慢快門世界 -- 你的拍攝分享 ?

推動餅友們對攝影之熱誠,將定期舉辦專題攝影研習

版主: joEjoE, Peter LO

文章duncanwong » 2004-01-22, 00:00

未公開作品 , 拍攝進行過程 / 方法 , 特別設備裝置 , etc,
例/不例/怪 ? 全部歡迎 !

POST HERE NOW !
頭像
duncanwong
小二
小二

Re: 慢快門世界 -- 你的拍攝分享 ?

文章bytfung » 2004-01-22, 00:31

一開始就有兩個構思

1. 在中環不打街個十字路口用 ISO 50 再加 ND filter 影 D 人匆匆忙忙
2. 擺個相機在車頭影街燈路燈軌跡

結果 #1 在 菲林及 filter 無買之下不了了之
#2 在一次順風車程下完成
我想那幅"回家的路上"的色調是 Slide 甚麼"失效率" 的產物
最後由 bytfung 於 2004-01-22, 11:46 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
bytfung
員外
員外

文章duncanwong » 2004-01-22, 00:44

Hello bytfung

You are the first one to reply, you got a prize ! ... kidding :lol:

What is the title ?
You are post your photo here.
頭像
duncanwong
小二
小二

文章Eery » 2004-01-22, 00:49

"when I gone mad"

-- It was the most unprepared photo I took.......
-- But it is so funny...... I like this one most.......

圖檔
知足而知不足 有為而有不為
頭像
Eery
員外
員外

文章jones » 2004-01-22, 00:57

Eery 寫:"when I gone mad"

-- It was the most unprepared photo I took.......
-- But it is so funny...... I like this one most.......

呢張我都幾鍾意,有種醉後寫畫的狂,左邊的光線很有力,右邊的黑位亦夠畫意,有點似本地漫畫家馮志明(刀劍笑主筆)的風格
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁
如果這就是攝影,我寧願放低相機,拿起筆桿

不要跟我說太多專有名詞,我不懂,我的照相機也不會。
單憑相片,您看得到甚麼?
頭像
jones
掌櫃
掌櫃

文章jones » 2004-01-22, 01:05

我的「這一秒」很例,大家對他唯一的評語都係唔夠近,我都同意

原因係當天沒有帶腳架,已諗住收機,見到婆婆在廟外停左好耐,唔知諗緊乜,我見研習未有功課,就舉機影(其實是放在地面off-finder),以最wide影是提妨婆婆頭部有微細動作而變得矇糊

圖檔
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁

頭像
jones
掌櫃
掌櫃

文章Panda123 » 2004-01-22, 01:57

圖檔

#2圖檔

#3圖檔

em.....
呢兩批相其實係o係唔同日子影的
話說我朋友有一次無啦啦拿起支結他玩 .... 突然想試下影 - sharp結他而隻手要show 到個動感 ..... 因為玩者high到...影出來的東西係全幅相無忽sharp,全部motion blur,唯有請玩者玩首慢一點的歌,才有此相. 影完之後都有同玩者講過我想再來一次,點知一路都book佢唔到. 因為係即興又無腳在場,只有把部dc仔用小小東西"long"住來影

#2,3
o向一個gatherring 場合 - 係一個朋友的家, 有人興起玩這東西, 咁o岩有腳在場,就起腳影啦 ... 因為要避開d比較雜的"背景"所以zoom到好埋
我是一個火柴人
頭像
Panda123
員外
員外

文章sharpei » 2004-01-22, 08:20

想了幾個... 但係都無去影的.
1. 極速電車, 影電車的獨有手制油門, 加窗外動感.... 例牌, 但有香港特色.
2. 用黑卡玩前清後清水面曝.... 半例掛... 試過幾張, 衰晒
3. 長時間曝光, 捉鳥的動感.... 都係衰晒... 得個朏字.
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
但係原廠check過"所有功能"仲係同出廠時一樣咁正架
頭像
sharpei
小二
小二

文章duncanwong » 2004-01-22, 11:00

玩 light painting :
1. 工具 = Nikon FM2 + 50mm / F1.4 + Shutter Cable + Tripod + Mini MagLite
2. Subject = Snapple Lemon Tea 玻璃瓶 + 皮沙發 + 木制鱷魚 , 希望造出不同 texture 組合
3. 在全黑環境之下進行 , 慢快門要幾慢也沒有問題 , 不同的組合 exposure 40秒 - 60秒 , aperture f8, f11 , etc
4. 不是 FLASH , 不是環境光 (全黑環境) , 利用 MagLite 少量的光線 , 逐小逐小在不同的位置加光 , 過程似曬相 (burn, dodge ) / PS retounch , 強光的對比 , 似夜觀鱷魚 , background 許多人 / 燈

11/12月 , 天天新聞報導提起南生圍鱷魚 , 感到非常激氣 , 政府不教育市民 , 近接近鱷魚的危險 ! 鱷魚變成 Superstar , 幾好笑 ( 正如 OneOne 認為 - 畫面帶出一份舞台感 ..... 我自己極喜歡的 effect ). . . . anyway 獻給南生圍 . . .

圖檔

作品名稱:40秒 ver 1
圖檔

作品名稱:40秒 ver 2 = 研習作品
圖檔

作品名稱:40秒 ver 3
圖檔
最後由 duncanwong 於 2004-01-23, 01:49 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
duncanwong
小二
小二

文章martin » 2004-01-22, 11:26

我原本構思係:

一個全黑背景,一個人係度打雙截棍 (黃色), 左手轉右手, 用腳架一秒影, 光只打面部同手, 半身.

點解冇影 ? 因為我唔識打雙截棍...... :cry:
若問山水因何美,只緣心眼皆含情。
頭像
martin
小二
小二

文章漢仔 » 2004-01-22, 15:29

duncan,

好玩~
i like #2
頭像
漢仔
員外
員外

文章jones » 2004-01-22, 16:14

martin 寫:點解冇影 ? 因為我唔識打雙截棍...... :cry:

:lol: :lol: :lol:
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁

頭像
jones
掌櫃
掌櫃

文章jones » 2004-01-22, 16:20

Duncan 的製作花絮很精彩,特別是酒樽和皮沙化texture的考量,令我感到自己太隨意 :oops: :hammer:
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁

頭像
jones
掌櫃
掌櫃

文章Eery » 2004-01-22, 17:10

jones 寫:Duncan 的製作花絮很精彩,特別是酒樽和皮沙化texture的考量,令我感到自己太隨意 :oops: :hammer:

I still have much to learn :oops: :oops: :oops:
知足而知不足 有為而有不為
頭像
Eery
員外
員外

文章杜蕾恩 » 2004-01-22, 20:59

多謝大家 :o

由於只有 velbon 343, 所以當初一見到呢個專題, 即刻企係度 ....

X'Mas 係 澳門, 旁晚和太太上了主教山, 影了幾張咸蛋黃 ... 之後看到石屎欄都幾平 .... 於是將部 10d 放上去 ... 構圖時忽略了棵樹, 事後狂買鎚仔 :hammer:

今次係第一次參加研習, 準備功夫實在不吹, 下次會更加努力 :)
They were born and then they lived and then they died.

It seems so unfair. Oh, I want to cry

杜杜的新相簿

杜杜的相簿
頭像
杜蕾恩
員外
員外

下一頁

回到 專題攝影研習

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員