下一個專題係.....?

推動餅友們對攝影之熱誠,將定期舉辦專題攝影研習

版主: joEjoE, Peter LO

Re: 下一個專題係.....?

文章hiker » 2004-02-07, 13:46

人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OneOne » 2004-02-07, 15:28

OldCake 寫:就簡單D........以 1:5 為起碼條件........好唔好....唔好問我點考核........ :twisted:

上次都唔會要大家證明一定夠一秒..........大家自律就可以.... :D

部機ccd得7.18mm......
36mm都唔到................. :roll: :P
一仔
富貴榮華莫強求•強求不出反成羞•有伸腳處須伸腳•得縮頭時且縮頭
頭像
OneOne
小二
小二

文章sharpei » 2004-02-07, 16:15

... 單睇相... 點為之 1:3, 1:5???
我上次去香公影花, 唔記得帶 adaptor...
全程用支標準鏡來影花, 0.45m focus... 咁
影出來的花, 應該都仲係大大朵的... 都有 texture 的...

但係... 咁是否唔算 marco 呢???
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
但係原廠check過"所有功能"仲係同出廠時一樣咁正架
頭像
sharpei
小二
小二

文章POCKY » 2004-02-07, 19:47

其實學老餅咁講定左一個基本規則然後問心就OK!!
先不論構圖!!
如果有兩個人都係影花!
一個影哂成朵花!另一個只影花蕊!!
便個先夠微距唔使講都知啦......
成功既微距攝影應該能係畫面上令人有種"微距的震撼"才算成功!!
沒怎麼比用相機留下珍貴一刻更暢快!!!
頭像
POCKY
員外
員外

文章sharpei » 2004-02-08, 07:58

.... 咁即係..... 唔買鏡唔洗玩??? :evil:
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
頭像
sharpei
小二
小二

文章Hendrix » 2004-02-08, 11:58

sharpei 寫:.... 咁即係..... 唔買鏡唔洗玩??? :evil:

Exetension Tube also OK 8)
www.look.hk 歡迎來坐坐 :D
頭像
Hendrix
員外
員外

文章martin » 2004-02-08, 13:02

你唔係有 近攝片 咩 ?

sharpei 寫:.... 咁即係..... 唔買鏡唔洗玩??? :evil:
若問山水因何美,只緣心眼皆含情。
頭像
martin
小二
小二

文章edwin » 2004-02-08, 17:24

sharpei 寫:... 單睇相... 點為之 1:3, 1:5???
我上次去香公影花, 唔記得帶 adaptor...
全程用支標準鏡來影花, 0.45m focus... 咁
影出來的花, 應該都仲係大大朵的... 都有 texture 的...

但係... 咁是否唔算 marco 呢???

倒插50 lor .... 接近1:1 呢......
頭像
edwin
員外
員外

文章sharpei » 2004-02-08, 18:22

close up filter 比 DC 用的... 不過.. 我現在一用 DC post 相... 就個個都認得 :P 因為 d 相的畫質太易認啦. :P

extension tude... 未買 :P

倒插... 未有環, 而且試過... 對焦距離好短... 唔易玩架...

得一支 50 marco 俄仔, 仲要加埋個 2x 先至有 1:2 左右... 頂硬上 :evil:
頭像
sharpei
小二
小二

文章martin » 2004-02-08, 20:22

咁.... 大把理由比自己敗野啦~~ :P

sharpei 寫:close up filter 比 DC 用的... 不過.. 我現在一用 DC post 相... 就個個都認得 :P 因為 d 相的畫質太易認啦. :P

extension tude... 未買 :P

倒插... 未有環, 而且試過... 對焦距離好短... 唔易玩架...

得一支 50 marco 俄仔, 仲要加埋個 2x 先至有 1:2 左右... 頂硬上 :evil:
若問山水因何美,只緣心眼皆含情。
頭像
martin
小二
小二

文章jones » 2004-02-10, 01:55

今日公司閒著無事,諗起花展在即,不如影主題花「三色堇」做今次主題,咁都可以算是一次微距研習,但又唔硬性規定要用微距手法去影,咁可以避免左好多學術上和定義上的問題。
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁
如果這就是攝影,我寧願放低相機,拿起筆桿

不要跟我說太多專有名詞,我不懂,我的照相機也不會。
單憑相片,您看得到甚麼?
頭像
jones
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2004-02-10, 19:30

jones 寫:今日公司閒著無事,諗起花展在即,不如影主題花「三色堇」做今次主題,咁都可以算是一次微距研習,但又唔硬性規定要用微距手法去影,咁可以避免左好多學術上和定義上的問題。

Jones 的提議唔錯,大家會唔會覺得範圍太窄........... :idea:

「三色堇」是否週圍都影到呢?
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2004-02-10, 20:19

唉,其實...又有幾多人用Tele或1:4/1:5去做微距專題攝影? :roll: :roll: :roll:

微距攝影
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OldCake » 2004-02-19, 09:43

..............哎也..........尋晚唔記得左傾 tim......... :(
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2004-02-19, 12:27

Go la.....:beer
頭像
hiker
企堂
企堂

上一頁下一頁

回到 專題攝影研習

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員