★ 小弟的行山日記 ★

講下行山影相,回歸大自然~~

版主: bytfung, Paper, 田仔, mew

★ 小弟的行山日記 ★

文章tonytse1956 » 2006-11-18, 14:33

由今日開始,紀錄每日的行山情况,希望一段時間後能夠達到某一個水平。

2006年11月18日,睛天,間中有陽光;沒有帶行山杖,負重22磅!

今日晏咗去行山,早上11時50分由粉嶺火車站大堂起步,到達3公里位置用咗50分鐘;再行返粉嶺火車站大堂,共用咗1小時40分。

BTW:在1小時40分之內,停下來休息了共20分鐘。
最後由 tonytse1956 於 2009-08-01, 17:34 編輯,總共編輯了 4 次。
頭像
tonytse1956
員外
員外

Re: ▁▂▃▄▅▆▇█ 小弟的行山日記 █▇▆▅▄▃▂▁

文章肥肥 » 2006-11-18, 16:22

tonytse1956 寫:由今日開始,紀錄每日的行山情况,希望一段時間後能夠達到某一個水平。

2006年11月18日,睛天,間中有陽光;沒有帶行山杖,負重22磅!

今日晏咗去行山,早上11時50分由粉嶺火車站大堂起步,到達3公里位置用咗50分鐘;再行返粉嶺火車站大堂,共用咗1小時40分。

BTW:在1小時40分之內,停下來休息了共20分鐘。

紀錄..我每天都做的...早知等埋你啦...
以下是我的..華明村開始...貪佢有成二千級石級...華明村結束...
總行山時間2小時14分..路長7.51km...
總數12531步...消耗左782cal...平均時速3.3km...
肥肥
員外
員外

文章tonytse1956 » 2006-11-18, 19:57

肥姐,今日諗諗吓都係做紀錄好啲,睇吓自己幾時可以負重40磅,用相同時間完成來回共6公里路程。 :oops:
頭像
tonytse1956
員外
員外

文章肥肥 » 2006-11-18, 20:32

tonytse1956 寫:肥姐,今日諗諗吓都係做紀錄好啲,睇吓自己幾時可以負重40磅,用相同時間完成來回共6公里路程。 :oops:

無必要時..不要負太重..

會好傷關節..唔係講玩..
肥肥
員外
員外

文章tonytse1956 » 2006-11-18, 20:50

肥肥 寫:
tonytse1956 寫:肥姐,今日諗諗吓都係做紀錄好啲,睇吓自己幾時可以負重40磅,用相同時間完成來回共6公里路程。 :oops:

無必要時..不要負太重..

肥姐,多謝提點,唔會一次過加到40磅,暫時目標係30磅,到完全適應30磅後先至算!

BTW:2005年去廣西小平樂影銀杏,帶咗4x5機去,三腳架加埋鏡頭及附件有成28磅;都係要操下先,如果唔係點帶攝影器材返大陸玩。 :idea:
頭像
tonytse1956
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2006-11-19, 13:08

肥肥 寫:無必要時..不要負太重..

冇錯, 呢排多貨送我順手玉山操練, 一揹就起碼70磅, 右腳膝患雖未死發作, 但都有時隱隱作痛, 而最大問題是我矮佐, 唔係講笑, 矮了半吋. :shock:

tony, 揹40磅於你應不成問題, 但行山就要負出代價, 無負重就只是流汗及累, 負重愈大, 愈易累, 愈易筋骨勞損, 最大鑊不單這些, 是失足, 唔一定成個人碌係度, 好次我有次大東山踏草上, 點知有個一呎深洞, 揹著40幾磅錯腳踏入失重心, 右腳即時承受190磅沖擊, 是腳肌肉不在正常拉著狀態下沖擊, 即時「泊」一聲, 前所未有既痛, 跌到地上5分鐘內痛到唔郁得, 隨鞋都唔得, 良久隨鞋睇, 已經紅腫, 好彩唔係骨折, 應只是腳眼位筋膜及軟骨受損, 腳掌亦非常痛但無骨折, 但當日山上無人(weekday), 我只有著番鞋由南山落(條路易行d), 平時1.5小時慢落的路, 當時行了3小時, 終於跛o下跛o下出到去走得人, 隻腳已經腫到由鞋筒都見到大佐個碼.

我並非應叻, 相反是很疼皮. 但呢d事係應該每個行山人都要自己面對, 山線愈難就愈易出意外, 但大東山都無幾人熟得過我, 我去了無30次都廿幾次, 點知就係一個自己住開的石屋後山坡瀨野, 而且仲係一個只得十幾度斜上小草坡. 只希望你心紅時想想你可以承受幾多意外, 行山是要負出代價, 技巧與體力是不可以保證萬無一失!
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章tonytse1956 » 2006-11-19, 18:07

多謝老超分享寶貴的行山經驗。:flower:

操練到可以負重40磅只是目標,並唔係要次次行山都要揹40磅重。 :oops:

如果要揹4x5或哈仔上山,再加上3L水、乾糧和少量替換衣服,30磅實走唔甩。 :evil:
頭像
tonytse1956
員外
員外

文章tonytse1956 » 2006-11-19, 18:18

加入老餅家之後,開始對行山有初步了解,又學到初步的行山技巧! :oops:

再加上餅爺、肥姐、gary和paper的善意勸告 :flower: ,令到自己不斷提醒自己萬事要小心。
頭像
tonytse1956
員外
員外

文章tonytse1956 » 2006-11-19, 18:29

2006年11月19日,早上陰天,近中午時有陽光;有帶行山杖,但係冇用過,負重28磅!

今日參加東華三院主辦"慈善健步日",行咗6.5公里,因為人太多,早段步速緩慢,所以要2.5小時才完成。

BTW:全路段有8成係石屎路,冇石級,感覺比較輕鬆;今日係family day,我和老婆及2個仔一齊行。
頭像
tonytse1956
員外
員外

文章tonytse1956 » 2006-11-19, 21:02

食完飯,講下今日"慈善健步日"嘅花絮先。

今日"慈善健步日"嘅開步禮由2006年TVB舉辦的香港小姐冠軍、亞軍和季軍主持,係不足2米距離之下觀察,最靚嘅係香港小姐亞軍,但係佢係三位靚女之中最矮嘅! :roll:

BTW:呢三位靚女行到第一個早退位就走咗,行咗約10分鐘。
頭像
tonytse1956
員外
員外

文章tonytse1956 » 2006-11-20, 17:17

2006年11月20日,早上陰天,中午後有陽光;有帶行山杖,但係冇用過,負重20磅!

今日有個朋友放假,佢約我一齊行山,行咗5.5小時。

BTW:返到粉嶺聯和墟食豬手麵,再加一罐500ml嘅冰凍啤酒,一個字"正"。 :hungry:
頭像
tonytse1956
員外
員外

文章Paper » 2006-11-20, 17:58

哈哈
tony..你行完又食豬手...
長遠來說..都係唔ok喎
頭像
Paper
小二
小二

文章123 » 2006-11-20, 18:03

見到tony 0甘勤力,
我好耐都無行過,所以...同主人
決定攻底,
首先早上乘車上太平山,行商場兩小時,
再由舊山頂道行落山,經兵頭花園過香港花園,
再乘電車到灣仔買打印機歸家,
沖了兩條片,條135仲未掃,已經玩到深夜一點幾...
非常充實. :lol:
作者已死、讀者已死,境由心造、神與物遊!
求不得苦、放下自在...命犯...e悲.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章tonytse1956 » 2006-11-20, 18:15

Paper 寫:哈哈
tony..你行完又食豬手...
長遠來說..都係唔ok喎

ok架...ok架...!

未行山之前啲血壓徘徊在93/135,仲要時時諗住唔好飲咁多啤酒同埋食咁多嘢;but行山之後,啲血壓即刻跌到85/125,仲係飲完4支黑油之後,第二日早上量嘅血壓數值。:D :D :D

BTW:都係要時時警惕住自己唔好太放任,飲咁多啤酒同埋食咁多嘢;因為我唔想好似另一位Tony咁大件。 :oops:
頭像
tonytse1956
員外
員外

文章tonytse1956 » 2006-11-20, 18:22

123 寫:見到tony 0甘勤力,
我好耐都無行過,所以...同主人
決定攻底,
首先早上乘車上太平山,行商場兩小時,
再由舊山頂道行落山,經兵頭花園過香港花園,
再乘電車到灣仔買打印機歸家,
沖了兩條片,條135仲未掃,已經玩到深夜一點幾...
非常充實. :lol:

3哥,小弟係日日早上7:00前行上粉嶺蝴蝶山,做30分鐘體操;有時加料行到3公里位置先至行番到粉嶺火車站,大約用1.5到2.0小時左右。

BTW:大約行咗個半月,成個人真係唔同哂,如果唔係日日咁行,今日就行唔到5.5小時。 :oops:
頭像
tonytse1956
員外
員外

下一頁

回到 行行山

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員