放大機與projector

無色彩地帶,只討論黑白相及相關論題 (就住丙)

版主: duncanwong

放大機與projector

文章eddy777hk9999 » 2011-03-23, 17:00

想問一下其實放大機放大個畫面其實同slide projector有無分別?

另外如果想玩contact print......如果係8x10直印.......咁係咪就算一部6x7cm放大機.......

只要佢光度可以放大到8x10"咁都可以做得到架? :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
eddy777hk9999
員外
員外

Re: 放大機與projector

文章Peter LO » 2011-03-23, 17:18

撇開鏡頭的分別,幻燈機通常有風扇,工作時會震,影響清晰度,而且調整與相紙之間的平行度也有一定難度。

Contact print點整都得啦,房燈都沒問題。
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2011-03-23, 17:28

Peter LO 寫:撇開鏡頭的分別,幻燈機通常有風扇,工作時會震,影響清晰度,而且調整與相紙之間的平行度也有一定難度。

Contact print點整都得啦,房燈都沒問題。

我慳電膽!烏絲膽同房燈都試過..........效果都似好差............ :oops: :oops: :oops:

你有時間泥中環啦!.......不過net net d相紙可能太耐了!我訂左果d未到.......所以試完效果唔好...... :oops: :oops: :oops: :oops:

咁上forum睇又好似contact print都要放大機咁.........

睇左幾日放大機............又好似唔係好貴...........所以問下囉............ :oops: :oops: :oops: :oops:

同埋如果45片放大印相到10x12...........高度要幾多? :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

文章Peter LO » 2011-03-23, 17:34

>我慳電膽!烏絲膽同房燈都試過..........效果都似好差............ :oops: :oops: :oops:
低D火數試試。 :wink:
我當年都係衰火數高。 :oops:

>同埋如果45片放大印相到10x12...........高度要幾多?
唔講用幾多mm鏡頭,點答你? :lol:

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2011-03-23, 17:48

Peter LO 寫:>我慳電膽!烏絲膽同房燈都試過..........效果都似好差............ :oops: :oops: :oops:
低D火數試試。 :wink:
我當年都係衰火數高。 :oops:

>同埋如果45片放大印相到10x12...........高度要幾多?
唔講用幾多mm鏡頭,點答你? :lol:

好彩買左個光暗制!一陣再試下先! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

咁我唔識丫嘛?..........蝦我! :oops: :oops: :oops: :oops:

如果係210呢?..............因為我可能會有一支放大頭係210mm架.............. :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

文章Peter LO » 2011-03-23, 18:06

38吋多少少。

叫肥仔幫你計多次啦,我都唔知自己當年D數學點及格的。

記得節能膽不能用光暗掣。

頭像
Peter LO
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2011-03-23, 18:09

Peter LO 寫:38吋多少少。

叫肥仔幫你計多次啦,我都唔知自己當年D數學點及格的。

記得節能膽不能用光暗掣。

電o既野我又知喎!係烏絲膽來的!...........

UM.............38吋左右...........我應該都夠位的! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
頭像
員外
員外

文章eddy777hk9999 » 2011-03-23, 18:13

PETER哥!咁以你經驗............係咪情願較到最暗,然後照耐D呢? :oops: :oops: :oops:

有無少少時間參考使下呀? :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

文章Peter LO » 2011-03-23, 18:20

eddy777hk9999 寫:PETER哥!咁以你經驗............係咪情願較到最暗,然後照耐D呢? :oops: :oops: :oops:

有無少少時間參考使下呀? :oops: :oops: :oops: :oops:

大哥,我無咩大判contact print經驗啊。

較暗D可以方便做burning and dodging,當然好D。

時間很視乎光源距離、相紙感光度等,真係不懂怎答。

頭像
Peter LO
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2011-03-23, 18:46

哈哈!咁唯有老規矩啦!試!試!試!試!試!試!試!試! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
頭像
員外
員外

文章eddy777hk9999 » 2011-03-23, 19:03

妖!PETER哥出泥我請食飯啦!

一句火力太強!..............搞掂!當然仲有好多野要進步!但終於出到張相了!係一張相囉!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

開心屎我了! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
頭像
員外
員外

文章進仔 » 2011-03-23, 19:26

810 contact print 係好開心的 :beer:
我有放大機,contact print 方便。通常到打到十張八張就會儲埋做一次。

每一張黑白都 contact print 一張先入 clear book folder, 睇返D相方便好多 :beer:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章eddy777hk9999 » 2011-03-23, 19:33

進仔 寫:810 contact print 係好開心的 :beer:
我有放大機,contact print 方便。通常到打到十張八張就會儲埋做一次。

每一張黑白都 contact print 一張先入 clear book folder, 睇返D相方便好多 :beer:

我而家學好玩45先!係細張D.........但唔想SIDE左D相紙呀!之後OK左就會主力810CONTACT PRINT!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
頭像
員外
員外

文章mickey_mouse » 2011-03-23, 20:57

I use the light tube at the ceiing of the washroom only in the old days.
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2011-03-24, 00:42

mickey_mouse 寫:I use the light tube at the ceiing of the washroom only in the old days.

今日試弓25w烏絲燈加光暗制已經好好了,只是對比還差一點,希望新相紙到了會更好吧,但真好想你同peter哥netnet到一到睇一睇點樣做會更好囉!因為我真仰初哥囉!
頭像
員外
員外

下一頁

回到 黑白專區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員