創作路上的一點反思

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

文章NetNetBoy » 2006-08-23, 17:47

不過.. 同一張相...

用紙盒機 同 大底比....
起碼10個有9個覺得 大底靚d..
:oops:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

Re: 攝影與我

文章OldCake » 2006-08-23, 17:58

hklucky 寫:其實有d野靚同唔靚,只係在乎用咩角度去睇,十個人睇一樣野,可能會有十個唔同既感覺!

完全同意..........:flower:

hklucky 寫:對於我黎講,攝影沒有絕對的公式,你可以用$50買一部用完即棄相機,然後去條街度影足一個下午,或者用$500000賣一部大底機,然後走去D Model Show度影,其實冇咩分別,攝影最重要係從心,知道自己想影咩,影得開心就得la!

你親身經歷??
$50 或 $50000 (唔講o甘大了)........你都用過.......真係一樣o甘開心?

hklucky 寫:直到而家,我都只不過係攝影世界入面既小朋友,仲有好多好多要學習,攝影對於我黎講,係可以學到和了解到自己對於世界既睇法,我既照片可以反映到由我心中所看到既世界係美麗定係醜陋!

恭喜你...........你己可用照片反映到心中所看到既世界.........己是一等一高手了:beer:

多上圖分享吧........... :D
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

Re: 攝影與我

文章香港至NET超人 » 2006-08-23, 18:57

hklucky 寫:其實有d野靚同唔靚,只係在乎用咩角度去睇,十個人睇一樣野,可能會有十個唔同既感覺!

對於我黎講,攝影沒有絕對的公式,你可以用$50買一部用完即棄相機,然後去條街度影足一個下午,或者用$500000賣一部大底機,然後走去D Model Show度影,其實冇咩分別,攝影最重要係從心,知道自己想影咩,影得開心就得la!

直到而家,我都只不過係攝影世界入面既小朋友,仲有好多好多要學習,攝影對於我黎講,係可以學到和了解到自己對於世界既睇法,我既照片可以反映到由我心中所看到既世界係美麗定係醜陋!

呀小朋友, 大底機唔使$50萬, $5萬都唔使, $5千都有交易.
攝影本身係唔可以教到你甚麼東西, 只可以憑藉開發的過程, 加上客觀思維, 才可以認識真我. 而攝影路上太多人拿著鏡子照著自己, 見到自己, 見唔到條路, 或者永遠只見到走過的路, 失去方向.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章juno96532 » 2006-11-09, 02:30

1. 有無o念住專影或多影某類題材?

冇呀
自己覺得有趣就影
可能第日會搵到樣特別中意o既

2. 只使用某類器材或菲林........例如只有(或多用) pns 影黑白.....等

都冇
而家有k100d, me super, natura black
第日可能會試下中幅, 最大6x7

但我都係中意film 多過digital
唔知點解

3. 有無為自己訂一D目標或時間呢.............例如5年造大師........哈哈 ;D

目標就係要影到自己都好滿意, 而其他人都覺得好o既相 (但要其他人都覺得好,好似好難...我連自己果關都未過到...)

4. 有無學習(模倣....抄功課)對象?
5. 點解要影相.............?

里中靜流 :P
我其實係睇左<<戀愛寫真>> 先中意左影相
而家冇心機去影相時我都會再睇呢套戲去charge up 下自己

我覺得戲入面d 相真係好有趣
我希望我影o既相都俾到人咁o既感覺
而家我好中意望入viewfinder
按下快門o既感覺~

但真係大師果d 我就冇喇...
我唔識點去鑑賞一幅相...
感受唔到攝影師按下快門一刻o既感受...
即使係 adams 咁o既大師我都感受唔到
只覺得係一張靚風景相...而好多forum 見到o既相都俾到我咁o既感覺... :oops:

6. 靚機靚鏡 = 靚相 ??

肯定唔係
好多holga 影出尼o既
我都覺得靚...

7. 光圈優先 vs 快門優先 vs 人腦優先

人腦
因為第一件事係
見到想影o既先會去影

8. 按快門的一刻你在想什麼?

到底咁影arm 唔arm 呢...
(影film 時先會咁諗)
digital 乜都唔洗諗~

9. 覺得RF同SLR俾你感覺o既最大分別係咩?

德國 同 日本 ^^"
juno96532
茶客
茶客

Re: 創作路上的一點反思

文章Peter LO » 2009-06-02, 22:32

餅爺在飯堂一臉嚴肅地送來一紙問題,我當然不敢造次,只有正經回答。

一直深信攝影是“事物-眼睛-大腦”這鐵三角的產物,個人可以做的只有在觀察、思考、聯想和反應等方面多加鍛鍊;至於題材則屬客觀事物,其存在或遇上與否並不受一己所左右,因此如何盤算也是徒然,還是隨緣吧!

2. 只使用某類器材或菲林........例如只有(或多用) pns 影黑白.....等
數碼。承上所述,個人深信眼球和大腦才是攝影活動所必需,所有技術、器材、物料都只屬輔助性質(重要性也許比啤酒還要低)。既然數碼有助自己把注意力放在觀察、預觀、聯想等正事上,何樂而不為呢?
不錯,今天我仍偶爾使用和沖洗黑白菲林,但主要是為了避免忘記這門技術;說得遠一點,是為了令自己記著當年在暑天躲在乾濕檯加起來不過15平方呎的黑房曬證件相賺錢去旅行的日子。至於自己對黑白菲林的感覺──恕我拖人下水:無論是網上也好,某些旨在鼓勵大家多用黑白菲林拍攝的展覽也好,近年所見的黑白作品,九成以上在技術層面勝不過數碼。

3. 有無為自己訂一D目標或時間呢.............例如5年造大師........哈哈 ;D
網路年代,大師和常人的分別,很可能只在於網頁上的meta tag和一張奇厚無比的臉皮──要做大師何其容易,又何其困難?

學習可從兩方面來說。
單單從畫面出發,可以舉出好多好多,除了歷史上有名的攝影大師外,上一遍www.1x.com或日本的網上相簿網站www.fotologue.jp,也會找到許多學習對象。
至於態度上,不得不提觀塘職訓的翟老師。
因工作關係,觀塘職訓夜校基礎攝影課程的四個單元中,我只修畢了三個。但因緣際會之下,離校後仍參加了幾次由翟老師帶領的外影活動。老實說,外影地點如開平、三水等,老師少說也去過幾十次了,但他每次前去也會有新點子;而他也愛捉著回校拜訪的師兄問這問那,讓自己不致跟外界脫節──很希望自己在多年後,仍能像老師一樣,對攝影抱有這份不斷求進的熱情。

為自己的生活、思想留下一點痕跡──走筆至此,忽然想到:人類所有行為都是有意識、可加以合理解釋的麼?

早前有幸看過一位朋友以靚機靚鏡完成的糖水作品,美則美矣,但作品中只有阿當斯的鬼魂,卻感受不了拍攝者的存在……
所以,我的答案是:絕對是。但問題在於:靚相是否等同於好作品。
顧名思義,作品是創作的成品;而創作,則不能脫離作者而存在。換言之,好作品必須有作者的影子──這絕非靚機靚鏡可以賦予。

哈哈哈哈,這條題目很有傾向性啊──大概沒有太多人敢答“人腦優先”以外的答案吧?
不過,“人腦優先”的本義又是什麼?想像力?感情?人生閱歷?還是對器材的選擇、對名作的印象等?
知其然而不知其所以然的偉大字眼,最易令人迷失。

每次不同啊!
有時可以簡單得只有一句讚嘆,有時腦海已有一整篇文章,有時候又可能是之前的拍攝經驗和一大堆技術問題:比方某次飯堂後徒步回家,看見某個情景打算拍下時,想起之前拍的另一張照片,才恨不得50/1.4在手──不是為了它的大光圈,而是因為這支鏡頭容易把虛化的光班拍出硬邊(圖一);配合仿加色法感光效果,可把雨後街道的反光拍成寶石般斑斕,與周遭的破落環境衝擊成一股荒誕感(所以網上經常有人把奶油散景視為衡量鏡頭優劣的首要因素,此說恕個人不敢苟同)。

圖一:

圖檔
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

Re:

文章NetNetBoy » 2009-06-02, 22:57

2009年再答:
1. 有無諗住專影或多影某類題材?
BB - 親手幫BB曬張黑白相

入左老餅家... 45,612,66,645,135,220,DX,DC
覺得咩器材都各有特色... 咩都用... (買左有得用... :evil: )

資質有限... 拍我所愛就可以了...

無.....

興趣

6. 靚機靚鏡 = 靚相
點都靚d, 但靚唔靚機靚鏡 都可以發揮出 特色靚相
(有所謂 缺陷美)

人腦優先

留意環境... 想到覺得會拍成什麼...就按...

2003年答案:
NetNetBoy 寫:1. 有無諗住專影或多影某類題材?

景色

6x7 ^^
黑白:Delta100
彩色: 試緊, RVP or RVP F100 (不會是100vs,RDP III)

10年 可以出點什麼的

無.....

興趣

點都靚d, 但靚唔靚機靚鏡 都可以發揮出 特色靚相
(有所謂 缺陷美)

人腦優先

Step 1, 公式攝影法在腦內走一轉
Step 2, 留意光暗位, 想像變為黑白時的畫面
Step 3, 等下有冇野走動, 要拍入嗎?

8)
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2009-06-03, 08:23

睇返至知自己無答過, 只係不斷答咀. :oops:

有, 近年專影PANORAMA風景及城市景, 主因係留著我見過的一刻.

不會自我限制, 但也有不平均現象, 例如120/45的器材就很多, 135的就算多, 都不常用.
因為拍攝的時間不太多, 在有限的時間做無窮的影像是不可能, 在取捨之間, 一是快, 另一是精.
快就交由數碼去做, 數碼機最大好處係任打唔嬲, 壞機另計. 精就交由中、大底負責, 每次按
快門都要有高質素成像. 兩者都是拍彩色, 極少拍黑白, 我的世界是七彩的.

無, 隨遇而安, 無求之下創作更自由, 可以無限重拍達至完美, 亦可以漫無目的亂拍, 隨意寫
我的日記. 不過之前是想40歲出作品集, 50歲有小成, 看我的懶樣就知無可能, 空想而已.

無, 甚至沒有看作品或圖集的習慣. 一來懶, 二來唔想污染個腦, 我是我, 拍得好與不好, 與
人無由.

做人生的見證, 亦搵點錢來平衡支出.

某程度是, 尤其是用銘機極品鏡, 心情有不同, 腎上線素標升, 簡直有快感, 成相的成功率
將會更高. 不過, 已經好些年沒有此感覺, 買得太多、拍得太少, 手上已經有超過創作需要
的工具, 亦難再有年青時的沖動. 但因失敗的太多, 現在已經掌握「不錯」之術, 要成甚麼
糖水片, 話都無咁易, 是否用靚機靚鏡已不成問題.

自從用了大底, 係MTF優光, 將一枝鏡最高質素的幾格光圈盡用.
拍攝時就必定係拍攝點優先, 風景創作就是搵景點、搵光線、搵特質.

幾時可以收工去飲啤酒, 很想快些完, 很想盡用時空, 因為每次拍攝都是很辛苦.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章OldCake » 2009-06-03, 09:04

好野..........好帖不能沉 :beer:

近年才加入餅家的餅友也分享下啦 :flower:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章小麥草 » 2009-06-03, 11:29

這個月是在下特別月份, 來個反思, 但反思左幾年, 仲係毫無大志, 睇黎無得救 :lol:

有, 仲係自己以前未想過的

應該會只用 DSLR 一機一鏡

無, 腦袋被掏空了 :oops:

學習留意身邊事物, 學習用不同角度欣賞 "美"

形成一張靚相因素太多, 靚機靚鏡最多只是其中極小影響而已

照片優先

頂, 又衰左
拋開迷思,重新出發
數碼計畫再始動
頭像
小麥草
員外
員外

文章Ogygia » 2010-03-17, 12:54

小型商品、女友、風景+隨意

有錢咩都玩….

出慈善影集….無了期…

好就學,唔好都望下…

無點解….不想弄明白,有條件的喜愛會失去

取決於”靚”的定義,用批判去看相,還是用心去看相,後者來得輕鬆自在

部機99.9% AV mode…個腦無咩特別mode都已自動化…像走路一樣…不會想著自己怎樣走路…用那組肌肉怎樣配會

Decision moment來了! 之後…E…miss左tim…= =”
多點dialogue,少點debate
頭像
Ogygia
茶客
茶客

文章jack_hui » 2010-03-30, 10:44

原來有d咁既野.....

風景多, 但有左個女之後, 呢排又開始試下大底人像.

70% 用 8x10 影 B/W.

10 年之內去美國上 John Sexton d 堂 (未死的話).
有生之年要由 8x10 直上 1620 or 2024, contac print .... 全人手, 不經電腦, 做得吾好冇得賴!!!

Ansel Adam, John Sexton etc

因為鍾意.

Not related ... 但有晒靚機靚鏡都影到一 pat 屎咁, 就吾好搵野賴, 返屋企檢討自己. 亦係我自己用緊既方法 ... 狂買!! :lol:

技術優先

張相沖出黎應該會係咁咁咁咁 .... 沖出黎之後吾岩?? 自己問題 ... 唔該 .... 諗諗錯係邊度先????!!!!!!
圖檔
頭像
jack_hui
員外
員外

文章niter » 2010-05-15, 14:38

睇左敢多次,原來自己都無想過点答,試下答先......

無,按快門前通常是有畫面吸引自己,而不是先設是題材.

手頭上有咩就用咩,不過邊種平就用多D,如自捲菲林,正片自捲剩冲自己上 mount,黑白自冲平D 等等.

無.

無特別的對像,但喜歡看別人的照片,現在網上方便,比幾+年前衹可在圖書館及雜誌上看方便多了.

好細個己經對拍照產生興趣,看到父親經常把弄他的相機,及看他給我和家人拍的照片,己經很想擁有自己的相机拍照.現在更是机不離身.

器材好是一定對照片有幫助的,
舉個例:我曾經與一同學打乒乓球,他是區際冠軍,我是初學,他讓我用比賽板,他用脚上的拖鞋,也輸得我體無完膚,(真事) 又一次這同學教我打網球,我買不起好球拍,用航空牌木拍,學了多月也打不好,一年後我儲足錢,買了一塊好一点的拍,打了一 星期,以前控制不到的擊球方向,開球,旋轉球全做到了,因為以前的球拍太不濟了.(也是真事) : )
這另我體會有好的工具一定事半功倍,但自己沒功夫給你天下第一宝劍,也打不出什麽功夫來.

送分題,必選答案 ..... 人腦優先

大多數時間,按快門前的一刻,我己大致想定構圖,衹是等候心中的畫面出現,心中衹想住目標快來吧,我按!有時遇到有趣的畫面,會不加思考便快按.
頭像
niter
員外
員外

文章hifi » 2010-06-13, 14:21

較多拍風景照,經常背住d器材上山當運動。

多用6x6,有用135,最近用617(學習中),想用4x5,也用dc,也用dslr等等......

有,好想擁有一張屬於自己拍的明信片。

有,當見到靚的相片,會去學習。

用相片留住美麗的一刻(好老土,但係事實)。
hifi
客官
客官

文章hifi » 2010-06-19, 13:44

原來仲有6,7,8!我繼續......

是的,我想加多一句,唔靚機唔靚鏡都可以 = 靚相.

果然是送分題, ..... 人腦優先!

又有大作了,哈哈哈,可是,沖完出來的片都是失望而回,我仍要繼續學習!
hifi
客官
客官

文章TCHK » 2010-12-16, 12:22

有呀, 主力題材係眼見覺得靚既野或者係見到個境象後個心諗緊既野

咁又無喎... 手上有乜咪用乜咯...
拎住DSLR又係咁影.... TLR又係咁影... 手機都係咁影架喇

希望自己可以高日以攝影提升自己內心修為算嗎?

絶對有, 任何一個人都可以係我既學習對象

為開心咯
不過我都唔知點解影完之後睇返D相係會開心個喎
HAPPY SHOOTING
頭像
TCHK
員外
員外

上一頁下一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員