你的左眼在做什麼????

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

你的左眼在做什麼????

文章Sili » 2002-03-20, 01:45

Dear all,

this thread is found from a Taiwan Photographic board and i think it is quite interesting, so i quote it and paste in here.

Try to express your ideas ;)

--quote--
不論數位,傳統,
135,120,
slr,rf
觀景窗的景像(液幕),
只提供你右眼資訊,
那你的左眼在幹麼???
--unquote--
人家的眼光如何,只在光影上閃過。

你拍的相是相悅自己?取悅他人?還是•••
MM先決?器材先決?情感、氣勢先決?定係•••
我只知一切都只是人心先決!!
頭像
Sili
小二
小二

Re:你的左揭b做什麼????

文章jones » 2002-03-20, 02:00

哎呀~~我的習慣有問題,我通常都係用左眼睇vf,都係要認真改改呢個懷習慣先 :P

如果影直度人像,?#124;用右眼睇vf,左眼捕捉model的表情 ;)
有人喜歡亮麗
有人喜歡衝擊
有人喜歡標準構圖
有人喜歡強說愁
如果這就是攝影,我寧願放低相機,拿起筆桿

不要跟我說太多專有名詞,我不懂,我的照相機也不會。
單憑相片,您看得到甚麼?
頭像
jones
掌櫃
掌櫃

Re:你的左眼在做什麼????

文章OldCake » 2002-03-20, 09:15

廿多年前初學影相,阿Sir都教落,用左眼及住週圍呀,有無人行緊埋黎等等................最重要有無車.............危險嘛 ;D
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章jones » 2003-03-26, 02:32

又推上黎俾大家諗諗 :lol:
頭像
jones
掌櫃
掌櫃

文章OneOne » 2003-03-26, 13:58

我慣左單起隻左眼用右眼睇view finder,而環境有需要就會打開留意下周圍,例如以前幫人影結婚相咁,都要打開望望有冇撞人撞野,除左off finder時,不過平時慣性都係單起,其實都覺得唔係好舒服,有時單得耐之後仲會眼花花....
一仔
富貴榮華莫強求•強求不出反成羞•有伸腳處須伸腳•得縮頭時且縮頭
頭像
OneOne
小二
小二

文章123 » 2003-03-26, 14:49

pan鏡,左眼與移動目標同步,
(因按快門後,反光板彈上遮著右眼視線)。
頭像
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2003-03-26, 17:32

未來用LCD做人, 左右眼都係睇緊LCD.... :shock:
我既SNAP, 都唔睇FINDER, 左右眼都你GAP女..... :twisted:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章edwin » 2003-03-27, 01:45

我左眼望 viewfinder o家喎 ..... :roll:
頭像
edwin
員外
員外

文章巴士佬 » 2003-04-01, 08:29

edwin 寫:我左眼望 viewfinder o家喎 ..... :roll:

我都係 -_- -_-
一天一點傷心過 這一百數十晚
大概也夠我送我來回地獄又折返 人間
春天分手 秋天會習慣 苦沖開了便淡
頭像
巴士佬
員外
員外

文章巴士佬 » 2003-04-01, 08:30

edwin 寫:我左眼望 viewfinder o家喎 ..... :roll:

我都係 ... -_- -_-
一天一點傷心過 這一百數十晚
大概也夠我送我來回地獄又折返 人間
春天分手 秋天會習慣 苦沖開了便淡
頭像
巴士佬
員外
員外

Re: 你的左眼在做什麼????

文章iiagdtd » 2003-04-01, 20:27

我都係 :oops:
用右眼好唔舒服,睇多好多野搞到自己分心...
最後由 iiagdtd 於 2003-04-01, 20:29 編輯,總共編輯了 1 次。
影,要發自內心。
頭像
iiagdtd
員外
員外

文章ac520 » 2003-04-03, 15:53

巴士佬 寫:我都係 -_- -_-

me three ~ :shock:
[ DSLR + SLR + DC + Palm !! ]
圖檔
頭像
ac520
小二
小二

文章Eery » 2003-04-03, 17:31

ac520 寫:
巴士佬 寫:我都係 -_- -_-

me three ~ :shock:

Me four............. :painful: :painful: :painful:
知足而知不足 有為而有不為
頭像
Eery
員外
員外

Re: 你的左眼在做什麼????

文章keithlky » 2011-09-20, 18:27

Review 番。幾有趣。
事緣羅番古董1D 影,隔離全部離機背一尺。時代進步。
WISWUG;
Capture the Moment
頭像
keithlky
員外
員外

Re: Re:你的左眼在做什麼????

文章lonelyboy » 2011-09-23, 23:30

OldCake 寫:廿多年前初學影相,阿Sir都教落,用左眼及住週圍呀,有無人行緊埋黎等等................最重要有無車.............危險嘛 ;D

Me too!
gOjIUzHaIgoUwItH
貝朗尼

http://www.hmlai.com/

圖檔
lonelyboy
員外
員外

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員