有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

文章joEjoE » 2004-12-15, 16:10

香港至NET超人 寫: 要學? 點解唔信你部機? 如果係部機有平均測光, 先信佢, 如果畫面光的比暗的多, 加ev, 暗的多就要洛減ev, 至於加減幾多, 經驗及對部機得特性是最重要.
理論冇用既, 影多d啦... 反正有dc, 借個測光表玩一日, 由dc做手動拍攝及驗證就得啦.

:beer :beer :beer
根求穩,念求新。 
頭像
joEjoE
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2004-12-15, 16:25

沙皮你想得太複雜.
你要測遠物, 非要TELE鏡或重點測光表不可. 至於陽光角度幾多, 葉又側成點, 你想咁多係無意義既, 要測PL就放張PL係表之前, 轉到O岩角度就測.
工具唔好慳, 一部老二EOS 500值幾錢? 六百蚊周街有. 你用埋D機及測光表唔可靠, 點樣學測光??
你肯放棄你堆舊器材, 我借NIKON F601, 24-50AF及135/2.8MACRO比你影, 呢部機係鬼殺咁嘈, 不過佢有齊一部現代相機要有既O野, 一樣兩鏡O岩晒行山影相....
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章sharpei » 2004-12-15, 16:29

但係我就係鏡意用舊相機, 有種玩古董的感覺.
(真古董玩唔起... 玩住 e d 先.)

咁... 係咪即係我一定要買個測光錶, 先可以學好測光... :?:
仲要可以 zoom 個隻? :dead
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
但係原廠check過"所有功能"仲係同出廠時一樣咁正架
頭像
sharpei
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2004-12-15, 16:33

我學測光係用相機, 唔係測光表, 因為測光表影唔到相, 要測光都係因為要影相, 仲乜唔學用機內測光表?? 學O野唔好搞得咁複雜, 影相O者又唔係上太空....
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章OldCake » 2004-12-15, 16:35

香港至NET超人 寫:我學測光係用相機, 唔係測光表, 因為測光表影唔到相, 要測光都係因為要影相, 仲乜唔學用機內測光表?? 學O野唔好搞得咁複雜, 影相O者又唔係上太空....

老超..........有D相機無測光丫嘛 :twisted:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章sharpei » 2004-12-15, 16:37

正如你想講, 唔同相機有佢唔同的特性.
用相機學測光... 咁等日有錢轉機, 咪又要一輪時間去習慣?

咁... 橫掂我都未學, 點解唔學一樣可以控制係自己手中的呢?
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
但係原廠check過"所有功能"仲係同出廠時一樣咁正架
頭像
sharpei
小二
小二

文章Hendrix » 2004-12-15, 16:47

香港至NET超人 寫:沙皮你想得太複雜.
你要測遠物, 非要TELE鏡或重點測光表不可. 至於陽光角度幾多, 葉又側成點, 你想咁多係無意義既, 要測PL就放張PL係表之前, 轉到O岩角度就測.
工具唔好慳, 一部老二EOS 500值幾錢? 六百蚊周街有. 你用埋D機及測光表唔可靠, 點樣學測光??
你肯放棄你堆舊器材, 我借NIKON F601, 24-50AF及135/2.8MACRO比你影, 呢部機係鬼殺咁嘈, 不過佢有齊一部現代相機要有既O野, 一樣兩鏡O岩晒行山影相....

同意 8) 最快就係用 DSLR 用手動測光,望著機內指針比較 :D

係要買測光表就要買 1 度點測的測光表 8)

有咩轉機又要一輪時間去習慣? 買D有點測的機啦,買機返來又會有唔去習慣的理由﹖﹖
www.look.hk 歡迎來坐坐 :D
頭像
Hendrix
員外
員外

Re: 有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

文章chung » 2004-12-15, 16:48

一般來講, "測光表"系適合比 D 有多部相機既魔鬼, 等 D 西人吾駛部部機都適應咁耐, 用自已隻測光表就得 la, :twisted:

又或者須要測閃光燈輸出 :lol:
梳 : CAS, RME AIO, 4030-004, DIY D-2002 AES
斯 : Bel Canto 2.5, Telos BK Ref P, I-1001 IC
瘋 : HD800 + DIY sliver-gold balance
M : DIY 128+627 balance amp, Telos BK Ref P
巴:DIY UPOCC R1
chung
員外
員外

文章neofung » 2004-12-15, 17:51

既然手頭上有數碼相機,點解唔試下用部DC試拍,跟住再用相同曝光值包圍曝光。
slide沖出黎之後,再比較兩樣既結果,知道自己想影D乜野,咁下次再影相估計咪可以準好多囉。
如果有灰卡又可以用灰卡試,無的話求其搵張夠白既白紙減幾級,咪可以比較到唔同環境對測光既影響囉...
頭像
neofung
員外
員外

文章123 » 2004-12-15, 17:56

測光表準...
部相機快門未必準,
每支鏡又唔同,
加cpl又要計,漸變灰仲要估,
影多幾張DC睇,用熟手上器材好過.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2004-12-15, 18:05

123 寫:測光表準...
部相機快門未必準,
每支鏡又唔同,
加cpl又要計,漸變灰仲要估,

老三.........這就是基本功丫........有無見我襟計數機先影........ :twisted:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章neofung » 2004-12-15, 18:11

影相除左光線強弱要測之外, 仲有顏色, 所以要買錶, 除左測光錶,
仲有色溫錶, 除左貴之外仲好難用, 菲林鏡頭又會偏色...... :dead
頭像
neofung
員外
員外

文章bytfung » 2004-12-15, 18:13

neofung 寫:影相除左光線強弱要測之外, 仲有顏色, 所以要買錶, 除左測光錶,
仲有色溫錶, 除左貴之外仲好難用, 菲林鏡頭又會偏色...... :dead

o下 :shock:
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章Cloudy » 2004-12-15, 18:58

neofung 寫:影相除左光線強弱要測之外, 仲有顏色, 所以要買錶, 除左測光錶,

只要買Studio Zove VI modify過既Pentax spot meter, 顏色既因素就唔唔會影響測光,
至於偏色既問題 ...... 未免太理論化 ...... 我諗你好少影slide先會咁講 ......

而家已經好少photographer用色溫錶, 真正既photographer唔使用色溫錶, 理由好多 (但同基本功,
經驗有關), 唔係photographer好難理解 ......
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-12-15, 19:08

其實只要買個可靠既spot meter, Gossen, Pentax或Minolta都可以, 如果budget夠, 最好買Studio Zone VI modify過既。

我最反對用白波測光, 跟本就係估估下 ...... 以剛才既 "紅葉" 為例, 就係因為用左白波, 所以至唔知點測好,
但如果用spot metert, 只要測透光既紅葉就 "雖不中, 亦不遠矣!", 但如果要中, 就要睇睇書同實習下 ......

當然亦要識測highlight同shadow, 如果唔係, 影白茫茫既雪地或者low-key相, 根本就無mid-tone可測 ......

仲有, 我唔贊成用DC或DSLR做control (對照), 因為跟本唔可靠 ...... 每架DC/DSLR機都唔同深淺,
同沖出黎既slide更唔同 ...... highlight又死 ......
Cloudy
員外
員外

上一頁下一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員