甚麼是隨影?

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

Re: 甚麼是隨影?

文章進仔 » 2010-07-27, 12:08

OldCake 寫:
進仔 寫:
不過在討論之餘,有沒冇些例子參考?想必是看到有些東西觸動了老餅的神經 :mrgreen:
與其空談,不如有例子,在個別的框架下面討論就更有意思了 :beer:

嘩........進仔.......具體例子......你想我俾人打 :banghead:

你去其他攝影科林.......search....隨影....就會見好多.....例如.....

落腳影的........也叫隨影
用定焦大炮打雀.......也叫隨影
山長水遠......帶個靚女去南生圍.....化晒粧.....也叫隨影

當然........可能我誤會了.......他們的意思是........."隨"他們心意去"影"

but......好多係寫新手隨影......請給意見

真係新手......有能力"隨"他們心意去"影"? 我就無本事了

自己都只是隨便影.......人地點給意見?

無一顆認真的心......談甚麼攝影 :banghead:

我覺得,好多時網上用個「隨」字,就似封左自己後門.....即係話:影得唔好,唔好怪我呀,我「隨」架咋....咁...
我覺得好多話係「隨影」相,佢地係有俾心機去影的呀,只不過自知技巧/成品未到家....想post又怕俾人話... 所以先話「隨」....

另,又有個問題。老餅你覺得久習攝影者,又可否「隨影」,影到好相呢?
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章香港至NET超人 » 2010-07-27, 12:18

開題命名好得意, 寫得詳細就話以筆攝影, 寫得簡單到單字, 又話空泛,
出「無題」又話老吐, 出乜都會有人講相反事物架. 正如進仔講, 都係封
好後門唔好比人插多樣, 見到隨乜、試乜, 連CLICK都廢事.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Peter LO » 2010-07-27, 13:56

同意老超和進仔的講法,有些人用上“隨影”兩字,純粹為了避免被人柄得太盡。

手痕上了facebook某隨影group,老實說,裡面很多相片,都絕非“隨意影”,不少更頗具概念性。勉強用“隨影”作題目,未免暴殄天物。(我承認自己很注重相片的題目)

其實網上評相,人家不是你肚子裡面的蟲,難以從作者背景、創作意圖、手法方面理解作品,又無暇從舊作中追蹤創作脈絡,一切言論都很是片面,甚至只會流於技術層面(銳不銳、曝光準確與否等--題外話:未清楚作品主題前,有可能對技術應用的問題作出言之有物的分析嗎?)。另外,處身網絡另一端的評論者有多少斤兩,同樣是未知之數。既然有著這種種前提,對作品在業餘攝影網上獲得的評價實在無須諸多介懷。再者,遇到水平太低又態度欠佳的“評論員”時,打幾個字來反唇相譏也絕不困難,何須以“隨影”來斬腳趾避沙蟲?

可能是現代人越來越不懂得處理挫折感吧。
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章Peter LO » 2010-07-27, 14:01

香港至NET超人 寫:開題命名好得意, 寫得詳細就話以筆攝影, 寫得簡單到單字, 又話空泛,
出「無題」又話老吐, 出乜都會有人講相反事物架. 正如進仔講, 都係封
好後門唔好比人插多樣, 見到隨乜、試乜, 連CLICK都廢事.

隨乜還可以(見上文),試乜那些最是惡頂。尤其是大陸網,不是拍跑焦測試圖就是報紙,要不然就是磚牆。 :banghead:

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章OldCake » 2010-07-28, 09:12

進仔 寫:
另,又有個問題。老餅你覺得久習攝影者,又可否「隨影」,影到好相呢?

久習攝影者........如果是長久認真學習的攝影者........當然可以啦

他們需未致摘葉傷人.....但己可"随"自己心意去"影"相 :flower:

畫你熟D......我想請教......習畫.....可唔可以唔由寫生等開始學習

一開波就話我寫意.....唔駛畫到型態似......光暗/色彩似......唔駛法則規範的?
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2010-07-28, 09:15

香港至NET超人 寫:開題命名好得意, 寫得詳細就話以筆攝影, 寫得簡單到單字, 又話空泛,

更奇........怕插........貼黎做乜Q? :banghead:

佢寫明請指教架....... :banghead:
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2010-07-28, 09:19

Peter LO 寫:同意老超和進仔的講法,有些人用上“隨影”兩字,純粹為了避免被人柄得太盡。

手痕上了facebook某隨影group,老實說,裡面很多相片,都絕非“隨意影”,不少更頗具概念性。勉強用“隨影”作題目,未免暴殄天物。(我承認自己很注重相片的題目)

其實網上評相,人家不是你肚子裡面的蟲,難以從作者背景、創作意圖、手法方面理解作品,又無暇從舊作中追蹤創作脈絡,一切言論都很是片面,甚至只會流於技術層面(銳不銳、曝光準確與否等--題外話:未清楚作品主題前,有可能對技術應用的問題作出言之有物的分析嗎?)。另外,處身網絡另一端的評論者有多少斤兩,同樣是未知之數。既然有著這種種前提,對作品在業餘攝影網上獲得的評價實在無須諸多介懷。再者,遇到水平太低又態度欠佳的“評論員”時,打幾個字來反唇相譏也絕不困難,何須以“隨影”來斬腳趾避沙蟲?

haha........我去過那隨影group....... :banghead: :banghead: :banghead:

令我明白香港影相的人多了......水準無提高

sorry.......器材水準有提高..........PS 水準有提高

only 相片內容無提高(以我標準)

為害的..........我想就是這"隨"字了 :banghead:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2010-07-28, 11:22

真正既隨影係好難, 難到我都唔係時時做得到, 由心情至操機至出相, 「隨」是絕不簡單.
不過, 做人都是隨遇而安吧, 激氣無用既, 21世紀既香港, 物質、資訊豐富, 人既認真情度
反而下跌, 恕我老屎忽講句, 呢d係二手祖心態, 人撚雀佢又去撚, 人打卒佢又打埋一份,
人影相佢就買相機扮晒o野, 呢d人太多, 但世界無呢d人, 我仲邊有咁多女友一號、二號..... :twisted:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章進仔 » 2010-07-29, 00:47

OldCake 寫:
進仔 寫:

久習攝影者........如果是長久認真學習的攝影者........當然可以啦

他們需未致摘葉傷人.....但己可"随"自己心意去"影"相 :flower:

畫你熟D......我想請教......習畫.....可唔可以唔由寫生等開始學習

一開波就話我寫意.....唔駛畫到型態似......光暗/色彩似......唔駛法則規範的?

老餅你正講中左我畫畫的死穴。因為我冇自細密集咁練習畫畫,根基是沒有深厚。
觀察型態、透視的眼睛我從攝影中得到,甚至可能比一些久習繪畫的朋友好;然而看得到,手頭功夫卻不能隨心所欲地做出來。

假如講到寫意/抽象畫,假如有 sense,確係可以凌架一些基本技巧而成佳作,即深層意義凌架技巧,令技巧在畫面中再不重要, 就如有時街頭/新聞攝影捕捉到些爆炸性的瞬間畫面,構圖光線都可以不再重要一樣。

不過不能否認的是,假如擁有深厚根基的人畫畫,不論畫甚麼畫都更易將情感/意念 visualize,攝影如是,音樂如是。
最後由 進仔 於 2010-07-29, 01:22 編輯,總共編輯了 1 次。
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章進仔 » 2010-07-29, 00:57

OldCake 寫:
Peter LO 寫:同意老超和進仔的講法,有些人用上“隨影”兩字,純粹為了避免被人柄得太盡。

haha........我去過那隨影group....... :banghead: :banghead: :banghead:

令我明白香港影相的人多了......水準無提高

sorry.......器材水準有提高..........PS 水準有提高

only 相片內容無提高(以我標準)

為害的..........我想就是這"隨"字了 :banghead:

我覺得「隨」不要緊,只要清楚自己做緊乜影緊乜就得....
當相機係玩具/當紀錄工具的照片太多,下下去評箋自己浪費心機...
就如廚師/食家不會去評論一個人隨便煮個公仔麵食或日日造的家常便飯一樣....

不過假如有d朋友話「請狠評」我呢餐家常便飯喇喎,就.... :mrgreen: 即係好搞唔搞,自己拎來衰囉...
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章Peter LO » 2011-06-19, 10:43

今期E-Zone有篇講隨拍的文章蠻有意思,不妨買來看看。

對我來說,當中提到單鏡機不適合這種攝影這點,分外有意思。 :mrgreen:

頭像
Peter LO
小二
小二

文章進仔 » 2011-06-20, 12:38

Peter LO 寫:今期E-Zone有篇講隨拍的文章蠻有意思,不妨買來看看。

對我來說,當中提到單鏡機不適合這種攝影這點,分外有意思。 :mrgreen:

謝 peter 報料 :) 買來看先。

剛巧今期 Milk bool B, 都有篇講相機同拍攝類型關係的文章,都可一看 :mrgreen:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章Peter LO » 2011-06-21, 16:23

謝進仔,我又去找找先。

頭像
Peter LO
小二
小二

文章TCHK » 2011-06-26, 13:42

終於睇晒咁多位前輩既睇法
我諗... 我同進仔既諗法好接近
隨唔隨... 在乎攝影者有無心思去制造一個自己想要既環境
定還是係真係無目的... 為影而影... 「好似排泄咁去拍」

SNAP... 快拍... 個人覺得係經過思考...
但恩考過程又好似大廚淥麵咁... 諗好晒幾成落麵, 淥幾耐, 幾時過冷河, 過幾耐, 加唔加菜... (下刪三百)
只係當問起佢既時候... 佢都唔記得自己諗過D乜
HAPPY SHOOTING
頭像
TCHK
員外
員外

上一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員