Level of "Retouching"

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

Level of "Retouching"

文章Sili » 2002-03-14, 19:22

i saw this in a newsgroup and i think it can let us to think the real meaning of photography..

雖然這個問題我已經問了很多朋友,
但這裡都好想問下各版友的意見!
攝影有人像,風景,微距,Snap Shot...好多好多種類!!
其實各位覺得什麼程度的 retouch是可以接受....

Feel free to share any opinion on this. :) ;)

Sili
人家的眼光如何,只在光影上閃過。

你拍的相是相悅自己?取悅他人?還是•••
MM先決?器材先決?情感、氣勢先決?定係•••
我只知一切都只是人心先決!!
頭像
Sili
小二
小二

Re:Level of

文章Sili » 2002-03-14, 19:24

IMO, Retouch means NOT just adjust the brightness, colour, etc. in order to let the digitized one CLOSE to the real situation. Such is normal and i think most people will do as to show the "actual" scene when u take it.

(of course we can have more discussion about this), retouch is to modify the photo, e.g. 執走一些東西,like 人像相執走"頭頂穿樹", etc.

Sili
人家的眼光如何,只在光影上閃過。

你拍的相是相悅自己?取悅他人?還是•••
MM先決?器材先決?情感、氣勢先決?定係•••
我只知一切都只是人心先決!!
頭像
Sili
小二
小二

Re:Level of "Retouching"

文章OldCake » 2002-03-15, 09:11

這個問題由來己久,有D人認為要原汁原味,另有人讚成後期加工。

個人傾向後者,影相不單上止靠按怏門,後期加工技術一樣重要,等同以往黑房技術,用不同反差相紙,晒影時局部加減曝光..............等,不正是現在用 software執相嗎?
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Bml » 2002-03-15, 23:46

婓狟腔?賤鷂??眈肮.

羥?腔摽秶釬褫妏釬汜洘祥苤, 衄?r砫秪?曌蚆呫慱稂鰶鑫墊?埻掛湖呾溫??腔釬侚隙汜朼祫傖?曌朒? ?]嶒 "埻眴埭庤" 岆衄坴腔羥蚚眳?瞰珨虳廢?俶斮腔鼴?z... 筍婓狟紒腕嘐?拑堻硒剆^癩?K準疑腔 鼴?z / ??釬 源宒. 淏窪啞?z荌, 祥燴秪婌?]衄粗伎滑輿森??觳, 眕政?r褒僅艘??俴躲蕦 "埻眴埭庤" 腔燴?饒躲掛憩祥?肴棷窴? 筍澱祥?政?r 疑 / 樓 窪啞?z荌氪湮衄婓 ? 政婓衄祥苤儕粗釬岆蚚窪啞滑輿鼴?z腔. Kodak 砫追桶賸鼴窪啞眈??繭??I??絕a眈?C. 嘐?拑鼯^癩硐??塽埮犒戽論埸? 撮胍礿??鉸? ?, 垀牼?擁氪譎??r岆追紒祥善腔. 稛砫岆?暻扂?I鷝溯恍_鷂煦砅摯啐?, 秪?橦奿?觸銓畏佽黨瑲?摯釬笢?W?蜊筳奧祥?隗亹菁埮熊躁標g摯垀?垀?.

祫黺 "key" 軗議虳昜璃?K準朼? "嬡" 腔撮?? 樓 "褞笭嫖蔉", "罫輪蔉" 麼 "痄壺蔉" 脹杻?e?V蔉鼴?z砫衄?肮馱眳?, 硐岆?昐迮譬恦繰銓玻T, ?戲?縸f樓 softer "殑冔" 撩岆 "嬡" 腔撮?匢刳?歔@?衵挐銘 "埭眴埭庤"~

珨婬楓艘奻 "?z荌??? 腔猾醱釬, 釬氪垀扴埻滑輿笢饒?厊詰蚕罅廘覺鳥動桹貥酴炸? 筍秪?衿鷐停簁暻傴蠍蝺??竭洇垀眕浮奻珨?馺朴譟眳?釬掖劓, 磐彆傖賸珨盟槽釬. ?踏?r踏衄赻眕? "埭眴埭庤" 腔祥庲肮筍婓狟?K祥紒腕衄??觳. 斕庲?樾蒑繭譟硉覺磹F岆 "埭眴埭庤" ? ? 斕垀蚚腔蔉螹珩岆 "埭眴埭庤" ? ? 斕垀蚚腔嫖辦嬡瞎磁飲岆 "埭眴埭庤" ? ? 斕垀嫖?腔?_伄虛腔饜源摯眈?砫岆 "埭眴埭庤" ? ? 朼祫斕芵綎赻撩腔褞桉垀艘善腔?|昹砫岆 "埭眴埭庤" ?

珨虳竭衄佷砩腔釬瞰衄??摒模婓珨??髺腔蔬碩笢傾蔬, ??岆?饒??婓饒蔬碩笢釬傾蔬?醚?z腔, 斕庲?樨 "埻眴埻庤" 儸 ?

?祥?闡?爣擁倷?廲^森僇挲? : "蔉螹 / ?z荌 森 "?恮? ?K準蚚?穘?篋埮熊黨骰p桉, 奧岆芵綎森 "?恮? 艘鍚珨??鷂?e祥肮腔岍賜"... 婓狟羯?肉?肮.

??賸竭嗣諳阨 (??婓狟?r?o蜄?刉?..) 砫賸??賸竭嗣?灠??昦賡砩~ :)
頭像
Bml
小二
小二

文章Bml » 2002-03-15, 23:51

Oh~ I don't know what's happen... Pls switch to Simplfy Chinese Code to view this, sorry ~ ???
頭像
Bml
小二
小二

文章OldCake » 2002-03-16, 00:03

係呀.............可能撞左碼,大家暫轉簡體中文可看到Bml兄意見

木仔,幫Bml兄轉番段野,得唔得 ???
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Bml » 2002-03-16, 00:05

Ar~ So sorry for that... :-[
I don't know why actually this case was happened before~ May be some problem of my IE... ???
頭像
Bml
小二
小二

文章jones » 2002-03-16, 02:37

hehe~~呢個問題我都晌dchome問過,不過睇黎兩邊佔o既比率都差唔多,冇話誰佔上風。

就我個人觀點,我覺得凡是晌按快門之前做到o既,都盡量晌之前做,真係做唔到o既先至後期處理。

例如不能肯定測光是否準確,寧願多影幾個曝光組合,或包圍曝光;又如背景有人或雜物,我寧可轉少少角度,或待路人走開才影,個model或朵花又唔會走左,等幾秒鐘沒甚麼大不了。

會用後期加工o既,通常都係現場反差太細,呢d就無能為力,咁就會執執佢。
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁
如果這就是攝影,我寧願放低相機,拿起筆桿

不要跟我說太多專有名詞,我不懂,我的照相機也不會。
單憑相片,您看得到甚麼?
頭像
jones
掌櫃
掌櫃

文章YY Wong » 2002-03-16, 11:23

呢個話題真係好有爭議性. :)

我較贊成Sili同Jones既睇法, 可以用相機做到的, 不要依賴digital darkroom. 畢竟用PS加工後的相片無論多完美, 攝影師既成功感都會大大減少.

不過每部器材都有他的限制. 好似DC咁, 用PS加強對比(因DC光圈不夠細), 加強顏色飽和度(模仿SLR slide效果)或加強對比以減少DC相一層白朦朦的感覺, 我覺得都可以接受. 至於色調, 如果調整的色調是SLR加filter後可做成的效果, 我覺得都可以接受.

如果執相執到天馬行空, 我覺得已經是另一類攝影了 (係咪叫digital photography?).

多言了, 各位高手吾好見怪. ;D
Photo Album - http://www.yywong.com
頭像
YY Wong
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2002-03-16, 13:54

我讚成盡量用相機造到最好,但用黑房技術(包括電腦技術)後期加工,都係攝影技術的一部份啊,有D師兄用Photoshop玩到出神入化,都要苦練一番,唔係個個都得。

以前有個老師傅,好似叫顏震東(如有錯,請指正),專玩黑房技術,大家在書局中應可找到他的大作,在影壇大受專重,無人敢話佢靠後期加工。

我地討論得好客觀丫,有意見就唔好停勒 ;)
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Kin » 2002-03-16, 22:12

我覺得攝影作品只要能夠表達到自己的意思就不用改動太多。不過如果改動後可以更有力地去表達自己的原意,加強了相中的意境。這又何樂而不為?我覺得作為一個攝影者最好能做到多方面。不單技術要好,後期制作也要好,美術感覺要好。每方面也是需要時間去一點一滴換回來的。沒有那一方面可以贏到另一方面。為什麼?因為正正每方面都能出色才能做到一個好的攝影者;才能創作出一張令人心悅誠服的作品出來。如果技術方面不全面而影了一張很差的作品出來,那後期制作也只是事倍工半罷了。 ;D
頭像
Kin
小二
小二

文章ac520 » 2002-03-17, 02:42

我夠得 brightness, contrast, color balance o個o的唔算係「現代 retouch」 ... 因為晒相時, 黑房又好, 鋪都好, 佢都會幫你 tune ... ;)

我o既 retouch ... 係執走o的唔想要o既問題 ... e.g. model 面上o既暗瘡, 本來已經等o左好耐而冇人o既 background 但係又失驚無神彈出o黎o既路人甲 ... 同埋一o的好外眼o既事物 ... e.g. 垃圾筒 ... :o

不過我一定會同人講我 retouch 過張相 ... 如有人問做過o的咩 ... 我都會講 ~ ::)
[ DSLR + SLR + DC + Palm !! ]
圖檔
頭像
ac520
小二
小二

文章GO_GO_GO » 2002-03-17, 23:06

哦~~有野講呀,我又o黎 ::)
雖然我用左DC唔係好耐,但發覺DC影出o黎的相好似有一層霧咁,所以次次都要用PS做Auto Level(唔識自己較Level),因為我想o的相好o的,我諗人人都會想架啦~其實我讚成用PS改係攝影的一部份,因為自己真係有用過功夫落去,真係想整靚張相,不過係適可而止囉有時無野做享度整人工景深,整左出o黎都覺得好假,雖然都有人睇唔出 ;D ;D......

對於認為不要依賴digital darkroom,我絕對尊重 :) :)因為各人有唔同睇法。

至於我見到有一些人(不在DChome或Here),見到人地o的相影得靚,Resize後做左Sharpen都話好假,話唔係人的功力,完全唔想下別人有無下過功夫去構圖等,這些借題發揮的人,我就覺得不行了
。(發完Up風) ;D
My Favourite Star~~★

Zoominhk
http://www.zoominhk.com

Nick@Gallery
http://ustnick.no-ip.com

Harveste
頭像
GO_GO_GO
員外
員外

Re: Level of "Retouching"

文章keithlky » 2011-09-19, 15:56

推上黎先。
HDR 又係retouch?
眼見按快門,或是俾人睇到"睇唔到"D野?
或又是一句 ,各人喜好。
WISWUG;
Capture the Moment
頭像
keithlky
員外
員外

Re: Level of "Retouching"

文章keithlky » 2011-09-19, 15:57

推上黎先。
HDR 又係retouch?
眼見按快門,或是俾人睇到"睇唔到"D野?
或又是一句 ,各人喜好。
WISWUG;
Capture the Moment
頭像
keithlky
員外
員外

下一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員