中大幅灌水,討論,貼圖,器材報價區。

討論各類玩意硬件,敗家心得,定力少D,唔好入黎

版主: kiev, mickey_mouse

文章香港至NET超人 » 2004-04-15, 23:44

cco 寫:超焦距並非絕對是騙人的視差, 如果是呀! 那鏡頭廠無必出超焦距的表啦!

你是不是想講用相機的搖擺和傾斜來控制影像的清晰度?

PS,努力適應大底的思考模式,最近有些混亂,請見諒!

What is circle of Confussion?
It is nothing about film size, it is the theory in behind. That is, what is clear sharp and what is blur.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章cco » 2004-04-16, 00:13

香港至NET超人 寫:
cco 寫:超焦距並非絕對是騙人的視差, 如果是呀! 那鏡頭廠無必出超焦距的表啦!

What is circle of Confussion?
It is nothing about film size, it is the theory in behind. That is, what is clear sharp and what is blur.

老超.
模糊圈的大小是和底片大小有關。大型相機的景深,是以模糊圈的大小來計算.
4x5"約 0.1mm(不知有沒記錯)
頭像
cco
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-16, 00:23

kiev 寫:
Cloudy 寫:
kiev 寫:
cco 寫: 我係以影大風景為主,如果不用超焦距,如何拍攝最清晰的照片 :?:
增加景深/縮細光圈來增加清晰度?

要多 D 研習研習..................

基本上我認同老超既見解,但超焦距是否較適合解像力較高的中幅、135 鏡頭 !?

以我所知, Ansel Adams用8x10都係拉呎 "度" bellow, 用超焦距影風景! :D

或者咁講,唔 tilt 唔 shift 的確係可以用超焦距 。而中幅、135 機、鏡亦大多數無此功能! :D

120, 135 都可用hyperfocal distance! :D
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-16, 00:25

cco 寫:
kiev 寫:
cco 寫:
超焦距並非絕對是騙人的視差, 如果是呀! 那鏡頭廠無必出超焦距的表啦!

果個好似係"焦距表",相信係俾"抓拍"用的。你部機係有手柄的!

我不是講我部機那個焦距表,是鏡頭廠出的超焦距表。

你係咪話 "景深呎"? :roll:
Cloudy
員外
員外

文章edwin » 2004-04-16, 00:26

cco 寫:
香港至NET超人 寫:
cco 寫:我係以影大風景為主,如果不用超焦距,如何拍攝最清晰的照片 :?:
增加景深/縮細光圈來增加清晰度?

focal plane你認識未?
認唔認同, 超焦距只是騙人的視差??

超焦距並非絕對是騙人的視差, 如果是呀! 那鏡頭廠無必出超焦距的表啦!

先說明我沒有45機, 亦未玩過, 不過超焦距確實只係一種掩眼法.
只要理解一下對焦的關係, 好明顯任何鏡頭只能夠有一點係清晰的對焦點,
相片/正片只要一經放大, 對焦點以外的物件就會逐漸模糊, 呢個根本就係一個物理現象
唯一分別係呢個模糊的程度有幾高, 甘辛苦抬部45機, 冇理由自己呃自己o者 :roll:
頭像
edwin
員外
員外

Re: 中大幅灌水,討論,貼圖區。

文章Cloudy » 2004-04-16, 00:37

我都同意Circle of Confusion係一個概念, Hyperfocal Distance亦算係掩眼法, 但如果運用得宜, 亦係一種技巧!
其實我地影相成日都用唔同既技巧/掩眼法, 所以Photography唔係純科學, 而係美術+科學! :D
Cloudy
員外
員外

文章philip » 2004-04-16, 00:37

Cloudy 寫:
philip 寫:Cloudy:
oh,完來你都有用SWC經驗
我想請教一d有關SWC問題..

請問如果我想買SWC,買 SWC既白鏡 903 定係905好?
用SWC有乜野問題要注意??
主要係因為我想買一部wide angle 中幅影風景...,因為我覺得45來我來講太煩 :P

哈哈! Sorry! 我有用佢既經驗, 但無玩古董既經驗! 但乜903同905係白鏡既咩? :shock:
用SWC要注意既係買一枝好腳架 + head! :D

oh... 我講既係白鏡, 903 同 905 :wink:
頭像
philip
客官
客官

文章cco » 2004-04-16, 00:42

Cloudy 寫:
cco 寫:
kiev 寫:
cco 寫:

果個好似係"焦距表",相信係俾"抓拍"用的。你部機係有手柄的!

4x5 Camera --- HYPERFOCAL DISTANCE card
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15247&item=3810002142

8x10 Camera --- HYPERFOCAL DISTANCE card
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 3810003146

之前見過Rodenstock出的card(可移動的那種),顯示包括景深呎和超焦距.
最後由 cco 於 2004-04-16, 01:01 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
cco
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-16, 00:44

philip 寫:
Cloudy 寫:
philip 寫:Cloudy:
oh,完來你都有用SWC經驗
我想請教一d有關SWC問題..

請問如果我想買SWC,買 SWC既白鏡 903 定係905好?
用SWC有乜野問題要注意??
主要係因為我想買一部wide angle 中幅影風景...,因為我覺得45來我來講太煩 :P

哈哈! Sorry! 我有用佢既經驗, 但無玩古董既經驗! 但乜903同905係白鏡既咩? :shock:
用SWC要注意既係買一枝好腳架 + head! :D

oh... 我講既係白鏡, 903 同 905 :wink:

我既意思係SWC既903, 905 乜唔係黑鏡? 而係白咀鏡? :roll:
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-16, 00:47

cco 寫:
Cloudy 寫:
cco 寫:
kiev 寫:
cco 寫:

4x5 Camera --- HYPERFOCAL DISTANCE card
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15247&item=3810002142

之前見過Rodenstock出的card(可移動的那種),顯示包括景深呎和超焦距。

Thx! 明啦, 不過無用過, 我通常用4x5影close-up, 好少影Infinity! :D
Cloudy
員外
員外

文章philip » 2004-04-16, 00:51

903/905係黑鏡
不過我都想睇下白鏡 (早其50's-70's) 個d無 T*既SWC會如何
不過好似SWC影風景係幾勁 :wink: (中幅)
頭像
philip
客官
客官

文章Cloudy » 2004-04-16, 01:10

philip 寫:903/905係黑鏡
不過我都想睇下白鏡 (早其50's-70's) 個d無 T*既SWC會如何

好似話Mamiya 7 II 果支Biogon重正喎! :twisted:
See here: http://www.kenrockwell.com/tech/mf.htm :D
Cloudy
員外
員外

文章philip » 2004-04-16, 01:17

Cloudy 寫:

好似話Mamiya 7 II 果支Biogon重正喎! :twisted:
See here: http://www.kenrockwell.com/tech/mf.htm :D

其實都係情意結
想有set 哈仔system影風景,而且係CZ鏡 :lol:
而家個plan係
38 + 80 + 250 最強組合
頭像
philip
客官
客官

文章Cloudy » 2004-04-16, 01:29

philip 寫:
Cloudy 寫:

其實都係情意結
想有set 哈仔system影風景,而且係CZ鏡 :lol:
而家個plan係
38 + 80 + 250 最強組合

我諗白咀鏡唔會好靚, 買新野好D! :roll:
Cloudy
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-16, 08:07

RE:cco
Yes, there are numerous table of hyper focus for each film formats or even each lenses. But then, you still don't know what is circle of confussion. What is 0.1mm means in 4x5" film? If 0.1mm is the finest and acceptable image to be barely sharp, then, all you need is (4"x25.4/0.1) X (5"x25.4/0.1) pixel, that is 1016 X 1270, which is about 1.3Mpix DC resolution....
Are U going to shoot 45 format like this?? If then, you win all you wanted!
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

上一頁下一頁

回到 魔鬼敗家

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員