日間遠足裝備

餅友共同參與,行山及露營活動專區

版主: bytfung, Paper, 田仔, mew

Re: 日間遠足裝備

文章黃金po » 2004-08-18, 22:10

gary 寫:如果想買水袋應該買2L水袋+1L水樽,因為水袋幾好都有機會爆,如果只用3L水袋唔好彩爆左,就冇晒水飲,到時就大鑊

係時候教0下大家plan後備路線喇老友。
頭像
黃金po
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-08-18, 23:08

有plan, 問題係.... 唔夠力.................
要後備既後備路線呢....
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章GreenLover » 2004-08-19, 00:08

今晚在旺角金輝買到All Weather Blanket, 找左幾日終於找到.
其他餅友如需要可去看看. 還有兩三件貨, 是銀紅色不是銀橙色的: $120
旺角其他地方只有銀黑色.

2L水袋+1L水樽 都有其他的好處, 一來可平均D分佈袋裡水的重量, 二也可雪冰枝1L水凍飲.

注: 地址係 旺角亞皆老街50號新輝大廈4樓. 在"味千"上面.
上樓部 電梯好"鬼"有feel :mrgreen:
頭像
GreenLover
員外
員外

文章keithlky » 2004-08-19, 00:16

GreenLover 寫:今晚在旺角金輝買到All Weather Blanket, 找左幾日終於找到.
其他餅友如需要可去看看. 還有兩三件貨, 是銀紅色不是銀橙色的: $120

2L水袋+1L水樽 都有其他的好處, 一來可平均D分佈袋裡水的重量, 二也可雪冰枝1L水凍飲.

注: 地址係 旺角亞皆老街50號新輝大廈4樓. 在"味千"上面.

I prefer silver/orange. (out of stock?)
WISWUG;
Capture the Moment
頭像
keithlky
員外
員外

文章gary » 2004-08-19, 00:19

香港至NET超人 寫:樣樣都要後備好唔掂, 幾時帶對後備鞋?
source有帆布面, 基本上已經不會擦穿.
個背囊真係迫到爆, 似乎袋內必有其他o野
比水袋更貴, 甚至更重要.

都唔係樣樣都要後備,只係保險,爆水袋冇水飲就危險啦
放眼大自然,看多一點,睇多一點,大地自然美

http://www.hkgary.com/forum
頭像
gary
企堂
企堂

文章GreenLover » 2004-08-19, 00:24

keithlky 寫:
GreenLover 寫:今晚在旺角金輝買到All Weather Blanket, 找左幾日終於找到.

I prefer silver/orange. (out of stock?)

Yeah, silver/orange is out fo stock, can't find anywhere, maybe all stocks sold out last 2 Friday nights by Cake Fans.
頭像
GreenLover
員外
員外

文章ncchow » 2004-08-19, 01:30

想問一問Gary,在介紹行山裝備的相中見中間有兩支長方形透明水樽那裹可以買?好用嗎?
頭像
ncchow
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-08-19, 09:50

如果唔介意細枝D及平O野, 去7-11買NANO WATER, 一樣係四方樽, 好似八蚊一枝, 750cc. 帶四枝都3升, PACK會好過兩枝1.5升.
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章ncchow » 2004-08-19, 11:07

其實因為已經買左個2 L水袋,想買個方型樽裝後備水,又見相中個樽應有1.5L又長方型又扁扁地幾好所以想買翻個。
頭像
ncchow
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-08-19, 11:31

nano water及其他枝裝水, 其實個樽都可以翻用.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Paper » 2004-08-19, 13:00

香港至NET超人 寫:nano water及其他枝裝水, 其實個樽都可以翻用.

我摸過一些市面上的方形礦泉水樽,本來我都想買一支
但因樽身比較軟,如放大多物件或尖物壓在樽身
我怕個樽會爛

再加上這些水樽耐熱唔高
如果搵唔到凍水裝,一裝熱水就會變形
我每次行山裝水只是隔晚煲滾水,煲滾後即入水袋或水樽
所以我要一個耐熱的model
頭像
Paper
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2004-08-19, 13:45

咁熱水呢O下就真係貴樽強項...
好彩我都係飲慣室溫開水, 同埋山水, 都唔使買貴樽.
仲有, 有隻大陸料叫太空玻璃, 一樣係冇味及耐熱120度,
係鴨記賣一個1.2升水樽(都幾方形)只是20元.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章進仔 » 2005-03-15, 13:47

Paper 寫:
香港至NET超人 寫:nano water及其他枝裝水, 其實個樽都可以翻用.

我怕個樽會爛

再加上這些水樽耐熱唔高

NALGENE有出過方型1L 水樽
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章NetNetBoy » 2005-03-15, 18:25

:twisted: :twisted:

老餅家唔少人喜歡方型.... 都有唔少餅友用方型的...
我都入左2個... 但覺... 比較易溜水.. :cry: :?

漁樵 寫:
Paper 寫:

我怕個樽會爛

再加上這些水樽耐熱唔高

NALGENE有出過方型1L 水樽
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章進仔 » 2005-03-15, 18:44

我是比較喜歡圓形...比較易pack

um...NALGENE 的樽是有這個問題...
我都試過幾次扭唔實.....水浸....
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

上一頁下一頁

回到 行山活動區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員