創作路上的一點反思

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

創作路上的一點反思

文章OldCake » 2002-09-05, 09:23

想大家分享下一點創作心態和路向丫

我先提出問題大家o念下

1. 有無o念住專影或多影某類題材?

2. 只使用某類器材或菲林........例如只有(或多用) pns 影黑白.....等

3. 有無為自己訂一D目標或時間呢.............例如5年造大師........哈哈 ;D

4. 有無學習(模倣....抄功課)對象?

5. 點解要影相.............?

大家有其他值得反思問題,post上黎傾下丫 ;)
最後由 OldCake 於 2003-05-11, 21:16 編輯,總共編輯了 1 次。
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

Re:創作路上的一點反思

文章martin » 2002-09-05, 12:37

6. 靚機靚鏡 = 靚相 ??
若問山水因何美,只緣心眼皆含情。
頭像
martin
小二
小二

文章ac520 » 2002-09-05, 14:15

我先提出問題大家o念下

> 暫時都係主力影人像 ... 但想以故事/story board 形式進行, 暫未有確實大網, 只有概念

2. 只使用某類器材或菲林........例如只有(或多用) pns 影黑白.....等
> 全數碼化

3. 有無為自己訂一D目標或時間呢.............例如5年造大師........哈哈 ;D
> 冇 ... 我影相係為開心, 自己 happy、model 高興就 ok 了, 有人拍手只係 bonus

> 冇 ... :P

> 唔知點講 ... 基本上係 just for fun ... 亦有o的想透個自己o既作品去表達到某o野 ... 暫時未做過, 亦做唔到, 所影o既相亦暫不有資格叫作品 ~ hoo ...

> 絕對反對呢種諗法, 只有靚o既構圖, 好o既爆光, 傻瓜機都可以拍得好相, e.g. 小弟見某網上論壇上o既大哥們個個都係高級器材, 但係他們的"作品"比好多用 DC 仔的人還要差 : 器材, 不代表甚麼 ... 可能有人為覺得我五十步笑百步 (因為我有部 D60), 但係呢個係我由 day 1 到而家都係堅持o既宗旨 ... hoo ~
[ DSLR + SLR + DC + Palm !! ]
圖檔
頭像
ac520
小二
小二

文章ZapLocal » 2002-09-05, 14:22

未有人答,就等小弟獻醜先啦 ;D

1.生於香港,長於香港,香港既民生係我最鍾意影既 :)

2.手上有咩架生就用咩,唔係專業亦唔駛做印刷,平時出街一部P&S已好夠我用.

3.大師未諗過,好多死左先係大師,只希望影到一張自己滿意既相.

4.Eugene Smith,Eugene Atget,Nick Knight

5.只想係平凡既生活中發掘點點的樂趣.

6.好問題...器材既迷思我諗人人都有,但如果真係咁既,我諗我會轉8x10,但現階段普通貨色既135鏡頭已經夠我用~
Understand Us Before You End Us
頭像
ZapLocal
小二
小二

文章YY90 » 2002-09-05, 16:27

創作就唔識, 所以冇乜心態可以分享 :'(,
路向方面, 我當攝影是一種娛樂, 好似睇戲咁, 不過當我唔覺意影到張自己喜歡既相時, 可以放大放在家中, 孤芳自賞, 所以我常影一些自己先睇得明既相 ;D
器材方面我又冇乜研究, 因為自己冇乜料, 日本鏡同德國鏡都有用o黎亂影. 邊支o岩用就用邊支.
沒有偶像, 看相時只看構圖, 很少留意是誰的作品, 因為自己冇記性, 太多大師名, 記唔掂. ::)
YY90
茶客
茶客

文章martin » 2002-09-05, 16:54

7. 光圈優先 vs 快門優先 vs 人腦優先
若問山水因何美,只緣心眼皆含情。
頭像
martin
小二
小二

文章hiker » 2002-09-05, 17:37

比較喜歡大自然及生態影/動態抓拍.努力學緊... ;D

暫時唔想搞咁多花式..練好人腦最緊要. :D

3. 有無為自己訂一D目標或時間呢.............例如5年造大師........哈哈
自己滿足就得啦....諗緊70歲出專輯.... ...8)

o岩o岩影第一張相的人的作品,如果我認為有可取之處..佢都是我的偶像.

為自己開心.

靚腦+ 靚機靚鏡 =靚靚相. 靚腦 + 一般器材=普通靚相.
如果自己認為影到比較滿意水平,?#124;買適合自己的興趣而實用的靚器材來用,但是唔o係一定要買名牌貴o野.
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章chui » 2002-09-05, 22:52

老餅 想大家分享下一點創作心態和路向丫

有影無類。有機?#124;影,就影。好靚wor,影。可以鍛煉什麼wor,影。有人叫到wor,影。得時,影;不得時,都企圖,試圖影。

不過,〔反思〕十多個月來,影得最多是花和風景。

我愛德國鏡頭,曰本方面只鍾情 OM。
我用RDPIII,因平宜。
RVP,E100VS,因偶然來點味精。
E100SW, EPR,EPP在試驗中。

Reala, Golden Royal100 最常用負片。
X-Tra是交差用的。

3. 有無為自己訂一D目標或時間呢.............例如5年造大師........哈哈

今年練習曝光,明年是構圖了。
成為大師?太沈重了。情人變成老婆,好悶o架!

好多wor,罄竹難書。

解壓、用o下右腦。我好彩,遇到一班亦師亦友的影友。

大家有其他值得反思問題,post上黎傾下丫
To be or not to be.
頭像
chui
客官
客官

文章OldCake » 2002-09-05, 23:53

好多謝大家的分享.......... ;)

未講的餅友都分享下丫 ;)

我長氣D,寫緊架勒 ;D
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2002-09-06, 08:54

ac520 寫:
> 冇 ... :P

AC..........想進步快........學下其他大師(真係大師,唔係吹水丈C.......)丫 ;)
最後由 OldCake 於 2003-05-11, 21:19 編輯,總共編輯了 3 次。
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2002-09-06, 08:59

[quote author=ZapLocal link=board=6;threadid=1818;start=0#15114 date=1031206931]
3.大師未諗過,好多死左先係大師,只希望影到一張自己滿意既相.
[/quote]

錯勒..............唔同畫.......好多未死己經係大師.. ;)

有滿意相未呢? 有左一張又點呢?
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2002-09-06, 09:08

[quote author=hiker link=board=6;threadid=1818;start=0#15124 date=1031218646]
自己滿足就得啦....諗緊70歲出專輯.... ...8)

靚腦+ 靚機靚鏡 =靚靚相. 靚腦 + 一般器材=普通靚相.
如果自己認為影到比較滿意水平,?#124;買適合自己的興趣而實用的靚器材來用,但是唔o係一定要買名牌貴o野.

[/quote]

Hiker兄.........70歲一齊出專輯.....haha ;D

有乜唔係名牌貴o野又實用的靚器材???
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2002-09-06, 09:11

[quote author=chui link=board=6;threadid=1818;start=0#15133 date=1031237548]
今年練習曝光,明年是構圖了。
成為大師?太沈重了。情人變成老婆,好悶o架!

解壓、用o下右腦。我好彩,遇到一班亦師亦友的影友。
[/quote]

情人變成老婆...........好值得反思

遇到一班亦師亦友的影友.............今後又多左我地一班餅友呀 ;)
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章YY Wong » 2002-09-06, 09:20

*** 1. 有無o念住專影或多影某類題材?
專影某類題材會較乏味, 不過我會多影documentary方面既題材.

*** 2. 只使用某類器材或菲林........例如只有(或多用) pns 影黑白.....等
吾同環境用吾同機, 菲林則較喜歡RDPIII及TMAX, 因為較了解菲林特性.

*** 3. 有無為自己訂一D目標或時間呢.............例如5年造大師........哈哈 ;D
大師... lifetime willing. 太漫長了. 不過希望三年內可以有小成(即係D相過到自已果關), 十年內作品可以被人認同.

*** 4. 有無學習(模倣....抄功課)對象?
有, 吾同相有吾同模倣對象. 而且會因時而異.

*** 5. 點解要影相.............?
初時為興趣, 宜家係著了魔, 不能自拔. 攝影已成為生活好重要一部份. ;D
Photo Album - http://www.yywong.com
頭像
YY Wong
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2002-09-06, 09:20

[quote author=YY90 link=board=6;threadid=1818;start=0#15120 date=1031214440]
創作就唔識, 所以冇乜心態可以分享 :'(,
路向方面, 我當攝影是一種娛樂, 好似睇戲咁, 不過當我唔覺意影到張自己喜歡既相時, 可以放大放在家中, 孤芳自賞, 所以我常影一些自己先睇得明既相 ;D

[/quote]

孤芳自賞..........可圈可點... 年青時也走這條路

我不認同孤芳自賞,攝影係普及藝術,題材取自社會,發佈回鐀社會,將社會真實面貌,向社會大眾發表,是我創作心態.............. ;)
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

下一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員