2004年二至四月專題作品研習

推動餅友們對攝影之熱誠,將定期舉辦專題攝影研習

版主: joEjoE, Peter LO

2004年二至四月專題作品研習

文章OldCakeAdmin » 2004-02-24, 18:19

2004年二至四月專題作品研習,詳情如下:

把距離拉近

作品範圍:1:5以上微距攝影,題材不限,大家齊齊把距離拉近,將微之處,鉅細靡遺~~

提交時段:2004年2月25曰00:00 至2004年4月16日 24:00

評選時段:2004年4月17曰00:00 至 2004年4月23日 24:00

請大家多多支持,提交及評選作品,請到以下專區:

http://www.oldcake.com/modules.php?name=Photo_Contest

參加、賜評、投票辦法及守則,請及及依度

http://oldcake.com/modules.php?name=Php ... pic&t=5246

大家有唔明或建議,請多多發表..........先謝~~ :D
OldCakeAdmin
小二
小二

Re: 2004年二至四月專題作品研習

文章jones » 2004-02-24, 18:30

OldCakeAdmin 寫:作品範圍:1:5以上微距攝影,題材不限,大家齊齊把距離拉近,將微之處,鉅細靡遺~~

想問下如何得知自己的作品是幾多比幾多?
我怕post左出來原來係1:10自己都唔知,咁樣違規就好唔抵。
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁
如果這就是攝影,我寧願放低相機,拿起筆桿

不要跟我說太多專有名詞,我不懂,我的照相機也不會。
單憑相片,您看得到甚麼?
頭像
jones
掌櫃
掌櫃

文章Hendrix » 2004-02-24, 18:38

我估係,帖出來的相(應冇限 crop ), 實質邊長,是你 CCO/ FILM 邊長的 1.5 倍以下。

比如用 135 film 影把尺,見到的長邊要 少於或等 54mm 8)
www.look.hk 歡迎來坐坐 :D
頭像
Hendrix
員外
員外

文章OldCake » 2004-02-24, 18:41

超人之前討論時答左..........照 copy

放大倍率是:
菲林影像大小:實物影像大小
如拍攝100mm長的間呎是剛如在135菲林橫邊盡見, 即是:
36mm : 100mm = 9 : 25 =~= 1:2.78
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Hendrix » 2004-02-24, 18:45

看錯 1.5 :oops:

比如用 135 film 影把尺,見到的長邊要 少於或等 180mm
頭像
Hendrix
員外
員外

文章mr.eight » 2004-02-24, 18:54

咁應該點present呢個idea?
頭像
mr.eight
員外
員外

文章jones » 2004-02-24, 18:55

睇完都唔係好明,不如直接講一張36x24mm菲林,入面的主體如果剛好佔了整個畫面,咁個主題的實際尺才是多少才不會違規?

咁一般DC又點?CCD size只得 1/1.8",DSLR乘左1.5又如何?條公式點計?
如果我無macro鏡,crop相又得唔得?
如果我影一朵花,咪要先量一下她的尺寸?
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁
如果這就是攝影,我寧願放低相機,拿起筆桿

不要跟我說太多專有名詞,我不懂,我的照相機也不會。
單憑相片,您看得到甚麼?
頭像
jones
掌櫃
掌櫃

文章Hendrix » 2004-02-24, 19:16

如直接講一張36x24mm菲林,入面的主體如果剛好佔了整個畫面,咁個主題的實際尺是 180mm X 120mm 8)

還要加上已合焦面為計的注釋,如是廣角,越遠的就越大 8)

一般DC 不能照限制瓜/否則大唔過個銀仔 :roll:

規則精神是應以 135 36X24mm 為計吧 :roll:
頭像
Hendrix
員外
員外

文章hiker » 2004-02-24, 19:25

嘻嘻...相?殺就得囉...講感覺.

依家係把距離拉近...Tele都得o卦?

未必一定係"macro".

我的理解Macro係"微距".
最後由 hiker 於 2004-02-24, 19:31 編輯,總共編輯了 1 次。
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OldCake » 2004-02-24, 19:31

Hendrix 寫:如直接講一張36x24mm菲林,入面的主體如果剛好佔了整個畫面,咁個主題的實際尺是 180mm X 120mm 8)

還要加上已合焦面為計的注釋,如是廣角,越遠的就越大 8)

一般DC 不能照限制瓜/否則大唔過個銀仔 :roll:

規則精神是應以 135 36X24mm 為計吧 :roll:

Hendrix..............多謝o甘詳細解話,唔該........ :D

好難叫大家拿出實物度,正如之前討論,一班老友大家為同一題材影下相,討論下o者............. :D
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2004-02-24, 19:33

hiker 寫:嘻嘻...相?殺就得囉...講感覺.

依家係把距離拉近...Tele都得.

Macro係"微距".

童子軍跳彈床.............怏D去影啦..... :twisted:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2004-02-24, 19:45

OldCake 寫:
hiker 寫:嘻嘻...相?殺就得囉...講感覺.

依家係把距離拉近...Tele都得.

Macro係"微距".

童子軍跳彈床.............怏D去影啦..... :twisted:

8) 8) 8) :arrow: :arrow: :arrow: .......

最緊要搶film筒...總要mang長D.... :twisted: :twisted: :twisted:

DSLR有著數!

1.6x36:100=1:1.74..... 係鏡都係macro... :twisted: 8) :D
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OldCake » 2004-03-05, 09:13

大家開工未呀.............. :twisted:

想買支環閃造功課,出面無哂貨,俾大家抄起哂........... :twisted:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章sharpei » 2004-03-05, 09:17

把"人與人之間的"距離拉近得唔得呀? :twisted:

今朝去維園熱身. :D
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
但係原廠check過"所有功能"仲係同出廠時一樣咁正架
頭像
sharpei
小二
小二

文章OldCake » 2004-03-05, 09:22

sharpei 寫:把"人與人之間的"距離拉近得唔得呀? :twisted:

今朝去維園熱身. :D

你就想同D靚女拉近.............:hammer:

今晚寫報告,心得......... :D
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

下一頁

回到 專題攝影研習

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員