀之類, 點樣=做到對焦準確, 真係要見識一下.

>得閒約埋去參觀下老超的軍火庫丫
有乜好睇? 我求其將do野擺係果倉到, 常用既沒有防濕.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章NetNetBoy » 2004-04-08, 11:06

我比較有興趣睇下你個倉...
會唔會一板板黑油... :lol:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章cco » 2004-04-08, 11:14

香港至NET超人 寫:>HORSEMAN 45HD後組沒移軸!!

>你講的刀跟鏡, 仲要跟呎serial number,應該是講45 LINHOF IV,
>45 LINHOF V之後,所有刀己經是標準化,不需要跟機。
唔同model既鏡, 其鏡板至菲林平面已經有唔同距雜, 更唔好講唔同
焦距. 我睇唔到唔用刀之類, 點樣=做到對焦準確, 真係要見識一下.

>得閒約埋去參觀下老超的軍火庫丫
有乜好睇? 我求其將do野擺係果倉到, 常用既沒有防濕.

求其將do野擺係果倉到, 容易潮濕,有人願意免費幫您保管,真的不使錢,考慮一下啦!

老餅! 是不是呀! :lol: :lol:
頭像
cco
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-08, 11:36

我好多o野, 送都冇人要啦, 早就發霉.
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Cloudy » 2004-04-08, 19:18

cco 寫:以大部份的4x5 Field機皮框都是75毫米至360毫米,設計時它們並沒把這些70以下的鏡頭當為標準來考慮.這些鏡頭都要外加凹版來用.(至少還未見有部Field機皮框可包括38到480), 70以下的鏡頭可算是特別用處鏡(例如建築)。
上45或23要考慮不同場合用不同鏡配置的問題
以45來講, 野外風光攝影 210/5.6,90/8,300/9 三支己經足夠.

Sorry! 有D唔同意, 因為90mm都係等如135既28mm左右, 有時唔係好夠用!
不過, 我同意28mm既Picture Angle係好適合影風景相! 但唔代表應該係呢度寫上句號! :roll:

cco 寫:但 選擇45鏡頭比135繁瑣很多,一間schneider都有七個系列鏡頭可選,
每支鏡頭都要考慮所用的片幅,像圈, 移轴能力。

呢D就係Large Format既魅力, 少D knowledge都會買錯鏡! :twisted:

cco 寫:38/47 mm F 5.6 /這些鏡己經暗角嚴重,還要大幅移軸,張片的旁邊的解柝度?????

暗角? 所以有Center Filter!
但用到38mm/47mm係已經唔可以點shift, 因為Lens既Coverage都唔夠! :D

cco 寫:如果真是要玩超wide angle,最好玩5X7加617背。

Sorry! 你有D誤解, 其實情況無分別, 鏡頭既限制係一樣, 用5X7加617背玩super wide-angle,
一樣要加Center Filter! :oops:

P.S. 以上純萃為吹水而吹水, 如果俾我影Landscape, 我一係影4x5 (因為4x5以上無幾多E-6機沖得好),
一係用612, 617等Handy機, 但其實我最想用都係135, 因為我最怕辛苦, 唔想 "咩" 機! :twisted:
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-08, 19:23

香港至NET超人 寫:我係東平洲既第一張相, 就係用47拍全倒45片, 用center filter, 相機tilt-down
而前板亦有tilt-down來加景深. 哥仔, 幾時出來睇睇我張片呀? :lol: :lol:
野外風景用乜鏡係要睇景點, 唔係我使鬼買咁多鏡呀.....
35, 47, 65, 75, 90, 135, 180, 240, 400.....
仲想買58XL, 110SYMMAR-XL, APO150, APO210, 400MRC....
之所以唔揀69field機, 就係因為用field有好多問題, 其中問題就係linhof個凹兜
太淺, 因為linhof鏡板細, 可用鏡少一大截.

用47mm影4x5, 就算用埋Balloon Bellow, 都應該郁唔到幾多咋喎? :roll:
你真係器材發燒友! :shock:
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-08, 19:29

cco 寫:我主要考慮並非WIDE不WIDE, 而是反轉片四角邊緣有分辨率下降的問題,給你用到75又點,四個黑角都頭痛啦!

乜野format既wide-angles都有呢D imperfections, 唔通真係斬腳趾避沙蟲? :roll:
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-08, 19:33

香港至NET超人 寫:>HORSEMAN 45HD後組沒移軸!!

我都想咁講! 基本上後組移軸只係前組移軸幅度既延伸! 8)
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-08, 19:35

香港至NET超人 寫:我好多o野, 送都冇人要啦, 早就發霉.

咁 ...... 俾我睇睇o岩唔o岩洗? :twisted:
Cloudy
員外
員外

文章Eery » 2004-04-08, 19:55

Cloudy 寫:
香港至NET超人 寫:我好多o野, 送都冇人要啦, 早就發霉.

咁 ...... 俾我睇睇o岩唔o岩洗? :twisted:

x2 :twisted: :twisted: :twisted:
知足而知不足 有為而有不為
頭像
Eery
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-08, 21:16

Cloudy 寫:
香港至NET超人 寫:我係東平洲既第一張相, 就係用47拍全倒45片, 用center filter, 相機tilt-down
而前板亦有tilt-down來加景深. 哥仔, 幾時出來睇睇我張片呀? :lol: :lol:
野外風景用乜鏡係要睇景點, 唔係我使鬼買咁多鏡呀.....
35, 47, 65, 75, 90, 135, 180, 240, 400.....
仲想買58XL, 110SYMMAR-XL, APO150, APO210, 400MRC....
之所以唔揀69field機, 就係因為用field有好多問題, 其中問題就係linhof個凹兜
太淺, 因為linhof鏡板細, 可用鏡少一大截.

用47mm影4x5, 就算用埋Balloon Bellow, 都應該郁唔到幾多咋喎? :roll:
你真係器材發燒友! :shock:

其實.... 我有toyo 45G, 大凹兜及bag bellow..... :wink:
shift未必有幾mm, 但以tilt來增加景深, 只係須要5~10度已經好強, 枝鏡其實亦cover到. 再者, field機中亦有一些可以shift好多既, 問題係bellow果度. 好似wista, 已經可以係盒仔機換bag bellow, toyoview vx125改用塑料bellow, 移軸又比傳統bellow(紙/皮)好.
http://www.toyoview.com/Products/VX125/VX125.html
買35係因為係超大視角, 影69真係好正, 但冇幾多部機用到, linhof已經好困難.
我唔鍾意toyo A, 但無可否認佢係盒機係用得最多鏡, 連3及5號SHUTTER鋼都落到, 死未.... :twisted:
下一個目標, 唔係HORSEMAN 45HD, 就係VX125.... :lol:
無錯, 我玩好多器材, 就係因為我都要影好多種類既相O者.... :twisted:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2004-04-08, 21:20

Cloudy 寫:

我都想咁講! 基本上後組移軸只係前組移軸幅度既延伸! 8)

有少少唔同, 後組移軸是菲林平面修正, 其作同與前組修正有少少唔同.
不過, field機要咁多移軸, 69機一早輸晒, toyo A2啦...
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

上一頁下一頁

回到 魔鬼敗家

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員