唔好笑我!最近diy緊一部8x10....想問配件

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

唔好笑我!最近diy緊一部8x10....想問配件

文章eddy777hk9999 » 2010-11-19, 18:15

想問下咁多位去邊度買bellow?或者有無餅友有後備bellow....... :oops: :oops: :oops: :oops:

聽米奇講佢話大家係幫襯一個北京人的......想問一下資料......

另外如果我係主力想影4x10.......咁焦距300係咪一個好選擇?定有咩choice?

同埋一個笨問題.......想問下支鏡投影去毛玻璃時......其實影像係o係玻璃入面的面

定係我地望到果一面? :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
eddy777hk9999
員外
員外

Re: 唔好笑我!最近diy緊一部8x10....想問配件

文章hifi » 2010-11-19, 19:24

有大玩大,我好羨慕呀,記得遲d教吓我玩呀
hifi
客官
客官

文章mickey_mouse » 2010-11-19, 23:29

玻璃入面
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2010-11-20, 00:05

hifi 寫:有大玩大,我好羨慕呀,記得遲d教吓我玩呀

唔好玩我啦hifi兄.....我只係一向有diy引咁解姐
頭像
員外
員外

文章kiev » 2010-11-20, 01:02

. . .
頭像
kiev
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2010-11-20, 01:45

kiev 寫:http://www2.xitek.com/exchange/showexchange.php?ex_threadid=191950

感謝師兄!已e-mail比佢了!thx :kiss2: :kiss2:
頭像
員外
員外

文章eddy777hk9999 » 2010-11-22, 17:16

感謝keiv師兄!己聯絡那位人兄了! :D :D :D :D :D

而家做一個 8x10的bellow要780人仔連運費!需時十天! :oops: :oops: :oops:

好彩有十天時間寄落泥!咁我就有多d時間做木工!整令仔d! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

另外買了兩個片夾...........$550一個.......塑膠造的! :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

文章eddy777hk9999 » 2010-11-24, 14:23

想問下咁多餅友兩支鏡

如果我多影 4x10 咁

兩支

1. calter 300 5.6 image circle 420 3號快門

2. calter II 210 5.6 image circle 301 1號快門

以畫質 / 焦距 / 重量.......等因素泥講......我應該簡邊支?
頭像
員外
員外

文章進仔 » 2010-11-24, 17:27

應該揀埋 SA 121/8 :mrgreen: :lol:

另外唔好意思想問下....4x10 的菲林可以怎搞 :mrgreen: ?
還是8x10 用擋板咁影法? :mrgreen:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章eddy777hk9999 » 2010-11-24, 18:56

進仔 寫:應該揀埋 SA 121/8 :mrgreen: :lol:

另外唔好意思想問下....4x10 的菲林可以怎搞 :mrgreen: ?
還是8x10 用擋板咁影法? :mrgreen:

我一心諗住用擋板呀!如果唔係,直接做部4x10!會輕便好多! :oops: :oops: :oops: :oops:

121 f8........ :oops: :oops: :oops: :oops:

唔使咁wide掛.......... :oops: :oops: :oops: :oops:

不過上次食飯見過支鏡的片.......用落45都唔錯!hehe......... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
頭像
員外
員外

文章kiev » 2010-11-24, 20:45

無記錯 SA121/8 係 SC ... SA120/8 係 MC .... 又或 SS 110/4.5 也可以 ...

另外其仲有 240/5.6 可選擇 : http://cgi.ebay.com.hk/Rodenstock-240-5 ... 43a34639fb
. . .
頭像
kiev
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2010-11-25, 14:00

kiev 寫:無記錯 SA121/8 係 SC ... SA120/8 係 MC .... 又或 SS 110/4.5 也可以 ...

另外其仲有 240/5.6 可選擇 : http://cgi.ebay.com.hk/Rodenstock-240-5 ... 43a34639fb

係喎!.......抵喎呢支240.......... :shock: :shock: :shock:
頭像
員外
員外

文章TCHK » 2010-12-04, 00:46

EDDY兄.... 我... 好想知你整成點呀...
同埋... 好期待你既作品~~ 加油~
HAPPY SHOOTING
頭像
TCHK
員外
員外

文章eddy777hk9999 » 2010-12-04, 09:07

TCHK 寫:EDDY兄.... 我... 好想知你整成點呀...

北京個bellow呢幾日會到.........其它部份已經完成架了!.........前組可以shift同drop........

後組movement 諗緊!......但因為未識用後組movement.......所以整左前組先........ :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

文章TCHK » 2010-12-04, 22:24

eddy777hk9999 寫:
TCHK 寫:EDDY兄.... 我... 好想知你整成點呀...

北京個bellow呢幾日會到.........其它部份已經完成架了!.........前組可以shift同drop........

後組movement 諗緊!......但因為未識用後組movement.......所以整左前組先........ :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

今日同幾個師兄去中環吸毒
見到有師兄影45/810
明白要DIY出黎既耐性同心機
祝師兄順利出到部自己岩心水既相機~~
最好SHARE一下自己既感覺
HAPPY SHOOTING
頭像
TCHK
員外
員外

下一頁

回到 攝影討論