我又來專題研究後的探討 :D

推動餅友們對攝影之熱誠,將定期舉辦專題攝影研習

版主: joEjoE, Peter LO

Re: 我又來專題研究後的探討 :D

文章hiker » 2003-11-15, 02:47

能夠放開束縛去創作...就叫做很攝影...職業攝影,為迎合大眾口味,評判口味的攝影...不一定是您心目中喜歡的風格及作品.

狠狠地去影... :D

我覺得與其去多謝XX投自己作品一票,不如問 下xx為何要投下此一票.... 8)
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OneOne » 2003-11-15, 03:08

hiker 寫:能夠放開束縛去創作...就叫做很攝影...職業攝影,為迎合大眾口味,評判口味的攝影...不一定是您心目中喜歡的風格及作品.

狠狠地去影... :D

我明上次你提篇文所指咩係「很攝影」,不過我覺得唔需要創造一個新名詞去代表拍攝目的、意圖或係其他,影相就係影相,為生活為紀錄為比賽為創作都係影相,無需要分階級分層次分黨派,自己知自己事咪得囉,唔通今日我出去很攝影,聽日出去就唔很攝影,第一格至第十二格就很,第十二格打後就唔很.......

我主要係執著個字眼,創作就創作,除晒衫褲都係就咁叫赤裸..有人為錢有人為沖涼有人為放開束縛,但都唔會無啦啦叫很赤裸至係放開束縛.... :roll:
一仔
富貴榮華莫強求•強求不出反成羞•有伸腳處須伸腳•得縮頭時且縮頭
頭像
OneOne
小二
小二

文章OneOne » 2003-11-15, 03:27

hiker 寫:我覺得與其去多謝XX投自己作品一票,不如問 下xx為何要投下此一票.... 8)

謝票係一種禮儀,相信應唔應做唔係討論範圍;至於另一點,制度上既然係用不記名投票,通常都唔建議公開,咁投票者落票之前都有寫過意見,可以從中參考,當然大多數認為公開都冇問題咁都可以,例係人定,但若論到討論,唔公開應該都唔會影響太大,我唔話你知我有冇投過你一樣可以講欣賞張相邊方面唔欣賞邊方面。
一仔
富貴榮華莫強求•強求不出反成羞•有伸腳處須伸腳•得縮頭時且縮頭
頭像
OneOne
小二
小二

文章OldCake » 2003-11-15, 08:25

hiker 寫:
我覺得與其去多謝XX投自己作品一票,不如問 下xx為何要投下此一票.... 8)

完全同意................:beer:

但謝下票只是禮貌o者,謝完再問 lor.......... :D
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2003-11-15, 08:29

hiker 寫:
OneOne 寫:咦....不記名投票點解個個都講番晒出唻o既?....
冇留心聽書... :hammer: :P :P

http://www.oldcake.com/home/modules.php?name=PhpBB&file=viewtopic&t=7224

此點有必要檢討下. :D我覺得事後講著有利於交流...... :D

Hiker.........交流無需話有無投票.........只講相片好與壞就得啦.......... :D

列出所投票數有乜好,話你與別不同? 話你隨波逐流?

Rule is rule...............宜家規則是不公開票數的............. :D
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2003-11-15, 13:02

承認或不承認,攝影界對"比賽"呢兩個字一路都有不同看法.

另外想知,研習結束後..交流時講下自己投過那些相的票及感想...有咩問題?? :roll:
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OldCake » 2003-11-15, 13:05

hiker 寫:承認或不承認,攝影界對"比賽"呢兩個字一路都有不同看法.

另外想知,研習結束後..交流時講下自己投過那些相的票及感想...有咩問題?? :roll:

上面寫左

交流無需話有無投票.........只講相片好與壞就得啦..........

列出所投票數有乜好,話你與別不同? 話你隨波逐流?

唔講投左乜票,一樣可以討論丫,點解要講.......... :D
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2003-11-15, 13:17

都係唔明...講下自己為何投XX相..係"與別不同? 話你隨波逐流? "

所有比賽,評審會每位評審員都會講明自己投票原因.....

所以講同唔講...唔覺有咩大問題.

不過我果句Delete了...其他果D..... :shock:
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OldCake » 2003-11-15, 13:33

hiker 寫:都係唔明...講下自己為何投XX相..係"與別不同? 話你隨波逐流? "

所有比賽,評審會每位評審員都會講明自己投票原因.....

所以講同唔講...唔覺有咩大問題.

不過我果句Delete了...其他果D..... :shock:

唉...........因為我們是不記名投票,亦不公開何人投何票的.........就是這麼簡單了

不是公開由評審員評呀.............唔同架

拿.............再簡單D.......我係小器種,見到 Hiker 今次無投我,下次見到 Hiker綠,一定唔投.............o甘就唔好 la......... :twisted:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2003-11-15, 13:58

:cry: :cry: :cry: :cry:

又出發....Bye..bye.... :D :kiss:
頭像
hiker
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2003-11-15, 16:17

OldCake 寫:
hiker 寫:

完全同意................:beer:

但謝下票只是禮貌o者,謝完再問 lor.......... :D

有冇票都好, 都應該將拍攝的過程及心態與留言者分享, 咁先至做到交流的感覺.
我會寫....
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Eery » 2003-11-15, 18:03

我自首......

無交功課又無現身插返兩o野 :hammer: :hammer: :hammer:
知足而知不足 有為而有不為
頭像
Eery
員外
員外

文章Eery » 2003-11-15, 18:08

我覺得......

應該
不支持自爆投左邊個......
但係就不反對有人自願咁做......

小弟愚見......
聽完就算......
頭像
Eery
員外
員外

文章NetNetBoy » 2003-11-15, 20:39

不如... 星期一飯局 講大家知...

這幾天好忙.... 比2個紅色Boom夾著...
:angry:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章Eery » 2003-11-15, 21:03

NetNetBoy 寫:不如... 星期一飯局 講大家知...

這幾天好忙.... 比2個紅色Boom夾著...
:angry:

What is 紅色Boom? :P :P :P
頭像
Eery
員外
員外

上一頁下一頁

回到 專題攝影研習

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員