我又來專題研究後的探討 :D

推動餅友們對攝影之熱誠,將定期舉辦專題攝影研習

版主: joEjoE, Peter LO

我又來專題研究後的探討 :D

文章jones » 2003-11-13, 03:34

差不多看了所有評語和作品,不難發現一個普遍現象,美感行先,亦即是傳統港式的沙龍風格,唯美主義。
就正如近期吹水版的一篇引用文章,香港沙龍出了甚麼問題?

長久以來的框框要突破談何容易,我第一輪的投票亦是畫面先行,這樣的投票一點也不難,不到一小時就可以選出心目中最「吸引」的五張作品 (揭盅後亦走不出是較有票數的幾張)。但經過兩三天的翻看再翻看,發覺作品除了靚之外,還剩下甚麼?不其然想起hiker大大之前引用的一篇文章 ── 很攝影,開始明白箇中意思。所以刪除了所有票數,重新再投。

在今次的眾多評語中,蕉爺的一句「最終為影相而影相」,帶給我很大迴響,亦觸發我寫今次的後記

看過所有作品,大部份也是一些大路手法,穩穩陣陣,先求不敗,再求勝,比賽味道較濃。就因為太多手法大同小異,投最初一兩票還容易,第三四票開始有點舉棋不定。

我個人食飯比較怪,唔鍾意添醬油,覺得醬油掩蓋了菜式的鮮味。伴菜多麼的精緻,只是用來看的,並不適合用來品嘗。

最後一提,每次專題研習的最大得著係,平時貼相,睇都無人會睇,但貼晌呢度,簡直係個寶庫 8)

請各位切勿對號入座,如有得罪先行謝過
最後由 jones 於 2003-11-15, 15:58 編輯,總共編輯了 1 次。
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁
如果這就是攝影,我寧願放低相機,拿起筆桿

不要跟我說太多專有名詞,我不懂,我的照相機也不會。
單憑相片,您看得到甚麼?
頭像
jones
掌櫃
掌櫃

Re: 我又來專題研究後的探討 :D

文章OldCake » 2003-11-13, 09:22

Jones..........我食野都好少點豉油的,但要煑得好食,落足靚材料

好同意你的看法,好多餅友都有點壓力,貼一些不求有功,但求無過的作品。

從投票成績來看,有創意仍可佔一定票數,可鼓勵大家多創作丫

今次作品有上次雙倍,回應亦有雙倍,但投票比率不及上次,證明大家都有你提出的..........第三四票開始有點舉棋不定

正如我之前講過,參與是要有勇氣,創意未必人人受,俾人丙到九彩,對好多餅友未必頂得住

今次我都換過相,之前全部城門,上過大陸之後,才換了兩張,目的是希望新鮮D,都算達到目的,因好多老友話估唔到係我,對我來說,o甘就算成功了

正如你一句.............長久以來的框框要突破談何容易
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2003-11-13, 10:21

一早講左好多作品都類同啦.....
亦因為早知會類同, 所以我成貼我果張.

.PS 我最受, 豉油撈飯, 飯都食多兩碗呀! 不過唔係成日食, 成日食既係即食麵, 我係味精怪...... 不過我又用清純既SM屍....
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章123 » 2003-11-13, 21:36

都想我的相有實力、有內容,
現在的我功力祗流於表面,我一步步慢慢的走吧.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章duncanwong » 2003-11-14, 13:22

jones 寫:最後一提,每次專題研習的最大得著係,平時貼相,睇都無人會睇,但貼晌呢度,簡直係個寶庫 8)

Yes, very true !

Good to see your comment, jones :lol:
頭像
duncanwong
小二
小二

文章keithlky » 2003-11-14, 20:54

my tree is bad :-(

's-type' no good background,
'never died tree' white wall problem.

add oil. add oil.
WISWUG;
Capture the Moment
頭像
keithlky
員外
員外

文章keithlky » 2003-11-15, 00:29

張相加味精,豉油令到飯菜好味,未嘗不可,但我不接受無中生有,
例如一個大5文月光在不應有的地方出現,我不喜歡做相。
WISWUG;
Capture the Moment
頭像
keithlky
員外
員外

文章hiker » 2003-11-15, 00:58

如果要「很攝影」常常就沒有比賽的感覺,如果是比賽的也就常常談不上「很攝影」,因為「很攝影」是不能比的

我次次都在揀相參加研習的最後關頭揀了「很攝影」......揀來的自然及自己認為有一定意義,又喜歡的相參加研習.....咁...自己心理上會舒服好多.真正的為自己的愛好去攝影.....

講真,分數及入唔入三甲,對自己來講...根本不是參加的目的..我反而致力于留心去了解每一幅相,特別注意裨人彈的多及讚的多的相.

通常大熱門相我會盡量說服自己放棄裨分...當然有時的確說服唔到自己.... :D

我認為低分相未必不是好相,而榜首相又未必是好相...有時係手法新鮮罷了....迎合了大部分裨分人的口味... :oops:

所以研習中的Comments及研習後的探討...對提高自己,顯得更為重要可取.

投票者的水平,就是參賽相的命運.,所以,一個有水平的評審會係好重要.

但是,評審會的口味,又決定了參賽相的最後命運.因此...本人并不熱衷于頻繁的研習活動...好大可能...會令攝影者行錯了方向,將分數誤解成為自己的成績及努力方向.....天外有天啊...朋友!! :D
最後由 hiker 於 2003-11-15, 13:05 編輯,總共編輯了 1 次。
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OneOne » 2003-11-15, 02:12

我就覺得冇咩很唔很攝影,雖然有人會係為比賽而拍一些取悅性作品,但參加得比賽亦無話可說,比賽就係比賽,注入爭勝元素係無可厚非,所以餅家至強烈標榜係研習,都係希望大家用一種鑽研心態而唔係爭勝心態,票數祇係鼓勵性質,係餅友認同指標,唔等同相片高低成敗;就例如今次樹,有人會認為突出形態係最重要,有人認為意念,有人覺得一棵至直接,有人要成個林至著實,除左係較突破效果外,個人主觀心態就決定左投票去向,但冇話邊個對邊個錯,所以得票多寡祇係反映同方向性的支持度,就算係專業評審對專業賽事都會有類似情況,當然叫得專業技術性同各方面水評會更考究更細膩。

我覺得研習最大成係給與推動力,等大家可以去圍繞同一題材下發掘唔同演繹方式,互相參考交流,賜評就可以帶動大家用較深入角度去觀察人家作品,呢方面得著已經可以好豐厚,好似呢兩次研習咁,我相信已經啟發到大家唔少創作概念,部份演繹手法可能以前冇去想過都唔定,而家睇一睇原來可以咁之餘又可以咁,呢樣已經係得著。

不過講到尾有投票就會有競爭成份,為研習又好為爭票都好,得到的回報唔係用票可以衡量,無需太著意,而我仍然如上次所提,不用理甚麼是很攝影,不很攝影或是很不攝影,最緊要一齊狠狠地去攝影... :P
一仔
富貴榮華莫強求•強求不出反成羞•有伸腳處須伸腳•得縮頭時且縮頭
頭像
OneOne
小二
小二

文章kiev » 2003-11-15, 02:28

自己的品味比較怪,喜歡揀較俱創意的作品去投票,dream 雖俱創意但俾我的感覺太虛了。至於自己的兩張............"蔭" 無得分係意料之中,由於專題前的預習大家的作品都以唯美居多,忽略樹和環境的關係所以小弟經多次考慮仍決定出此相。另一作品"湖畔"的色彩確實難討好人,但志在參與樂還是硬著頭皮拿出來。 :oops: :oops: :oops:
最後由 kiev 於 2003-11-15, 02:36 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
kiev
小二
小二

文章hiker » 2003-11-15, 02:34

OneOne 寫:而我仍然如上次所提,不用理甚麼是很攝影,不很攝影或是很不攝影,最緊要一齊狠狠地去攝影... :P

你意思係冇時間想影乜就易乜...

http://oldcake.com/home/modules.php?nam ... 7834#57834
最後由 hiker 於 2003-11-15, 02:37 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OneOne » 2003-11-15, 02:34

咦....不記名投票點解個個都講番晒出唻o既?....
冇留心聽書... :hammer: :P :P

http://www.oldcake.com/home/modules.php?name=PhpBB&file=viewtopic&t=7224
一仔
富貴榮華莫強求•強求不出反成羞•有伸腳處須伸腳•得縮頭時且縮頭
頭像
OneOne
小二
小二

文章hiker » 2003-11-15, 02:38

OneOne 寫:咦....不記名投票點解個個都講番晒出唻o既?....

http://www.oldcake.com/home/modules.php?name=PhpBB&file=viewtopic&t=7224

此點有必要檢討下. :D我覺得事後講著有利於交流...... :D
最後由 hiker 於 2003-11-15, 02:40 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
hiker
企堂
企堂

文章kiev » 2003-11-15, 02:38

OneOne 寫:咦....不記名投票點解個個都講番晒出唻o既?....

老人家一時忘記 .................. :oops:
頭像
kiev
小二
小二

文章OneOne » 2003-11-15, 02:40

hiker 寫:
OneOne 寫:而我仍然如上次所提,不用理甚麼是很攝影,不很攝影或是很不攝影,最緊要一齊狠狠地去攝影... :P

你意思係冇時間想影乜就易乜...

http://oldcake.com/home/modules.php?nam ... 7834#57834

唔明..... :roll:
一仔
頭像
OneOne
小二
小二

下一頁

回到 專題攝影研習

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員