網友殘酷實驗:大師作品被港人瘋狂恥笑

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

網友殘酷實驗:大師作品被港人瘋狂恥笑

文章Peter LO » 2012-10-15, 18:11

印象中有不得cross post其他討論區連結的版規,唯有請大家先從一篇評論文章讀起。

http://unwire.hk/2012/10/13/simple-shoo ... n_ref_map=[]

老實說,這場討論(水平太低,談不上辯論)和早前看見有人抱怨為何作品須“標奇立異”才可以在比賽中勝出,令我覺得香港人還是比較適合從事非原創性的活動。 :banghead: :banghead:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

Re: 網友殘酷實驗:大師作品被港人瘋狂恥笑

文章OldCake » 2012-10-15, 18:36

我水平低,好多張都不太懂欣賞,貼係實話實說我或會狂抽猛丙....... :oops:

大師大作就只可以 like? :idea:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Peter LO » 2012-10-15, 20:49

奇怪,其實很多張都玩緊餅爺你最常玩的……如果連水平線都直埋,我一定話係你post的,誰料你也插得如此大力。

文人相輕……雖然個人不認為攝影人稱得上文人--但至少香港如是。 :oops:

攝影,就是金科玉律來臨摹,到了瓶頸就加大片幅?
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章bytfung » 2012-10-15, 23:14

我覺得藝術呢家野有些搵笨。
有好多無里頭就比人話好。
又無里頭比人話唔好。

早前特意去了看畢加索兩次。
結論一樣。
挑,都唔知佢畫乜 Q.
我唔認我敷淺。
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章OldCake » 2012-10-16, 09:38

Peter 哥咁大巴醒我...... :banghead:

我又怎可和大師比........

需然我也覺得我又有咁影.......哈哈

會唔會大師玩我地,是Q但影,等我地讚,佢就陰陰笑....... :oops:

你貼的 link, 我只覺 last 三張收貨,單 win 我揀新郎哥那張,D手好正,看出大師獨特視點 :flower:
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2012-10-16, 09:45

Peter 哥,就拿最後一張交通燈傾下

一邊有車,一邊無車.......對比....haha....我杯茶啦 :twisted:

我會影到好四正,燈柱一定正中垂直,左方一定要埋地下白剪咀,

當然,大師會較 casual, 不會計較這,亦因為咁,我唔係大師了

但我相信觸發大師和我會咁影呢個位的理念是一致的...... :oops:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2012-10-16, 09:50

bytfung 寫:我覺得藝術呢家野有些搵笨。
有好多無里頭就比人話好。
又無里頭比人話唔好。

早前特意去了看畢加索兩次。
結論一樣。
挑,都唔知佢畫乜 Q.
我唔認我敷淺。

不太同意....... :banghead:

我也唔知畢加索畫乜Q.......但不學無術嘛,只是我美術知識不足...... :oops:

普通人夠唔知D鏡味係乜Q啦...haha :twisted:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章NetNetBoy » 2012-10-16, 11:15

:oops: 我覺得是一些不錯的隨拍... 整體構圖也好平衡.
而用光方面, 如果全auto應該影唔到kwa? :evil: 還是新DSLR加後製都可以?

反而唔太明篇文章想玩咩... :?
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2012-10-17, 20:24

So simple!
大師都有小見多怪的一日, d相對佢有意義, 唔代表對熟悉香港的有任何意義.
我理得果個拍既係咩大師, 唔like咪唔like囉.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章mickey_mouse » 2012-10-17, 23:13

I was told that 大師 need not eat. And 大師 need not going to washroom.
大師 only take good photos?

畢加索 only have good painting?
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

文章進仔 » 2012-10-19, 17:10

其實我和許多朋友都不喜歡畢加索,因其在各方面均淺觸即止。較能認同畢加索的作品只其二三十歲之間發起的立體主義 (cubism) 稍有意思
真正畫得好畫的繪畫大家大有人在,舉大家都熟悉的 monet 來說,他的畫與畢加索跟本不可同日而語,一看真跡便知。

至於那輯森山大道的街拍,我也覺得平平無奇,甚至無甚水準。
不過如米奇所說,大師都要大便,大師都有隨便拍的時候。我不知道那些照片森山大道打算如何展示(或根本沒有打算展示),所以不便批抨。

畢竟照片也如其他藝術品,展示場境/方法亦是作品的一部份,輕率評論有欠公允。
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章bytfung » 2012-10-19, 23:28

正正因為毅術是非常主觀的
所以我覺得有些時候藝術評論係有霸權的
如果我是藝術系學生,我就會被迫用教授那些角度去欣賞畢加索

而我正正想講
唔識欣賞,又或唔欣賞佢唔代表不學無術
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章NetNetBoy » 2012-10-20, 09:36

:mrgreen: 不欣賞還可能和年紀有關。。。

比如許多後生仔喜歡聽石機。。。 到年紀大了。。。反而喜歡膽機!
:oops: 我看許多師兄還為有沒加超高而爭議。。。 在我聽來就十分刺耳。。。
但相信許些年後。。。我會需要。。。

看書也是如此。。。也許和人生經歷有關。。。
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2012-10-20, 12:34

輯相好唔好都其次, 各個人都有權批評.
個問題是在於批評後因發牌人指出作者為名人,
而立時有些人改變態度, 此等看名氣而批評的行
為, 實為相當可笑.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章bytfung » 2012-10-20, 13:22

我影的相同佢非常相似。 :kiss2:
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外