中大幅灌水,討論,貼圖,器材報價區。

討論各類玩意硬件,敗家心得,定力少D,唔好入黎

版主: kiev, mickey_mouse

文章香港至NET超人 » 2004-04-15, 11:52

係我既攝影理念之內, 技術層面有三樣o野係最重要既, 對焦、測光與及菲林處理, 這些事我不會太馬虎(其他可以極極極極馬虎).
用拉呎度位是現今電影行也通用的情況, 這個準確位甚至於用optical finder更準, 那當然是鏡頭生產商的努力成果.
對於廣角鏡可用超焦距, 首要明白甚麼是超焦距, 簡單來說就是在一定放大率之下, 以一定觀察距離作出人眼剛剛足夠解像度的計算, 圖片在這情況之下, 有更多解像度是沒有意義的, 因為人眼看不到, 但這個條件出現很多問題, 例如這觀看就如在街上讀廣告一樣, 只是過眼雲煙, 距離及大小就如12吋視距看一張A4紙, 那又是否大底拍攝者的理想閱讀模式呢?
而當底片愈大, 解像度愈高, 對於失焦的分析力就會更強, 135或許差1、2吋都分不出來, 但大底就是1、2cm的能力, 不放大當然沒有問題, 但用得大底就是須要這個, 為何背道而馳呢.
最終的問題是, 為何要大底呢? 攝影創作著重內心表達, 與及對事物的研究, 而非以科學研究, 將事物無限放大及清晰化, 對創作起到作用嗎? 回到攝影的根本問題, 為甚麼要拍呢?
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章黃金po » 2004-04-15, 12:35

Cloudy 寫:
香港至NET超人 寫:玩45為放大, 玩超焦距? 唔係呀化! 十蚊八蚊張唔對焦既底, 我冇咁富貴!
F/12對焦係難, 不過唔係極困難, 只要遮得夠黑, F/12其實都好光, 仲有,
買個好D咩LOUPE, 老餅果個我都有, 係幾好, 不過唔夠我果個30X好, 勝
在係HORSEMAN製造可以用過世. :twisted:

超人, 你又未免太謹慎啦, Ansel Adams用8x10有時都係靠 "度" 呎, 又例如Hass既SWC, 大部份Pro都係
用Hyperfocal Distance, 點會用磨砂對焦! :D

P.S. 不過, 我都得承認當我用SWC做Job既時候, 我都有D擔心佢把景深呎唔準! :oops:
但如果你地係影風景既, 就試下超焦距都唔怕啦!

用SWC影interior可以拉皮尺, exterior可以用rangefiner, pro不存在任何擔心。而超人提及電影業多以拉尺可於zoom-in focus, 相信是攝影機跟相機在設計上大有不同, 對焦機械上的不同發展出相當不同的對焦方法, 但對焦方法的互換是可能的。
頭像
黃金po
員外
員外

Re: 中大幅灌水,討論,貼圖區。

文章cco » 2004-04-15, 20:11

NetNetBoy 寫:係這本丫cco
幾正... 第7版了...
8)

Cloudy 寫:
NetNetBoy 寫:cco 圖書館有本...
好似叫Large Format Technical
我上星期還了...
用Large Format就search到ka la...

快... :lol:

果本係一本好既教科書, 叫 "View Camera Technique", 睇下係咪呢本:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/control ... 298&is=REG

我好多年前睇唔記得係第幾版, 呢本第7版我係藝術圖書館睇過, 好好! :D

另外推薦既就緊係俾人鬧既 "The Camera" by Ansel Adams

P.S. 用得Large Format就咪嫌英文書貴啦, 中文書翻譯/打字成日錯, 仲通常錯係正負/上下/
有無等調轉哂, 你如果對呢科唔熟, 錯左都唔知, 因小失大! :roll:

這本書我有看過,是第四版1980,黑色封面,封面一個字都沒,以為主要講
VIEW CAMER,只是簡單看過。己借返,詳細再看多次。

thank
頭像
cco
員外
員外

文章cco » 2004-04-15, 20:18

香港至NET超人 寫:
cco 寫:thank!

如果前組鏡除下後,就變成175mm f12,請問在f12光圈下如何到準確對焦,可以用超焦距 Hyperfocal distance嗎?

請問一個白爛問題,中大底的超焦距計算和135的是不是一樣?

玩45為放大, 玩超焦距? 唔係呀化! 十蚊八蚊張唔對焦既底, 我冇咁富貴!
F/12對焦係難, 不過唔係極困難, 只要遮得夠黑, F/12其實都好光, 仲有,
買個好D咩LOUPE, 老餅果個我都有, 係幾好, 不過唔夠我果個30X好, 勝
在係HORSEMAN製造可以用過世. :twisted:

老超,又再放毒. :evil:

有沒增亮對焦屏介紹? Wista的對焦玻璃好不好?
頭像
cco
員外
員外

文章cco » 2004-04-15, 20:35

香港至NET超人 寫:係我既攝影理念之內, 技術層面有三樣o野係最重要既, 對焦、測光與及菲林處理, 這些事我不會太馬虎(其他可以極極極極馬虎).
用拉呎度位是現今電影行也通用的情況, 這個準確位甚至於用optical finder更準, 那當然是鏡頭生產商的努力成果.
對於廣角鏡可用超焦距, 首要明白甚麼是超焦距, 簡單來說就是在一定放大率之下, 以一定觀察距離作出人眼剛剛足夠解像度的計算, 圖片在這情況之下, 有更多解像度是沒有意義的, 因為人眼看不到, 但這個條件出現很多問題, 例如這觀看就如在街上讀廣告一樣, 只是過眼雲煙, 距離及大小就如12吋視距看一張A4紙, 那又是否大底拍攝者的理想閱讀模式呢?
而當底片愈大, 解像度愈高, 對於失焦的分析力就會更強, 135或許差1、2吋都分不出來, 但大底就是1、2cm的能力, 不放大當然沒有問題, 但用得大底就是須要這個, 為何背道而馳呢.
最終的問題是, 為何要大底呢? 攝影創作著重內心表達, 與及對事物的研究, 而非以科學研究, 將事物無限放大及清晰化, 對創作起到作用嗎? 回到攝影的根本問題, 為甚麼要拍呢?

我係以影大風景為主,如果不用超焦距,如何拍攝最清晰的照片 :?:
增加景深/縮細光圈來增加清晰度?
頭像
cco
員外
員外

文章cco » 2004-04-15, 20:39

Cloudy 寫:
NetNetBoy 寫:cco 圖書館有本...
好似叫Large Format Technical
我上星期還了...
用Large Format就search到ka la...

快... :lol:

果本係一本好既教科書, 叫 "View Camera Technique", 睇下係咪呢本:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/control ... 298&is=REG

我好多年前睇唔記得係第幾版, 呢本第7版我係藝術圖書館睇過, 好好! :D

另外推薦既就緊係俾人鬧既 "The Camera" by Ansel Adams

P.S. 用得Large Format就咪嫌英文書貴啦, 中文書翻譯/打字成日錯, 仲通常錯係正負/上下/
有無等調轉哂, 你如果對呢科唔熟, 錯左都唔知, 因小失大! :roll:

謝謝!

受教

PS 經過多年成長,現在祖國的翻譯己算不錯,但還有不少差劣的翻譯。
頭像
cco
員外
員外

文章kiev » 2004-04-15, 20:47

cco 寫: 我係以影大風景為主,如果不用超焦距,如何拍攝最清晰的照片 :?:

要多 D 研習研習..................

基本上我認同老超既見解,但超焦距是否較適合解像力較高的中幅、135 鏡頭 !?
頭像
kiev
小二
小二

文章kiev » 2004-04-15, 21:24

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 60463&rd=1

跟俺的 612 是同一牌子,有大相 !
頭像
kiev
小二
小二

文章Cloudy » 2004-04-15, 21:35

philip 寫:Cloudy:
oh,完來你都有用SWC經驗
我想請教一d有關SWC問題..

請問如果我想買SWC,買 SWC既白鏡 903 定係905好?
用SWC有乜野問題要注意??
主要係因為我想買一部wide angle 中幅影風景...,因為我覺得45來我來講太煩 :P

哈哈! Sorry! 我有用佢既經驗, 但無玩古董既經驗! 但乜903同905係白鏡既咩? :shock:
用SWC要注意既係買一枝好腳架 + head! :D
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-15, 21:43

kiev 寫:
cco 寫: 我係以影大風景為主,如果不用超焦距,如何拍攝最清晰的照片 :?:

基本上我認同老超既見解,但超焦距是否較適合解像力較高的中幅、135 鏡頭 !?

以我所知, Ansel Adams用8x10都係拉呎 "度" bellow, 用超焦距影風景! :D
Cloudy
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-15, 22:22

cco 寫:我係以影大風景為主,如果不用超焦距,如何拍攝最清晰的照片 :?:

focal plane你認識未?
認唔認同, 超焦距只是騙人的視差??
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章kiev » 2004-04-15, 23:05

Cloudy 寫:
kiev 寫:

以我所知, Ansel Adams用8x10都係拉呎 "度" bellow, 用超焦距影風景! :D

或者咁講,唔 tilt 唔 shift 的確係可以用超焦距 。而中幅、135 機、鏡亦大多數無此功能! :D
頭像
kiev
小二
小二

文章cco » 2004-04-15, 23:23

香港至NET超人 寫:
cco 寫:我係以影大風景為主,如果不用超焦距,如何拍攝最清晰的照片 :?:

focal plane你認識未?
認唔認同, 超焦距只是騙人的視差??

超焦距並非絕對是騙人的視差, 如果是呀! 那鏡頭廠無必出超焦距的表啦!

你是不是想講用相機的搖擺和傾斜來控制影像的清晰度?

PS,努力適應大底的思考模式,最近有些混亂,請見諒!
頭像
cco
員外
員外

文章kiev » 2004-04-15, 23:32

cco 寫:
超焦距並非絕對是騙人的視差, 如果是呀! 那鏡頭廠無必出超焦距的表啦!

果個好似係"焦距表",相信係俾"抓拍"用的。你部機係有手柄的!
頭像
kiev
小二
小二

文章cco » 2004-04-15, 23:42

kiev 寫:
cco 寫:

果個好似係"焦距表",相信係俾"抓拍"用的。你部機係有手柄的!

我不是講我部機那個焦距表,是鏡頭廠出的超焦距表。
頭像
cco
員外
員外

上一頁下一頁

回到 魔鬼敗家

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員