放大機與projector

無色彩地帶,只討論黑白相及相關論題 (就住丙)

版主: duncanwong

Re: 放大機與projector

文章NetNetBoy » 2011-03-24, 11:17

Sorry... 相紙係比你試環境有冇入光.. 和練習用... 過曬期的了... 而且是 0 號FB紙.. 冇咩反差woo...

家下 科學冇紙賣? 可以大張d都得woo.. 唔使訂... 你B+W Order?

你用幾多時間Develop & Fixer?

eddy777hk9999 寫:
mickey_mouse 寫:I use the light tube at the ceiing of the washroom only in the old days.

今日試弓25w烏絲燈加光暗制已經好好了,只是對比還差一點,希望新相紙到了會更好吧,但真好想你同peter哥netnet到一到睇一睇點樣做會更好囉!因為我真仰初哥囉!
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章eddy777hk9999 » 2011-03-24, 11:30

而家無哂定號紙賣了,我又唔識用filter

Net net你d相紙我check過係rc紙

我而家大約係
Develop 1min
Stopbath 30sec
Fix 1.5min
頭像
eddy777hk9999
員外
員外

文章NetNetBoy » 2011-03-24, 16:13

有唔到款? 我記得我用的是 0號....

不過咩紙都好... Fix 1.5 mins好似太少woo... 會唔夠黑...
Develop又好似唔使咁耐... 會冇曬反差...

唔落Filter咪3號到law... 九生有kwa...

號數紙要訂law..
http://www.bhphotovideo.com/c/search?ci ... 4289268058
玩FB la.. :twisted:

eddy777hk9999 寫:而家無哂定號紙賣了,我又唔識用filter

Net net你d相紙我check過係rc紙

我而家大約係
Develop 1min
Stopbath 30sec
Fix 1.5min
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章eddy777hk9999 » 2011-03-24, 17:32

呀?.........原來fix耐d會黑d架?.........oh......... :oops: :oops: :oops: :oops:

而家係唔係好夠黑呀........一陣試下先!hehe :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
頭像
員外
員外

文章eddy777hk9999 » 2011-03-24, 17:34

fb紙好似多好多野要注意喎..........我咁菜鳥........玩熟d先啦! :oops: :oops: :oops: :oops:

同埋fb紙係咪會巢好多? :oops: :oops: :oops:

定係聽說ilford 紙唔係好巢的! :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

文章NetNetBoy » 2011-03-25, 09:51

搬左去黑白區....

RC唔夠好玩...
同Develop時間太短... 用Jobo難控制...

我只知Ilford紙唔夠厚... 不過咁可能又好玩...
比如 揾大張d紙Content Print 8x10 來做Xmas Card... 對摺也OK...
在雜誌上看過...

Oh.. 你意思紙唔平?
用野壓返幾日...
:roll:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章eddy777hk9999 » 2011-03-26, 14:15

NetNetBoy 寫:搬左去黑白區....

RC唔夠好玩...
同Develop時間太短... 用Jobo難控制...

我只知Ilford紙唔夠厚... 不過咁可能又好玩...
比如 揾大張d紙Content Print 8x10 來做Xmas Card... 對摺也OK...
在雜誌上看過...

Oh.. 你意思紙唔平?
用野壓返幾日...
:roll:

有機會餅會開飯你有無sample比我睇下rc紙同fb紙分別?

而家我中環果度做左黑房!所以哂相都係用盤沖!沖片先會用jobo!

其實都係睇無忌,睇佢地講到fb紙平整好大工程咁.......所以先會咁講!

同埋都擔心fb紙洗水要好長時間,我果度驚唔係咁放便姐! :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

上一頁

回到 黑白專區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員