攝影材料褪色研究

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

攝影材料褪色研究

文章Peter LO » 2014-06-18, 09:24

給之前哭過柯達喪的餅友……其實這間公司都夠大整蠱(全文超過700頁,可看了第二頁的比較圖才決定是否看下去)︰

http://www.wilhelm-research.com/pdf/HW_ ... es_v1c.pdf
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

Re: 攝影材料褪色研究

文章mew » 2014-06-19, 23:35

我影齡唔耐, 唔知富士的相紙係唔係比柯達好
印象中, 用柯達紙是比較貴, 太耐無曬相, 無咩記憶 :oops:
※月半老人※
頭像
mew
小二
小二

文章進仔 » 2014-06-24, 15:33

星期日義務幫童軍會搞個黑房體驗工作坊, 一位阿sir 拿了盒三十年前的 Ilford multigrade 相紙出來...
本住死牛當作活馬晒的心態一試, 竟然仍有新紙9成!黑位夠黑白位夠白....

出來的效果大家都嚇了一大跳
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章mew » 2014-06-25, 22:42

進仔 寫:星期日義務幫童軍會搞個黑房體驗工作坊, 一位阿sir 拿了盒三十年前的 Ilford multigrade 相紙出來...
本住死牛當作活馬晒的心態一試, 竟然仍有新紙9成!黑位夠黑白位夠白....

我估應該係技術搭夠 :D
※月半老人※
頭像
mew
小二
小二

文章Peter LO » 2014-06-26, 00:34

mew 寫:我影齡唔耐, 唔知富士的相紙係唔係比柯達好
印象中, 用柯達紙是比較貴, 太耐無曬相, 無咩記憶 :oops:

我記得快圖美初開時用柯達,最貴時個幾銀錢一張,好傷。有次幫心儀對象拍了一些,幫襯了華潤樓下的Fujimage,更貴,也更差,因為對方根本沒有Reala的設定。
自己曬就通常用櫻花。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章Peter LO » 2014-06-26, 00:36

mew 寫:
進仔 寫:星期日義務幫童軍會搞個黑房體驗工作坊, 一位阿sir 拿了盒三十年前的 Ilford multigrade 相紙出來...

+1 :mrgreen:

頭像
Peter LO
小二
小二

文章進仔 » 2014-06-30, 14:27

Peter LO 寫:
mew 寫:

+1 :mrgreen:

話明體驗 workshop, 何來技術 :lol:

求其睇睇厚薄suggest 佢地個約數打張 tester, 見差唔多就去馬
有野睇,大家經已開心得不得了 :lol:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章mew » 2014-07-01, 22:51

Peter LO 寫:
mew 寫:我影齡唔耐, 唔知富士的相紙係唔係比柯達好

我記得快圖美初開時用柯達,最貴時個幾銀錢一張,好傷。有次幫心儀對象拍了一些,幫襯了華潤樓下的Fujimage,更貴,也更差,因為對方根本沒有Reala的設定。
自己曬就通常用櫻花。

曬 Reala 同 nph 真係要搵有人曬過有口碑的. 初初唔識, 隨便搵間曬, 出來顏色瘀瘀黑黑
※月半老人※
頭像
mew
小二
小二

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員