唔好笑我!最近diy緊一部8x10....想問配件

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

Re: 唔好笑我!最近diy緊一部8x10....想問配件

文章進仔 » 2011-03-16, 00:20

香港至NET超人 寫:45單軌機點都要3號以上腳架, 個腳架頭細少少都鎖唔實, 整個行裝既重量都幾驚人.

我裝晒機、鏡、片盒同雜物等等入晒一個 case 拉,再將支腳架揹上身。因為拉case, 所以重量不成問題,都算相當機動。

腳架用B記木腳+M記 leveling head(單軌機的 movement 足夠,leveling head 經已夠用有突,好處係輕同非常穩), 穩定性高,重量還可,亦不難攜帶。 8)
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章eddy777hk9999 » 2011-03-16, 14:38

之前叫做上過下山!跟住呢輪影下花展同去st john教堂!

見到大師同春哥哥用鋁腳加57 / 810 掃街!就覺得,其實45單軌 + 炭腳是可行的!

不過我就覺得上山就真係未必得了!

所以睇下你係影咩多啦!如果係城市遊蕩......多D MOVEMEMNT其實真係唔錯的!

不過如果下下好似田仔佢地上果D山(乜都唔拎都未必上到)!咁我覺得45木機仔會好D! :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
eddy777hk9999
員外
員外

文章eddy777hk9999 » 2011-03-17, 13:44

直印箱亦己完成!可以哂相了!haha!

多謝叻叻相紙!多謝肥仔春及大師直印教學! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
頭像
eddy777hk9999
員外
員外

文章TCHK » 2011-03-18, 10:57

感謝各位既分享
睇黎, 單軌+拉喼會係我要既野喇~
不過.... 可能買左架車會再方便D :flower:
HAPPY SHOOTING
頭像
TCHK
員外
員外

文章進仔 » 2011-03-18, 17:53

如果買單軌機,最好買有 gear movement 的。 8)
尤其 tilt & swing movement, geared 用起來精細得多
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

上一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員