腳架 Q & A

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

Re: 腳架 Q & A

文章進仔 » 2010-11-15, 10:48

OldCake 寫:
mickey_mouse 寫:I will get my first wood tripod today. :oops:

haha.......when?

I need to meet a client in TST today...... :mrgreen:

老餅 :mrgreen: 睇完,就要順便上埋去....俾錢啦
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章香港至NET超人 » 2010-11-16, 11:05

oldCake 寫:其中一位大大聲笑談>>拿.....你睇......人地拎腳架架......
我也大大聲回應.......無腳......點影到.............好相 :oops:

人地可能係去打完蝶、虫仔, 唔一定每一個攝影都要用腳架, 唔好先入為主吧. :beer:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章OldCake » 2010-11-19, 09:26

香港至NET超人 寫:
oldCake 寫:其中一位大大聲笑談>>拿.....你睇......人地拎腳架架......
我也大大聲回應.......無腳......點影到.............好相 :oops:

人地可能係去打完蝶、虫仔, 唔一定每一個攝影都要用腳架, 唔好先入為主吧. :beer:

你可能岩.......不過係聖地........我估打樹.....水........機會高D掛 :banghead:

另外......有幾位後生仔.....見我開左檔.....企係我附近影(hehe....想抄功課吧)

其中一位在我背後影......我聽到佢怏門聲好慢(我估1/8或以下), 見佢影完又睇.....睇完又影好多–次

我多口問影成點.....佢話鬆左.....我又話.......無腳......點影 :banghead:

註: 當時我用 ISO100 slide, f22, 1 sec
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hifi » 2010-11-19, 10:47

我未曾試過1/8's手持! :!:

還記得有一次真係好想好想拍,但周邊環境條件有限,當時沒有腳架,又不可以用安全快門拍攝,最後唯有用了一筒iso400推2級玩谷沖,出來都幾有趣,也叫做解決了快門問題!
附加檔案
hifi
客官
客官

文章mickey_mouse » 2010-11-19, 11:21

My record. 1/2s Just because monopod or tripod not allowed.
And I believe I cannot do this now.
圖檔
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2010-11-19, 13:53

鬆郁濛............先至有真實感.
去聖地仲可以影下D人開壇個樣, 都幾得意架. :beer:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Peter LO » 2010-11-19, 14:15

OldCake 寫:
另外......有幾位後生仔.....見我開左檔.....企係我附近影(hehe....想抄功課吧)

潑下冷水。 :mrgreen:

今早在友站炮轟一師兄的宅男行為--想知又不敢開口問,只懂從一些非常間接的渠道來取得可信性成疑的資訊。

沒講到的是:這類人在取得“資訊”後,隨時會以網上專家自居,後來者不知就裡,被這些人點到陀陀擰仍蒙在鼓裡。

牢騷發完,我懷疑這幾名後生仔根本無意抄功課(不是每個人都會分冬菇同香信的),而是對你的器材好奇(開大?),但又宅男心態作祟,不敢開口問個究竟,唯有裝模作樣趨前看看你在幹嘛而已。

我和大C外影時,也經常遇到這類人。 :evil:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章OldCake » 2010-11-19, 14:23

Peter 哥........佢地有問我的 :oops:

為首的一個......胸前掛部 Rolleicord......手持 Nikon DSLR

佢問我係咪影67(我用緊 Horseman HD)......我話可以用67背.....但我影緊45

跟住佢同其他友人講........呢個位幾好.....開波 :banghead:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Peter LO » 2010-11-22, 22:31

OldCake 寫:跟住佢同其他友人講........呢個位幾好.....開波

Oh,我老以為後生仔比較有創意。 :banghead:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2010-11-23, 10:36

Peter LO 寫:
OldCake 寫:跟住佢同其他友人講........呢個位幾好.....開波

Oh,我老以為後生仔比較有創意。 :banghead:

抄功課係香港學制的一部份吧, 從小培養, 深入民心. :lol:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

上一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員