黑白令我糊塗了

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

Re: 黑白令我糊塗了

文章123 » 2012-03-11, 11:07

scan同放相,根本就是兩種曝光方式.
作者已死、讀者已死,境由心造、神與物遊!
求不得苦、放下自在...命犯...e悲.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章Peter LO » 2012-03-11, 21:35

我習慣得罪人,甚至是不顧仕途,特地開個網站來跟職方對著幹、不吐不快的那種。

由於要引用圖片來說明,為免麻煩,有勞下載拙文(見facebook的message)。

不過,誠如我之前所說,“回顧過去,要是我當年少搞這些以吹噓價值為主無謂動作,多花時間鑽研攝影本身,拍出來的東西應會好得多”。事實上,在攝影的短短歷史中,幾乎所有攝影名作(包括Group f/64那些以精微見稱的大作)都是概念先行的──這大概說明了一點點什麼。
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章123 » 2012-03-12, 09:23

彼得
你多花時間鑽研攝影本身,拍出來的東西應會好得多,
但不是你本身性格,可能會後影得唔開心,後悔一生,
興趣這東西,喜歡甚樣就甚樣吧 :D
作者已死、讀者已死,境由心造、神與物遊!
求不得苦、放下自在...命犯...e悲.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章eddy777hk9999 » 2012-03-12, 11:17

123 寫:scan同放相,根本就是兩種曝光方式.

Thx 三哥.......基礎唔好,其實好多野都未明白的
頭像
eddy777hk9999
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2012-03-12, 12:35

正如其他藝術的成長一樣, 由草書、臨摹、工筆、風格、創新而最後還是回到草書,
當中是由無技術變成有技術, 有技術而超出既有技術, 超技術之後就是不再使用技術.
EDDY你走的路, 相信MICKEY及老餅等前輩都走過了, 或多或少已經知更重要的事情
不在於技術二字之內. 我走過了還走了出界, 讓自己沈澱, 儲一下火屎再來一次. 而
你需要的應該是收拾那小朋友般的好奇心, 做你真正想做得事. :beer:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章eddy777hk9999 » 2012-03-12, 15:44

香港至NET超人 寫:正如其他藝術的成長一樣, 由草書、臨摹、工筆、風格、創新而最後還是回到草書,
當中是由無技術變成有技術, 有技術而超出既有技術, 超技術之後就是不再使用技術.
EDDY你走的路, 相信MICKEY及老餅等前輩都走過了, 或多或少已經知更重要的事情
不在於技術二字之內. 我走過了還走了出界, 讓自己沈澱, 儲一下火屎再來一次. 而
你需要的應該是收拾那小朋友般的好奇心, 做你真正想做得事. :beer:

即係影相就去影靚d相,唔好搞咁多技術層面上嘅野?
頭像
員外
員外

文章OldCake » 2012-03-12, 15:51

haha.......似乎係我同 Peter 哥都太婉轉了........ :banghead: :banghead: :banghead:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2012-03-12, 15:53

唔好想得太多, 有了技術就應該分析呢d技術幾時先至合用, 到機會來就發揮.
而唔係因有了技術而去搵o岩呢個技術用既題材, 所以技術要多樣代, 才會拍得
得心應手.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章OldCake » 2012-03-12, 15:54

eddy777hk9999 寫:

我估你目的就係影"靚"相,我同你唔同,我想影"好"相

咁靚是否等如好? 好又是否等如靚........每人解讀不同吧?

你當"女"唸啦.........haha
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章eddy777hk9999 » 2012-03-12, 16:10

OldCake 寫:

咁靚是否等如好? 好又是否等如靚........每人解讀不同吧?

明多少少!
頭像
員外
員外

文章mickey_mouse » 2012-03-12, 17:21

前輩? Wow such a big hat la.

I can only handle some of the technical parts. almost no artistic part la.
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

文章Peter LO » 2012-03-12, 22:57

123 寫:彼得
你多花時間鑽研攝影本身,拍出來的東西應會好得多,
但不是你本身性格,可能會後影得唔開心,後悔一生,
興趣這東西,喜歡甚樣就甚樣吧 :D

咁又係,以前我最興拿東西入黑房喝。 :oops: :oops:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章NetNetBoy » 2012-03-13, 09:35

:mrgreen: 我覺得Eddy會答我老婆 又靚又好... 因為佢會上網...

:evil: 常說scan要 沖薄 只因部scanner唔夠勁!

其實scan咁去1024咁細.... 做咩要就佢?

OldCake 寫:

明多少少!
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章eddy777hk9999 » 2012-04-15, 17:34

得到大家幫助,最近開展左一d小project

但其中一個題材用樂凱100 push 到400已是極限

如果想push到800,我應該買ilford/tmax 100 push 到800

還是買delta 400 /tmax400 push 到800呢?

同埋你地經驗上,係咪都係kodak好少少?定ilford?
頭像
員外
員外

文章mickey_mouse » 2012-04-15, 22:54

Tri-x
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

上一頁下一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員