微距研習作品解構!!

推動餅友們對攝影之熱誠,將定期舉辦專題攝影研習

版主: joEjoE, Peter LO

微距研習作品解構!!

文章POCKY » 2004-04-27, 03:45

第一張當然先講講"窺"呢張咁攪野既相啦!!
呢隻真係我既眼黎架!!
影既原理其實好簡單!!
就係係鏡頭前加塊透明膠片!!
再係上面加水珠!!咁每粒水珠都會變成魚眼鏡架啦!!
頭像
POCKY
員外
員外

Re: 微距研習作品解構!!

文章POCKY » 2004-04-27, 03:47

跟住響上面改變唔同物體出黎成個氣分都會唔同架!!
結果試左十幾張之後最後都係揀左出隻眼....貪佢夠嚇鬼呀嗎!!
p.s.:我用呢塊係全透明膠片!!
個磨砂效果係我臨影前一刻呼出一啖充滿水份的口氣而產生既效果..... XDDDD
沒怎麼比用相機留下珍貴一刻更暢快!!!
頭像
POCKY
員外
員外

文章POCKY » 2004-04-27, 03:53

因為彩色感覺有D控制唔到個氣氛.....
所以最後改為暖調黑白.....

最後完成圖!!
頭像
POCKY
員外
員外

文章POCKY » 2004-04-27, 03:57

明晚再續!!! :D
頭像
POCKY
員外
員外

文章OldCake » 2004-04-27, 08:23

正.............真係有o念頭........ :D
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章NetNetBoy » 2004-04-27, 08:59

係咪可以加 偏光鏡 來玩彩虹色tim ka?
:roll:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章OneOne » 2004-04-27, 09:46

先多謝分享,果然有心思,「近」啊!~~ :wink:

其實點解我會唔明呢,事關睇相時我都試過用唔同角度諗過,其一可能係光源由下而上在磨砂膠片上落水,但係咁水平拍攝應該唔可以影到隻眼三面角度而睇唔到相機;其二係你而家呢個方法,但係磨砂膠片又應該透唔到隻眼咁清晰,尤其細滴水位置透得隻眼好清,加上咁影的話應該見到人頭個影大大個晌膠片後面,但係又唔覺有祇係得個光源,所以當其時都係估唔掂....當左你後製唔好意思..... :P

反而sample右下就接近我之前所想.......原來磨砂膠片係........ :oops:
一仔
富貴榮華莫強求•強求不出反成羞•有伸腳處須伸腳•得縮頭時且縮頭
頭像
OneOne
小二
小二

文章君言 » 2004-04-27, 10:50

多謝POCKY兄的分享... :P
想請問.... :oops: 點解眼珠會產生望向不同角度的感覺....好恐怖 :shock:
“硬件”(器材)的進步,始終代替不了“軟件”(創作),
要拍下好照片,關鍵在於面對不同的主題時,怎樣
調動攝影器材,演譯出稱心的作品。
歡迎參觀「加多。情懷」
頭像
君言
員外
員外

文章Hendrix » 2004-04-27, 11:02

原來用 DC 8) 我就係想,用 SLR 好難操作 :wink:
www.look.hk 歡迎來坐坐 :D
頭像
Hendrix
員外
員外

文章OneOne » 2004-04-27, 11:33

君言 寫:多謝POCKY兄的分享... :P
想請問.... :oops: 點解眼珠會產生望向不同角度的感覺....好恐怖 :shock:

天生慧眼... :P
驚就唔好去打醮喇... :mrgreen:
一仔
富貴榮華莫強求•強求不出反成羞•有伸腳處須伸腳•得縮頭時且縮頭
頭像
OneOne
小二
小二

文章Hendrix » 2004-04-27, 12:13

眼要好近水珠才會只見到眼,好近水珠就每個水珠的入射角不同。
www.look.hk 歡迎來坐坐 :D
頭像
Hendrix
員外
員外

文章POCKY » 2004-04-27, 12:14

其實係因為我要將隻眼擺到好近D水珠先有呢個效果!!
但就係因為太近......
越遠離眼球中心既水珠,自然因為透視折射既問題使到倒影越來越偏移!!
就係咁羅!! :idea:
頭像
POCKY
員外
員外

文章POCKY » 2004-04-27, 12:17

NetNetBoy 寫:係咪可以加 偏光鏡 來玩彩虹色tim ka?
:roll:

可以既咩?!?我唔知呀......@.@
頭像
POCKY
員外
員外

文章POCKY » 2004-04-27, 12:19

Hendrix 寫:

眼要好近水珠才會只見到眼,好近水珠就每個水珠的入射角不同。

唔夠你快手添!! :wink:
頭像
POCKY
員外
員外

文章hiker » 2004-04-27, 12:33

哈哈..本來我想咁影朵花參加研習.... :D

用UV鏡... :D
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker