中大幅灌水,討論,貼圖,器材報價區。

討論各類玩意硬件,敗家心得,定力少D,唔好入黎

版主: kiev, mickey_mouse

Re: 中大幅灌水,討論,貼圖區。

文章cco » 2004-04-14, 19:15

Cloudy 寫:
cco 寫:大幅 image circle ,視角xx度,景深的關係有小小混亂, 可不可以講楚小小.
謝謝

基本上, Image Circle (coverage, 中文唔識) 同景深無乜關係, Image Circle既意思係話, 呢個圈既範圍
以內既解像力係可以接受, 所以我曾經見過有書/catalouge叫佢做Acceptance of Definition (大概名稱).

至於景深, 係同另一個圈, 模糊圈 (Circle of Confusion) 有關, 由模糊圈而引申Depth-Of-Focus (焦深), 再由
Depth-Of-Focus而引申Depth-Of-Field (景深). :D

我支老鏡是Technica Schneider Symar 100 f 5,6 or 175mm f12 convertible.

我把前組鏡除下後,就變成175mm f12, 請問Image Circle 怎樣計算呢?
會不會改變呢??

謝謝
頭像
cco
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-14, 21:31

The is no details on the internet as it is a post-WWII stuff.
I guess the covering power is line better Xenar and Symmar S with closer to Symmar S. The Symmar S 100/5.6 is 143mm which is almost 4x5". Symmar should be around 130mm and it is enough to cover a 612 shot with no moving at all.
About the image circle of convertible (long end), it should be about the same as the original (wide end). With the longer focal length, the image circle projection angle is smaller. But be reminded that most convertible has poor optical performance while in long end.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Cloudy » 2004-04-14, 22:37

其實, 英文書有好多都好好, 而且英文都唔深, 何必一定要中文? :roll:
Cloudy
員外
員外

文章NetNetBoy » 2004-04-14, 23:04

cco 圖書館有本...
好似叫Large Format Technical
我上星期還了...
用Large Format就search到ka la...

快... :lol:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章cco » 2004-04-15, 03:44

NetNetBoy 寫:cco 圖書館有本...
我上星期還了...

THANK :lol:

但SEARCH不到,遲些再試!
頭像
cco
員外
員外

文章cco » 2004-04-15, 03:57

Cloudy 寫:其實, 英文書有好多都好好, 而且英文都唔深, 何必一定要中文? :roll:

香港賣的書價太貴,不想去圖書館借來影印。 祖國的書印刷精美和超便宜,
我並不介意英文版,但祖國好似以翻譯版為主,很少原裝英文版。据說因為版權指名只準內地賣,不可出口。

PS:老餅, 我沒話香港印刷不好呀!
頭像
cco
員外
員外

文章cco » 2004-04-15, 04:13

香港至NET超人 寫:The is no details on the internet as it is a post-WWII stuff.
I guess the covering power is line better Xenar and Symmar S with closer to Symmar S. The Symmar S 100/5.6 is 143mm which is almost 4x5". Symmar should be around 130mm and it is enough to cover a 612 shot with no moving at all.
About the image circle of convertible (long end), it should be about the same as the original (wide end). With the longer focal length, the image circle projection angle is smaller. But be reminded that most convertible has poor optical performance while in long end.

thank!

如果前組鏡除下後,就變成175mm f12,請問在f12光圈下如何到準確對焦,可以用超焦距 Hyperfocal distance嗎?

請問一個白爛問題,中大底的超焦距計算和135的是不是一樣?
頭像
cco
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-15, 04:33

我上星期還了...

果本係一本好既教科書, 叫 "View Camera Technique", 睇下係咪呢本:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/control ... 298&is=REG

我好多年前睇唔記得係第幾版, 呢本第7版我係藝術圖書館睇過, 好好! :D

另外推薦既就緊係俾人鬧既 "The Camera" by Ansel Adams

P.S. 用得Large Format就咪嫌英文書貴啦, 中文書翻譯/打字成日錯, 仲通常錯係正負/上下/
有無等調轉哂, 你如果對呢科唔熟, 錯左都唔知, 因小失大! :roll:
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-15, 04:40

cco 寫:如果前組鏡除下後,就變成175mm f12,請問在f12光圈下如何到準確對焦,可以用超焦距 Hyperfocal distance嗎?

1. Outdoors f12 都對到焦架.
2. 當然可用超焦距.
3. 一樣.
Cloudy
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-15, 09:27

cco 寫:
Cloudy 寫:其實, 英文書有好多都好好, 而且英文都唔深, 何必一定要中文? :roll:

香港賣的書價太貴,不想去圖書館借來影印。 祖國的書印刷精美和超便宜,
我並不介意英文版,但祖國好似以翻譯版為主,很少原裝英文版。据說因為版權指名只準內地賣,不可出口。

PS:老餅, 我沒話香港印刷不好呀!

去搵卡神!
http://home.kimo.com.tw/fotoimagekasan/bookcenter.htm
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2004-04-15, 09:30

cco 寫:thank!

如果前組鏡除下後,就變成175mm f12,請問在f12光圈下如何到準確對焦,可以用超焦距 Hyperfocal distance嗎?

玩45為放大, 玩超焦距? 唔係呀化! 十蚊八蚊張唔對焦既底, 我冇咁富貴!
F/12對焦係難, 不過唔係極困難, 只要遮得夠黑, F/12其實都好光, 仲有,
買個好D咩LOUPE, 老餅果個我都有, 係幾好, 不過唔夠我果個30X好, 勝
在係HORSEMAN製造可以用過世. :twisted:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章NetNetBoy » 2004-04-15, 09:47

係這本丫cco
幾正... 第7版了...
8)

Cloudy 寫:
我上星期還了...

果本係一本好既教科書, 叫 "View Camera Technique", 睇下係咪呢本:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/control ... 298&is=REG

我好多年前睇唔記得係第幾版, 呢本第7版我係藝術圖書館睇過, 好好! :D

另外推薦既就緊係俾人鬧既 "The Camera" by Ansel Adams

P.S. 用得Large Format就咪嫌英文書貴啦, 中文書翻譯/打字成日錯, 仲通常錯係正負/上下/
有無等調轉哂, 你如果對呢科唔熟, 錯左都唔知, 因小失大! :roll:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章Cloudy » 2004-04-15, 10:40

香港至NET超人 寫:玩45為放大, 玩超焦距? 唔係呀化! 十蚊八蚊張唔對焦既底, 我冇咁富貴!
F/12對焦係難, 不過唔係極困難, 只要遮得夠黑, F/12其實都好光, 仲有,
買個好D咩LOUPE, 老餅果個我都有, 係幾好, 不過唔夠我果個30X好, 勝
在係HORSEMAN製造可以用過世. :twisted:

超人, 你又未免太謹慎啦, Ansel Adams用8x10有時都係靠 "度" 呎, 又例如Hass既SWC, 大部份Pro都係
用Hyperfocal Distance, 點會用磨砂對焦! :D

P.S. 不過, 我都得承認當我用SWC做Job既時候, 我都有D擔心佢把景深呎唔準! :oops:
但如果你地係影風景既, 就試下超焦距都唔怕啦!
Cloudy
員外
員外

文章philip » 2004-04-15, 11:08

Cloudy:
oh,完來你都有用SWC經驗
我想請教一d有關SWC問題..

請問如果我想買SWC,買 SWC既白鏡 903 定係905好?
用SWC有乜野問題要注意??
主要係因為我想買一部wide angle 中幅影風景...,因為我覺得45來我來講太煩 :P
頭像
philip
客官
客官

文章kenhui » 2004-04-15, 11:36

剛見到有天祥有部連 A12 ...
$18000 .... BUY-IT-NOW !!!! :twisted:

我個人覺得買返舊既有 T* 就幾好了 ....
頭像
kenhui
客官
客官

上一頁下一頁

回到 魔鬼敗家

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員