大幅影花仔

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

Re: 大幅影花仔

文章mickey_mouse » 2011-03-08, 14:12

anything that is less oily?
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2011-03-08, 16:09

香港至NET超人 寫:
eddy777hk9999 寫:好似明明地.......thx 超人......但係大底機唔係可以用挑shift移走景深!從而可以用較大光圈,快一點的快門嗎? :oops: :oops: :oops: :oops:

有一點要緊記, 全何SHIFT/TILT/SWING, 只係將投影像平面的3D角度改變, 唔會增加景深.
例如你要拍一個球體, 如對焦在球核心位, 無遘你點樣SHIFT/TILT/SWING, 圓前方的中心點
都會係OUT FOCUS, 無SHIFT/TILT/SWING就圓形個邊全SHARP, SHIFT只係將個影像在菲林
上左右上下移, 圓邊一樣SHARP, TILT/SWING就改變圓邊全SHARP現像, 有可能做到個邊只
有兩點SHARP, 不過圓前方的中心點都會係OUT FOCUS, 因為前方點係同核心、鏡頭心及菲
林成一直線, 唔可以用TILT/SWING去增加景深至拍攝到佢SHARP.

怪不得好多時tilt/swing完好似一條線咁sharp左........但都無辦法做到點點都清! :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
eddy777hk9999
員外
員外

文章Peter LO » 2011-03-08, 16:17

得既話AA佢地都唔使搞咩鬼Group f/64啦。
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章eddy777hk9999 » 2011-03-08, 23:13

Peter LO 寫:得既話AA佢地都唔使搞咩鬼Group f/64啦。

原來係咁.......又好似係喎........ :oops: :oops: :oops: :oops:

真蠢....... :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2011-03-08, 23:47

嚴格來講, 就算收到F/128, 個景深都係無限薄既一個平面,
只係菲林記錄能力有限失焦既影像細個菲林解像力, 咁就唔
SHARP都變SHARP, 景深亦係呢個CIRCLE OF CONFUSSION的
概念上產生出來. 當解像度愈來愈好, 失焦就會愈來愈清楚,
DOF無形中變淺.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章eddy777hk9999 » 2011-03-10, 14:40

香港至NET超人 寫:嚴格來講, 就算收到F/128, 個景深都係無限薄既一個平面,
SHARP都變SHARP, 景深亦係呢個CIRCLE OF CONFUSSION的
DOF無形中變淺.

即係其實係視錯覺!而個現實係無改變到................ :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2011-03-10, 17:09

eddy777hk9999 寫:
香港至NET超人 寫:嚴格來講, 就算收到F/128, 個景深都係無限薄既一個平面,
DOF無形中變淺.

即係其實係視錯覺!而個現實係無改變到................ :oops: :oops: :oops: :oops:

唔係, 失焦焦點係會因光圈收細而縮細, 細到某個程度, 人眼或菲林/相紙
表達唔到呢個失焦點同對焦點既分別, 咁就當INSIDE DOF. DOF原意亦係視
像錯覺之下而覺得係一個主體前後都夠SHARP. 而光圈收得太細, 解像度下
跌(光學繞射), 兩者去到某個程度時, 就無可能再分得出係唔係失焦, 情況
就如PIN HOLE CAMERA既最長泛焦距, 拍出來的, 所有東西都濛濛地, 又好
似SHARP SHARP地咁, 去到呢個地步, 菲林解像度亦不再成為因素, 因為已
經遠超鏡頭解像度.
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章eddy777hk9999 » 2011-03-10, 17:30

香港至NET超人 寫:
DOF無形中變淺.

唔係, 失焦焦點係會因光圈收細而縮細, 細到某個程度, 人眼或菲林/相紙
表達唔到呢個失焦點同對焦點既分別, 咁就當INSIDE DOF. DOF原意亦係視
像錯覺之下而覺得係一個主體前後都夠SHARP. 而光圈收得太細, 解像度下
跌(光學繞射), 兩者去到某個程度時, 就無可能再分得出係唔係失焦, 情況
就如PIN HOLE CAMERA既最長泛焦距, 拍出來的, 所有東西都濛濛地, 又好
似SHARP SHARP地咁, 去到呢個地步, 菲林解像度亦不再成為因素, 因為已
經遠超鏡頭解像度.

坦白講.........應該有三成明的.......... :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
員外
員外

文章TCHK » 2011-03-11, 01:04

香港至NET超人 寫:

經遠超鏡頭解像度.

坦白講.........應該有三成明的.......... :oops: :oops: :oops: :oops:

今次我又明喎~ (一半)
無理解錯既, 超人兄講緊既應該係 circle of confusion

不過後半既菲林解像度我又唔明喇....
OUT-FOCUS既地方既線條未化到令人望落覺得係朦
所以先有DOF加深左
HAPPY SHOOTING
頭像
TCHK
員外
員外

文章NetNetBoy » 2011-03-11, 10:00

:evil: 用大底唔放片比較難看到效果... 因為DOF包左...

如果用返135 :oops: 用景深尺包, Out Foucs地方如有 小物件 在放大之後便會易看到 超人 所說現象...

Sharp唔Sharp係 人腦中 係相對的...

香港至NET超人 寫:
DOF無形中變淺.

經遠超鏡頭解像度.

eddy777hk9999 寫:坦白講.........應該有三成明的.......... :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2011-03-11, 14:38

TCHK 寫:今次我又明喎~ (一半)
無理解錯既, 超人兄講緊既應該係 circle of confusion

所以先有DOF加深左

影像載體既RESOLUTION都好決定個OUT FOCUS既「略大點」是否真係表達到出來.
比喻說, 畫面只得一個PIXEL, 知唔知咩係OUT FOCUS? 當然唔知, 因為無對比.
到4點又點? 都唔知, 只為最多係有漸變. 9點都唔得, 直到幾多點至得? 我唔知, 因為
要知果張相內係乜東東, 都起碼要有幾百點, 如我地網上的頭像, 100X100, 要做到
OUT FOCUS, 應該都唔容易. 不過當去到320*240既CGA解像, 我地大概理解到內容
係D咩來, 開知認知到某個物體我外表特性, 同時開始感覺到佢無了表面質感, 有霧
化效果, 紋理、細節及其應有大小, 就在我們腦內組成一個係SHARP定係唔SHARP既
理解. 不過在於超高解像時, 人腦亦唔一定判定到邊個係IN FOCUS, 邊個係OUT FOCUS.
簡單如兩張平既膠片而唔同色, 左邊係IN FOUCS, 右邊係大OUT FOCUS, 再無其他
物體之下, 畫面就只有兩個顏色及一條極之銳利既分界邊, 因為久缺紋理, 我地係
分唔到左定右係IN FOCUS. 係呢方面, 解像度做了一個重要的角式, 就係將我地見
到既O野形成我們認知既物體, 再因為唔同失焦點的大小及其遮檔邊沿的形式, 而決
定那是IN FOCUS, 那是前了, 那是後了.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章TCHK » 2011-03-11, 15:11

咁講.... 晌唔放大既情況下....
135最難做到OUT-FOCUS?
反之... 個底愈大愈容易令人覺得係OUT-FOCUS?

NetNetBoy 寫::evil: 用大底唔放片比較難看到效果... 因為DOF包左...

如果用返135 :oops: 用景深尺包, Out Foucs地方如有 小物件 在放大之後便會易看到 超人 所說現象...

Sharp唔Sharp係 人腦中 係相對的...

香港至NET超人 寫:

經遠超鏡頭解像度.

eddy777hk9999 寫:坦白講.........應該有三成明的.......... :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
TCHK
員外
員外

文章TCHK » 2011-03-11, 15:15

香港至NET超人 寫:
TCHK 寫:今次我又明喎~ (一半)

所以先有DOF加深左

影像載體既RESOLUTION都好決定個OUT FOCUS既「略大點」是否真係表達到出來.
比喻說, 畫面只得一個PIXEL, 知唔知咩係OUT FOCUS? 當然唔知, 因為無對比.
到4點又點? 都唔知, 只為最多係有漸變. 9點都唔得, 直到幾多點至得? 我唔知, 因為
要知果張相內係乜東東, 都起碼要有幾百點, 如我地網上的頭像, 100X100, 要做到
OUT FOCUS, 應該都唔容易. 不過當去到320*240既CGA解像, 我地大概理解到內容
係D咩來, 開知認知到某個物體我外表特性, 同時開始感覺到佢無了表面質感, 有霧
化效果, 紋理、細節及其應有大小, 就在我們腦內組成一個係SHARP定係唔SHARP既
理解. 不過在於超高解像時, 人腦亦唔一定判定到邊個係IN FOCUS, 邊個係OUT FOCUS.
簡單如兩張平既膠片而唔同色, 左邊係IN FOUCS, 右邊係大OUT FOCUS, 再無其他
物體之下, 畫面就只有兩個顏色及一條極之銳利既分界邊, 因為久缺紋理, 我地係
分唔到左定右係IN FOCUS. 係呢方面, 解像度做了一個重要的角式, 就係將我地見
到既O野形成我們認知既物體, 再因為唔同失焦點的大小及其遮檔邊沿的形式, 而決
定那是IN FOCUS, 那是前了, 那是後了.

咁既話... 其實我地覺得個DOF有幾深好取決於點去睇一張相?
似6X6 SLIDE為例....
就咁燈箱睇同放到16X20 (當可以先) 睇其實係有差別?
頭像
TCHK
員外
員外

文章Peter LO » 2011-03-11, 15:31

絕對係。

在動輒以100%聞相的數碼年代,景深其實遠比景深尺所示者小,我自己都中過好多次招。 :banghead:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2011-03-11, 21:28

TCHK 寫:咁既話... 其實我地覺得個DOF有幾深好取決於點去睇一張相?
似6X6 SLIDE為例....
就咁燈箱睇同放到16X20 (當可以先) 睇其實係有差別?

景深本來就係一個錯覺.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

上一頁下一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員