有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

文章neofung » 2004-12-15, 20:06

我試過用自己部Canon 10D LCD做preview, 其實都幾可靠,
當然以現時技術, 呢個級數既display會有黒位唔夠黑, 白位唔夠白既問題,
顏色唔多準又係另一個問題, 例如唔同RAW converter顏色都唔一樣,
但試多幾次唔難估計結果.

如果了解手頭上菲林, 鏡頭特性, 估計結果都唔會太困難, 之不過唔會百份百準囉,
因為係憑經驗估計...

至於點解唔用色溫錶原因有好多, 其中一個原因就係變數太多....
所以依家professionl digital photographer, 都會用target (ColorChecker, Color Checker DC)及軟件,
矯正器材顏色偏差.
頭像
neofung
員外
員外

文章Cloudy » 2004-12-15, 20:48

neofung 寫:我試過用自己部Canon 10D LCD做preview, 其實都幾可靠,
當然以現時技術, 呢個級數既display會有黑位唔夠黑, 白位唔夠白既問題,
顏色唔多準又係另一個問題, 例如唔同RAW converter顏色都唔一樣,
但試多幾次唔難估計結果.

如果了解手頭上菲林, 鏡頭特性, 估計結果都唔會太困難, 之不過唔會百份百準囉,
因為係憑經驗估計...

如果好low-end咁講, 都勉強可以既 ......

neofung 寫:至於點解唔用色溫錶原因有好多, 其中一個原因就係變數太多....
所以依家professionl digital photographer, 都會用target (ColorChecker, Color Checker DC)及軟件,
矯正器材顏色偏差.

你誤會左色溫錶既用途 ......
"target (ColorChecker, Color Checker DC)及軟件" 既用途 =/= 色溫錶既用途
Cloudy
員外
員外

文章neofung » 2004-12-15, 20:53

Cloudy 寫:target (ColorChecker, Color Checker DC)及軟件" 既用途 =/= 色溫錶既用途

的確唔一樣丫,咁Cloudy知唔知target係用黎做咩既呢?
頭像
neofung
員外
員外

文章Cloudy » 2004-12-15, 20:58

neofung 寫:
Cloudy 寫:target (ColorChecker, Color Checker DC)及軟件" 既用途 =/= 色溫錶既用途

的確唔一樣丫,咁Cloudy知唔知target係用黎做咩既呢?

我好似o係PhotoSharp同你討論過囉喎 ...... 除非果個 "neofung" 唔係你 ...... :roll:
Cloudy
員外
員外

文章neofung » 2004-12-15, 21:00

係咩!
可能未老先衰,記性唔好掛 :oops:
頭像
neofung
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-12-15, 21:42

sharpei 寫:正如你想講, 唔同相機有佢唔同的特性.
用相機學測光... 咁等日有錢轉機, 咪又要一輪時間去習慣?

咁... 橫掂我都未學, 點解唔學一樣可以控制係自己手中的呢?

學識平均測光, 只要個個相機測光表都係線性, 相差比如半級或三份一,
一兩筒SLIDE已經見功. 我咁多機, 又唔見我測錯光..... :lol:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2004-12-15, 21:49

neofung 寫:影相除左光線強弱要測之外, 仲有顏色, 所以要買錶, 除左測光錶,
仲有色溫錶, 除左貴之外仲好難用, 菲林鏡頭又會偏色...... :dead

搞錯呀!! 所以認識既測光表係色盲, 或者叫全色譜.... :evil:
鏡頭偏色, 掉左佢算吧啦.... :lol:
你同沙皮一樣, 簡單事情複雜化, 一定都係讀得書多既問題.... :wink:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章neofung » 2004-12-15, 21:50

但咁樣又會畀人話low-end喎 :lol:
頭像
neofung
員外
員外

文章OldCake » 2004-12-15, 21:54

香港至NET超人 寫:你同沙皮一樣, 簡單事情複雜化, 一定都係讀得書多既問題.... :wink:

兩位值得三思丫............... :wink:

不過要學老超複雜事情簡單化.................都要花左唔少時日,經驗累績的..... :wink:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2004-12-15, 21:56

Cloudy 寫:我最反對用白波測光, 跟本就係估估下 ...... 以剛才既 "紅葉" 為例, 就係因為用左白波, 所以至唔知點測好,
但如果用spot metert, 只要測透光既紅葉就 "雖不中, 亦不遠矣!", 但如果要中, 就要睇睇書同實習下 ......

白波唔係TELE頭, 係擺到主體同一位置測光, 好準.
我唔知你係STUDIO點測, 我就用白波, 冇死錯人.
有人用平白板頭, 我試過係WORK, 測CONTRAST
尤其好用, 但一般影立體東西, 白波好好用, 不過可
能亦係習慣問題. 最終測到就得, 識用就個個都好,
唔識用就梗有D阻手阻腳.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章neofung » 2004-12-15, 22:01

香港至NET超人 寫:搞錯呀!! 所以認識既測光表係色盲, 或者叫全色譜.... :evil:
鏡頭偏色, 掉左佢算吧啦.... :lol:
你同沙皮一樣, 簡單事情複雜化, 一定都係讀得書多既問題.... :wink:

我果個色溫錶度到色普架。(近排有獎抽 :lol:
之不過度到色普都未必有用,因為現場光唔受控...
D雞鏡留返黎影古怪野都好......
簡單複習化係我既強項黎架,呢排仲特別嚴重! :lol: :roll:
頭像
neofung
員外
員外

文章jwkchan » 2004-12-15, 22:08

sharpei 寫:主要係... 早前跟兩位師兄去影紅葉.
發覺.. 師兄比的曝光值... 唔準確.

... 師兄用測光錶白波, 波向地來測葉的光度.
但係... 現在想來, 葉會透光, 測光機唔會, 所以咁測法唔正確.

再想, 要現出透光的葉, 應該 under 少少先表現到. 咁... 又要 under 番幾多呢?

like to take this chance to discuss with cookies here.

波向地來測葉的光度: i think this concept is wrong. we shouldn't take the ambient light reading if we are expressing the transparency of leaf. so spot metering is the only correct method to measure the amount of light through a leaf.

further to 再想, 要現出透光的葉, 應該 under 少少先表現到 and the sensitivity of cell diode of meter to different wavelengths, i think it is good chance to challenge our experience and understanding of metering. of course even though a master won't rely solely on one exposure setting - thus blanketing your exposure guarantees a "correct/satisfyied" picture.

cloudy 寫:其實只要買個可靠既spot meter, Gossen, Pentax或Minolta都可以, 如果budget夠, 最好買Studio Zone VI modify過既。

Studio Zone VI modified meter of course eliminates the problem of different colour wavelengths to meter's diode, but i think it is far more costy. by the way, how much does it cost for a Pentax modified?

thanks for the discussion.
頭像
jwkchan
茶客
茶客

文章香港至NET超人 » 2004-12-15, 22:09

OldCake 寫:
香港至NET超人 寫:你同沙皮一樣, 簡單事情複雜化, 一定都係讀得書多既問題.... :wink:

兩位值得三思丫............... :wink:

不過要學老超複雜事情簡單化.................都要花左唔少時日,經驗累績的..... :wink:

我學測光從光圈先決先動曝光影SLIDE起步, 唔使半年已經冇測錯光問題.
學識用重點測光表測灰位, 更拍個心口講一晚機關鎗式影老MAC百幾格, 唔
會多過10%係測錯光, 其中仲包括包圍曝光. 不過景悶又冇油, 實錯.... :evil:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

Re: 有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

文章kiev » 2004-12-15, 22:50

neofung~~~ 我最憎的 nikon D70 正是 RGB 1005 測光!你買左就可以享受 色溫同測光二合一 ~~~~~~~~ :lol: :lol: :lol:
. . .
頭像
kiev
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2004-12-15, 22:56

測光都係笨仔叻!
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

上一頁下一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員