甚麼是隨影?

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

甚麼是隨影?

文章OldCake » 2004-11-02, 08:58

請問大家......... 甚麼是隨影? 是否即是 snapshot?

原來而家有D相機叫 snapshot 機? 即係只影 snapshot? 或其他相機 snapshot 無o甘好? 以前無依D機.........D人點影 snapshot?

隨影..........是隨便影......隨心影.....或其他.....大家傾下丫.... :D
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

Re: 甚麼是隨影?

文章G2 » 2004-11-02, 09:07

OldCake 寫:請問大家......... 甚麼是隨影? 是否即是 snapshot?

原來而家有D相機叫 snapshot 機? 即係只影 snapshot? 或其他相機 snapshot 無o甘好? 以前無依D機.........D人點影 snapshot?

隨影..........是隨便影......隨心影.....或其他.....大家傾下丫.... :D

無特定題材和目的, 就地取材,隨心而影. 無雕飾咁紀錄左當時情景,咪係snapshot o羅!
G2
員外
員外

文章paulhung2000 » 2004-11-02, 09:30

餅哥,你講先丫~~,我轉頭 copy 番我之前個 post 自已既睇法來~~~

我好少執著snapshot同隨影既定義,真係想聽下人地點睇。
狠批難求 請勿留手
圖檔
+貓貓+攝影+閱讀+音樂+
頭像
paulhung2000
員外
員外

文章cch_nancy » 2004-11-02, 09:35

n. ( 名詞 noun )
【事】 快照 take a snapshot of a dog race 拍一張賽狗的快照.

【事】 簡要印象,點滴瞭解 His talk gave us a snapshot of the development of the new project. 他的講話使我們對新區的發展有了個大概的瞭解.

vt. ( 及物動詞 transitive verb )
給…拍快照
頭像
cch_nancy
秀才

文章hiker » 2004-11-02, 10:32

相機在手,但不是有目標去影某類主題,有心水會撳shutter,無心水會一張都唔影.或影D紀錄性質的相.

比如行難山無帶腳架,就唔會特登搵目標去影.眼見值得去影,先諗辦法去影好佢.
最後由 hiker 於 2004-11-02, 12:23 編輯,總共編輯了 1 次。
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章mr.eight » 2004-11-02, 10:37

我見到既, 就係亂X咁影
頭像
mr.eight
員外
員外

文章阿龍 » 2004-11-02, 11:38

lomo theory ar!! :twisted:
VOICEOFTHEHONGKONG!!!!!!!!!!!!!!!
頭像
阿龍
小二
小二

文章neofung » 2004-11-02, 11:40

今年七月聽過一個有關呢類攝影既坐談會, 聽完之後自己覺得其實每個人既定義都唔會完全一樣.
但主要就係唔受器材, 環境, 技巧所束縛或影響, 例如用甚麼快門, 光圈, 焦距, 構圖......
總之就係隨意隨唔受任何束縛, 鍾意點影或幾時影隨你喜歡.

ps: 雖然我對LOMO相機無負面或正面感覺, 但對佢既十大規條非常反感.
如果攝影有三級制, 十大規條內容我覺得己列入第三級或以上......
另一個其怪想法, 個套規條係咪當時菲林廠作出黎......
頭像
neofung
員外
員外

文章sharpei » 2004-11-02, 11:46

查字典
"A snapshot is a photograph that is taken quickly and casually." :idea:

咁即係但凡用腳架的都唔係 snapshot.:twisted:
但凡影前思前想後的都唔係 snapshot.:P

之但係... 是否就等如亂咁拍呢.... 我看又未必.:roll:
照字面解.... snapshot 好似是有了 point and shot camera 之後的攝影術語.

之但係... 用儍瓜機, 是否一定要把自己變成儍瓜呢?....:!:
人地鐘意... 咪由得佢地羅. :twisted:
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
但係原廠check過"所有功能"仲係同出廠時一樣咁正架
頭像
sharpei
小二
小二

文章chung » 2004-11-02, 11:51

hiker 寫:相機在手,但不是有目標去影某類主題,有心水會撳shutter,無心水會一張都唔影.或影D紀錄性質的相.

比如行難山無帶腳架,就唔會特登搵目標去影.眼見值得去影,先諗辦法去影好佢.

同 hiker 好相似, 冇目標去特登去找題材, 好多時都漫無目的, 隨身帶部小相機防身,
有 feel 有 mood 就影, 但不是亂影, 始終大家都有攝影底子, 不會像小孩亂X咁影. :P
梳 : CAS, RME AIO, 4030-004, DIY D-2002 AES
斯 : Bel Canto 2.5, Telos BK Ref P, I-1001 IC
瘋 : HD800 + DIY sliver-gold balance
M : DIY 128+627 balance amp, Telos BK Ref P
巴:DIY UPOCC R1
chung
員外
員外

文章neofung » 2004-11-02, 12:03

傻瓜機呢個名係幾時出現及由邊度黎, 真係唔佑道喇.
照估計好有可能係相機廠或代理, 為標其立義咁作出黎.
好似以前有個廣告, 話"有身份証就做到業主"之類! :dead:
Kodak當年推出簡便攝影機有個口號, 原文唔記得左,
意思大約係"你只要拍照(或按快門), 其他事交由我們處理!"

用傻瓜機果d係咪真係要當自己係傻瓜呢!?
用專業相機果d又係咪一定係好專業既大師呢!?
我對"傻瓜機"呢個名詞有d反感呢!
頭像
neofung
員外
員外

文章123 » 2004-11-02, 12:10

隨影 我的觀念不等於亂影
在輕輕鬆鬆、開開心心無乜壓力下完成,
當然要有一定法則同目的表達,但這瞬間快門已是我累積所及.
要學沙皮等一小時影朵花,我就辦不到,但這一小時我周圍影完返o黎就得,
不過是否最好時機就無乜所謂,我覺得係當時環境影到最好就算.

所以我知我影相是比較求其,要認真影筒菲林好辛苦的>.<
頭像
掌櫃
掌櫃

文章sharpei » 2004-11-02, 12:18

>我對"傻瓜機"呢個名詞有d反感呢!
認同.

專業機... 未用過, 用來用去都係入門機.
所以我當正自己係初哥就係事實.

再想深一層, 現在流行的, 是數碼的 snapshot 機.
跟傳統的 point and shot 最大分別係物呢?

我以為最大分別, 在於... 成本.
買了一台數碼 snapshot 機...
影多影少都係咁的價錢, 唔洗再花錢買菲林晒相, 唔影對唔住自己.
要影物呢.... 是但啦.

就是這樣, 新的 snapshot 定義就出來了. 我估.
(對他們說 lomo... 物來架? 你講粗口呀.)
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
但係原廠check過"所有功能"仲係同出廠時一樣咁正架
頭像
sharpei
小二
小二

文章neofung » 2004-11-02, 12:32

其實亂影都唔係錯事, 只係覺得比例實在大多o者, 多到透唔到氣喇!

好似唔識唱歌既偶像歌手無問題丫, 或連樣都無都無問題丫! ( :shock: 真係咁都出得街, 講都冇人信! :dead )
但仲有邊個唱到歌呢, 唉!
頭像
neofung
員外
員外

文章NetNetBoy » 2004-11-02, 12:44

:evil: 老餅play我地?

中文字... 一向一字多意....
如果是隨影... 解釋可多了....
如果是snapshot... 可又不同....

隨影 的先不說... 意義可好隨便... :P

snapshot...
如果說相機... 有了這個功能...
便有些快手setting ... (也有不驚動被攝者)
讓大家能做到snapshot....
Ricoh的機子.... 買吧... :evil:

OldCake 寫:請問大家......... 甚麼是隨影? 是否即是 snapshot?

頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

下一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員