有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

文章neofung » 2004-12-15, 22:58

有個幾出名既科林大師,話D70仲好過S3 Pro添,做埋測試証實左添架佢,笑到我丫 :lol:
RGB1005測光理論上就好堅既,但實際點樣就要試過先知lu...
頭像
neofung
員外
員外

文章sharpei » 2004-12-15, 23:04

我自己有個 concept,
1. 18灰的測光, 不一定就是我要的測光. 就如 Cloudy 所言 "當然亦要識測highlight同shadow, 如果唔係, 影白茫茫既雪地或者low-key相, 根本就無mid-tone可測 ...... " 所以 e d 點都要學.
2. 相機有曝光補償, e 樣野部機唔會自己做, 所以就算我真係換左機, 部機的測光真係好準... 也不能說信佢就能拍出我想要的相片. 跟本就係個人的問題.
3. 我部 DC 都唔細部, 我實在唔想又帶 135, 又帶 DC. 影時手拿一部, 腳架上又一部.

另外... 用番紅葉個例子... 如果我有點測... 測紅葉的光度, 咁影出來的相... 會變成係實紅色呀? 還是出到透光的紅色呢?

咁... 如果塊葉係綠色/黃色呢?
我睇過一個網頁, print screen 左佢其中一部份, 如下.

如果... 我跟佢咁做, 是否如果影葉色的透光葉, 就要再加 1.5ev? 影透光的綠葉就加 0.5ev?

我部 film 機無 data back, 又懶唔想影一張寫一張. 所以才想睇書吸叫前人的經驗.
頭像
sharpei
小二
小二

文章neofung » 2004-12-15, 23:11

我初初學影相果陣,真係逐張寫喎,有D數據到依家仲有D印像架!
想影好D想,唔可能太懶架 :evil:
頭像
neofung
員外
員外

Re: 有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

文章bytfung » 2004-12-15, 23:51

就係老餅話齋,用簿仔記低測光時所作的補光,測邊度,預定效果係點。
一沖出來就可以比較。無幾耐就會用熟自己的器材。
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章edwin » 2004-12-15, 23:54

你部咩機 ? 一般相機內置測光都好準下, 熟悉自己部機的測光特性再加埋自己搵的中灰位比較, 包一兩張包圍, 雖不中, 亦不遠矣
頭像
edwin
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-12-16, 00:11

沙皮, 你連18%灰既準確測光都未搞好, 就用一個測18%灰的表去測高光或暗位? 你真係叻過龍.....! 第一步都未行到就想飛, 眼高手低呢四個字貼晒題....

用簿記得資料, 記得現場真係有幾光咩? 呢個方式同買六合彩做功課及預測一樣咁搞笑... 不過我都做過幾次笨柒...

我從來唔覺得要學測光, 要學只係因為想慳菲林, 唔信部機就包多幾張, 緊有張中, 再唔中, +/-10 f-stop包圍, 連沖晒錯誤都包埋.... 我做人同影相好simple, 目標為本, 有錢用錢解決, 冇錢練好自己及DIY.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Hendrix » 2004-12-16, 00:38

sharpei 寫:
我部 film 機無 data back, 又懶唔想影一張寫一張. 所以才想睇書吸叫前人的經驗.

:roll: 冇紙筆,又懶唔想影一張寫一張. 所以才想睇書吸叫前人的經驗學計數 :roll: :roll: :roll: :roll:
www.look.hk 歡迎來坐坐 :D
頭像
Hendrix
員外
員外

文章Cloudy » 2004-12-16, 03:38

jwkchan 寫:
cloudy 寫:其實只要買個可靠既spot meter, Gossen, Pentax或Minolta都可以, 如果budget夠, 最好買Studio Zone VI modify過既。

Studio Zone VI modified meter of course eliminates the problem of different colour wavelengths to meter's diode, but i think it is far more costy. by the way, how much does it cost for a Pentax modified?

thanks for the discussion.

Sorry! 我o係10年前已經用緊而家個Minolta SpotMeter F, 所以仲未有機會換Pentax ......
o岩o岩check過, 原來 "Studio Zone VI modified meter" 都唔貴 ...... 下面係2款既比較:

Pentax Digital Spotmeter with Case (Normal One)

Price US$449.99

圖檔

http://www.calumetphoto.com/ctl?PAGE=Co ... e=PRDINDEX

Zone VI Modified Pentax Digital Spot Light Meter

Price US$579.99

圖檔

http://www.calumetphoto.com/ctl?PAGE=Co ... mNo=ZN6501
最後由 Cloudy 於 2004-12-16, 05:06 編輯,總共編輯了 1 次。
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-12-16, 04:25

我睇過一本書, 講一般測光錶都唔係線性, 不過我認為問題唔係好大 ......

關於 "白波":
我當然知 "白波" 唔係tele頭 (我o係1983年已經用緊Gossen LunaSix3, 呢款meter有 "白波",
15 degree/7.5 degree既附加tele頭), 同埋知點用 "白波" ......

註:唔好以為我好老我, 我當時只係1x歲 ......

但我反對用 "白波" 既原因如下:
1) 有人講白波o係studio無問題, 我只能夠講, "白波" o係studio既問題比較少, 但唔係無問題,
而且, 果D users通常自己有意識/無意識咁作出加減, 只係佢講既時候已經忘記左自己雙手既動作 ......
加減既方法有2種:
a. 用手輕微改變 "白波" 方向 (但改變幾多個degree呢?)
b. 用另一隻手遮擋 "白波" (但遮高2寸, 定遮低2寸呢?)

e.g. 大家有無見過電視/電影中荷李活既燈光師用一個特大號既 "白波" 測光? 佢地好多時都用
另一隻手o係個 "白波" 上面遮擋 ...... 唔知大家有無印像?
(Please note, they shoot negs., not slides.)

另外, 呢類users通常會先用 "白波" 測每枝flash既光度 ("白波" 向燈, 唔係向鏡), 測既時候仲
可能係熄哂其他flash, 逐枝測, 然後心算一輪, 再調較光度, 最後先至將所有flash全開 ......
...... 用 "白波" 好general咁測一次 ......
呢D真係明乎其實既 "測光" (對住光源黎測), 但比起影相既測光 (反射式) 就大相逕庭,
仲慢好多, 亦唔係好準確 ......
(不過, 我要強調一點, 如果o係studio同一時間用既flash數量唔多, 咁係無咁易發覺問題既存在!)

註:我o係studio都係用spot meter測光, 非常快捷準確, 如果唔準, 通常都係我忘記左某D野,
同個spot meter無關 ......
唔準既只係有一樣同meter有關, 就係 "非線性" (9成幾既meter都係 "非線性")。

2) o係outdoors ...... 尤其是太陽o係高空既時候 (頂光為主既時候) ...... 視乎唔同主體
(風景問題少D, 建築物同人像既問題大D), 好多時都要 "人為" 用另一隻手遮擋 "白波",
如果唔係, 就有機會唔準。
(當然某D outdoor lighting唔使, 但某D就要, 而且, 唔同lighting就要用唔同既遮法)。

3) 如果o係好暗/無開燈既屋入面影一塊好靚既stained glass (當然係全背光),
我無試過o係咁既環境用 "白波" , 不過我諗都唔使點試 ...... 你地話個 "白波" 會點講?
同埋, 個 "白波" 又向邊? 向相機? 向光? (咁究竟 "白波" 應該幾時向相機? 幾時向光源?)
如果果塊係無色既透明, 有花紋既玻璃, 咁個 "白波" 又會點講?

註:用spot meter就簡單好多, stained glass就揀1, 2隻 "中間色調" 既顏色黎測
(以 "Studio Zone VI modified meter" 為例)。
至於 "無色既透明, 有花紋既玻璃", 就照測 "透明玻璃" 部份, 然後噤一下meter上面個
"H" 制 ---- [means Highlight] (以我個Minolta SpotMeter F為例)。
最後由 Cloudy 於 2004-12-16, 05:19 編輯,總共編輯了 1 次。
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-12-16, 05:04

sharpei 寫:另外... 用番紅葉個例子... 如果我有點測... 測紅葉的光度, 咁影出來的相... 會變成係實紅色呀? 還是出到透光的紅色呢?

會係 中間/中間偏深少少 既 "透光的紅色"。

sharpei 寫:咁... 如果塊葉係綠色/黃色呢?

"綠色" 會係 中間色調既 "透光的綠色"。
而 "黃色" 會係 中間/中間偏深少少 既 "透光的黃色"。[/quote]

sharpei 寫:如果... 我跟佢咁做, 是否如果影葉色的透光葉, 就要再加 1.5ev? 影透光的綠葉就加 0.5ev?

如果你用 "Studio Zone VI modified meter" (資料o係上面既reply), 就唔需要理會葉既顏色,
通常照測光就會得到 "中間色調既顏色", 所以, "透光既葉" 就可能有3種情況:
1) 照測光 (視乎你想要既效果)
2) 照測光 + 0.5 EV (視乎你想要既效果)
3) 照測光 + 1 EV (視乎你想要既效果)

至於測highlight既方法, 請參照上面個reply既 "透明玻璃" 部份 ......
知於測shadow既方法, 只需將主體 "透明玻璃" 改為 "黑猩猩既體毛" (當然只係舉例) ......
然後, 噤 "H" 制改成噤 "S" 制 ---- [means "Shadow"] ...... 不過當然要先睇 "透明玻璃" 部份啦!
Cloudy
員外
員外

Re: 有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

文章OldCake » 2004-12-16, 08:27

NetNetBoy...........做野勒........呢篇又係有用討論.........多謝大家.......:beer:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2004-12-16, 09:46

CLOUDY, 你要明白白波作為半球體有120度受光面, 同SPOT測反射好唔同, 要用手檔波的一方, 是要模擬主體的背光或受光面被遮擋問題, 例如日照高拍人像, 頭飾擋光而面不是直接受光, 就要用手板檔著波的上部來模擬. 用SPOT測光好似O岩用D, 但又要將一張灰卡擺到MODEL面前又要不晒到. 如果只測面, 又要因應MODEL皮包深度作出補償.

STUDIO測不同測燈的光度是測CONTRAST, 要睇上下左右受光或陰影如何. 要測咁多次都係因為即影即有貴, 現代STUDIO已經用數碼, 完全預視、100% VIEW, 唔測光再打燈及睇SCREEN較都仲得.

另外, 透明及全反光如不鏽鋼的測光是有不同, 要特出質感就要配合菲林或數碼特性, 那已經不單止是測光的問題.

對於測光表不線性, 我相信菲林的不線性來得更明顯, 尤其是對顏色的不平均表現, 所以我已經絕少理會所測物體的顏色. 但物體的質感是另一回事, 反光或啞面會影響測光的準確度.

不過最終, 不要將簡單事情複雜化, 數碼年代即影即睇CURVE, 曝光係點又要點較, 實在無難度.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

上一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員