世界輪流轉

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

Re: 世界輪流轉

文章香港至NET超人 » 2010-05-10, 10:59

人怕悶既, 以音樂史為例, 定時就會轉風向, 轉下轉下又會返轉頭.
但講真, 在每個人既腦海, 大概都有一千幾百張完美作品, 但最記得的,
應該都不是他們, 而是一個獨特而有缺失的作品, 那個「崩角」就好似
一個鉤, 在慢慢流失的記億中有個抓著點, 久久也不跌出記憶外.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章小麥草 » 2010-05-10, 11:57

小的心態, 相機係一件工具, 好似螺絲批, 有唔同款, 唔同產地, 有平有貴, 原意被設計出來是擰螺絲, 但原來有 d 用法, 例如撬野, 錘下釘, 當初被設計時沒被考慮到, 後來被使用者發掘/使用/依使用者要求改良, 到底, 工具被使用, 反映了它們的價值和實用, 使用者也得到了結果

求同存異, 相同之處是影相, 異處是心態, 可能以某些睇法來衡量, 有分別, 這是正常的, 有不同, 互相影響, 互相沖擊, 才有思考, 才有文化的形成
拋開迷思,重新出發
數碼計畫再始動
頭像
小麥草
員外
員外

文章ncchow » 2010-05-10, 14:20

睇到依個帖令我諗起自己有時係唔係太過所有事都太執着呢,有時見啲後生玩Polaroid玩膠相機玩手機,佢地要嘅未必係一張四平八隱嘅相。佢地要嘅只係嗰種攝影過程同個種感覺嘅相。我同啲同事去影相都覺得自己追唔上佢地嘅創意。
頭像
ncchow
員外
員外

文章ncchow » 2010-05-10, 14:26

GreenLover 寫:
能用最low tech的工具, 些少或唔需要技巧,
就可拍到自己喜歡相片, 物唔係件好事咩?

題外話: 我大公(公公個唐亞哥) 在生時都話, 食魚就一定要食遊水魚, 記得細個時食團年飯前一定去厕所個浴缸同條魚玩下先.
大公又點會食魚柳飽.

或者有啲人根本就唔係想食魚,只係想食魚柳飽呢。不過想食蒸魚嘅人就多數追求要食游水海魚而唔食養魚或者死魚。
頭像
ncchow
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2010-05-11, 14:18

存在一個好簡單問題, 就只係「睇唔睇得順眼」.
或者人真是老了, 舊時可以係FORUM拗到你死我活, 現在做緊老油條了, 很多時, 講過就算, 認真就輸.
至於乜乜PHOTOGRAPHY上位喎, 一定有一大班粉絲, 唔係都上唔到位. 但跟手梗有人踩佢, 人根本就
存在競爭心與對立面, 問深一層, 藍色靚還是紅色靚? 人人都有一個答案, 可以用統計知道邊個為多人
接納, 但不可以將接納的就變成王道吧, 藍就是藍、紅就是紅, 根本不存在靚唔靚, 係出發去問的時候
已經是錯了吧. 回看不同門派的對立行為, 根本亦是一樣, 係開始比較時已經是錯.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Peter LO » 2010-05-12, 09:37

OldCake 寫:
Edmond,......未敢苟同這句>>當我地日常生活已被四正完美的相片包圍住, 不如就回到其本層面上, 來d有缺陷的,

為何要有"缺陷的"來取代四正完美的相片? 用更有內容的唔得? 用觸動心靈的得唔得?

"缺陷的"就比"四正完美"的更好.....更有藝術感? 更有......feel?

或者可以這樣想:“缺憾”/非傳統其實也是表達手法之一,個人更是大力支持,只是質疑既然牛刀在手,在顧及作品再創作的潛力下(譬如在拍攝後才想到可用另一手法演繹,或作品有意料之外的用途--就好像我經常舉的真實例子:某張party的大合照,最後變成當中一人的靈堂照),我會選擇首先取得正常的底片/raw files,然後以之為立足點,再營造出previsualized的結果。當然,這只是由個人經歷而內化而成的習慣,不存在可取與否的問題。

覺得有問題的反而是:好些人開始時明明想拍攝四正完美的照片,但基於技術不濟等因素,把照片拍壞了,便將錯就錯,將之稱為有feel。 :banghead:

這個現象,同樣見於近年開始學用菲林的朋友身上。 :evil:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章GreenLover » 2010-05-13, 13:14

OldCake 寫:
GreenLover 寫:
當我地日常生活已被四正完美的相片包圍住, 不如就回到其本層面上, 來d有缺陷的, 免去管理器材的精力, 等個雙眼, 個腦同身體都有空間去伸展一下.

Edmond,......未敢苟同這句>>當我地日常生活已被四正完美的相片包圍住, 不如就回到其本層面上, 來d有缺陷的,

為何要有"缺陷的"來取代四正完美的相片? 用更有內容的唔得? 用觸動心靈的得唔得?

"缺陷的"就比"四正完美"的更好.....更有藝術感? 更有......feel?

>>免去管理器材的精力, 等個雙眼, 個腦同身體都有空間去伸展一下

管理器材在資深攝影人中......要花精力?

用左要"管理的器材".....就不可以用"雙眼, 個腦同身體都有空間去伸展一下"???

有d似屋企日常已照顧週到, 突然想去流浪一下
而哪種影像能觸動心靈, 就要接收訊息者去回答, 不是作者可能確定的
頭像
GreenLover
員外
員外

文章OldCake » 2010-05-13, 13:38

GreenLover 寫:有d似屋企日常已照顧週到, 突然想去流浪一下
而哪種影像能觸動心靈, 就要接收訊息者去回答, 不是作者可能確定的

完全同意......... :flower:

所以.......好似進仔咁......由135玩到45的........屋企早己照顧的......去流浪一下 sure ok :flower:

但.......似乎好多未有屋企照顧的......一開波就去流浪 bor :banghead:

即係從未接受訓練/認識傳統攝影工藝......一開波就話要打破傳統........ :banghead: :banghead: :banghead:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章GreenLover » 2010-05-13, 13:56

係law係law TL流浪一段長時間後 都想要人照顧下的. 攝影上, 心態同樣要平衡.
頭像
GreenLover
員外
員外

文章Peter LO » 2010-05-13, 14:21

GreenLover 寫:係law係law TL流浪一段長時間後 都想要人照顧下的. 攝影上, 心態同樣要平衡.

呢句真係無得頂。 =D> =D>
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章OldCake » 2010-05-13, 14:26

GreenLover 寫:係law係law TL流浪一段長時間後 都想要人照顧下的. 攝影上, 心態同樣要平衡.

wait.........係.......>>>> 流浪一段長時間後...........

有幾多人係由長時間接觸傳統攝影後才轉向呢??

我"針對"的係..........未玩過傳统(或係未認識)..........就話要反傳统........ :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2010-05-13, 14:27

補多句........唔係針對 Edmond.....haha :beer:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章koppie » 2010-10-25, 01:33

進仔 寫:這些我當然都知道,可以模擬得「像」。 可是縱是single element plastic/glass optic, 不同鏡頭影像也絕不相同。我可以在黑房(現在還有多少彩色黑房?) 或photoshop 做出模糊和變形,可是要做出和爛膠optic有同一整體性的「爛」影像要花多少功夫? 膠鏡幾百蚊一支,又何必捨易取難。又舉個例子,如果我要在正片上得到這些影像又如何? 

不是要爭意氣或甚麼,由靚變爛或由爛變靚都得多花功夫,何不選取合適工具使用?

這有點像,反正可以crop相,何不有咁wide 影咁wide. 

其實我都只是想說,爛膠鏡頭,都是鏡頭的一種而已. 

support, 就如當今﹐ 散景﹐柔焦﹐ 暗位都可以用software 搞

但大把人玩特色鏡頭。 連CCTV 鏡都抄
koppie
茶客
茶客

上一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員