影相靠撞彩

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

影相靠撞彩

文章OldCake » 2005-03-09, 08:57

現代相機太先進了,很容易掌握,好容易都可拍得不錯的照片,有了DC後,更可撞手神.......... :wink:

影相是否要有意識、有理念才創作、或撞彩就得....... :-k
最後由 OldCake 於 2005-03-15, 16:51 編輯,總共編輯了 1 次。
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2005-03-09, 09:43

六合彩唔係成日中, 耡d就可以日日贏.... :twisted:
好多人N年前以經認為買相機送技術, 唔係點會蝦、菜、奶咁好賣.
DC既出現是好事, 將死氣沉沉既嗜好「攝影」返生, 任何嗜好要壯
大都要多人參與才可以, 攝影也不例外. 在眾多人玩樂中, 總會有人
因運氣或因技術而脫穎而出, 幸運女神不常光臨, 但手底功夫就不會
流走, 只會生疏而已. 有功夫者, 每次出手都有水準, 依靠幸運者, 十
次都冇一次見得人, 這不單是數量上的問題, 而是範圍, 依靠幸運者
大部份都不會創新, 拍極都是幾個熟悉題材, 因為較易從中漁利. 但
有技術者不同, 拍甚麼都有水準.

拍攝不是人與人比較的工具, 管他是撿便宜, 還是用心幹了十個春秋,
作品就是唯一成就, 有功力觀眾一看便知龍與鳳, 作品能否流存下去,
還看作品本身的獨特性與及精湛度. :wink:
最後由 香港至NET超人 於 2005-03-09, 10:04 編輯,總共編輯了 1 次。
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章OldCake » 2005-03-09, 09:46

老超一定一早入左油..........講得好............... =D>
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2005-03-09, 10:47

其他唔講,可以把握到時機,知道什麼時候應該撳多幾張,已經係好好o野了.

呢次上 彌勒,除著大風大霧外,另一個顯著特點係好黐鞋的泥,可惜自己揀相時先發現一張都無影到,對題材的嗅覺同反應好遲鈍.有運都未必知. :D
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章hippo » 2005-03-09, 13:08

作品就是唯一成就

呢句正!
頭像
hippo
員外
員外

文章OldCake » 2005-03-09, 13:16

hiker 寫:對題材的嗅覺同反應好遲鈍.有運都未必知. :D

引發我呢個討論........係早兩晚睇餅友的 slide

我發覺有D好正.........問佢點好法..........竟然和我想法不同..... :wink:

即係引發題材的嗅覺同反應完全不同思路..........當我說出他的相吸引我的地方........佢只係話............下............無o念過 tim......... :oops:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2005-03-09, 13:20

再擧一個例.........以下的相不是我影的........大家看到相片有甚麼特點
附加檔案
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hippo » 2005-03-09, 13:28

第一眼睇到係: 動感 + 停頓. 時間o既滯留.

再睇內容: 一個路人, 一個行乞者, 在凝固的時空, 其他都是行色匆匆.
頭像
hippo
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2005-03-09, 13:41

作品不是一張由作者發出的「同意書」, 讀者在閱讀時也不一定是尋找它媽媽的生產動機. 8)
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章hiker » 2005-03-09, 13:42

私人貸款.
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章hippo » 2005-03-09, 13:45

餅爺, 我估到你想討論的問題. 因為我經常面對呢d 問題.

攝影者用相機紀錄一個影像, 而影像的呈現給予不同觀眾有不同的解讀, 詮釋.

如果我地作為一個攝影者, 請問我地的作品係為自己而拍, 或為別人而拍?

我想在此討論的都不是只為自己一個人而拍, 而希望被為數不少對攝影有認識的觀眾欣賞.

如果大家對一件事物冇共同的認識及理解, 就好難有一個基礎去討論.

舉個例: 之前有餅友係米埔拍到豹貓, 呢張相難在 right time, right place, right person, 如果比我見到都影唔到.

外國佬見到可能覺得唔係好特別. 但只要了解到係咁高人口密度o既城市仲可以有豹貓就只能講一句:

wonderful!!!!
頭像
hippo
員外
員外

文章hippo » 2005-03-09, 13:47

香港至NET超人 寫:作品不是一張由作者發出的「同意書」, 讀者在閱讀時也不一定是尋找它媽媽的生產動機. 8)

哈哈!

言簡意賅!
頭像
hippo
員外
員外

文章OldCake » 2005-03-09, 13:47

香港至NET超人 寫:作品不是一張由作者發出的「同意書」, 讀者在閱讀時也不一定是尋找它媽媽的生產動機. 8)

老超........我不是要同意丫........你先答我丫.......你感受到乜....... :wink:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2005-03-09, 13:49

hippo 寫:餅爺, 我估到你想討論的問題. 因為我經常面對呢d 問題.

攝影者用相機紀錄一個影像, 而影像的呈現給予不同觀眾有不同的解讀, 詮釋.

如果我地作為一個攝影者, 請問我地的作品係為自己而拍, 或為別人而拍?

我想在此討論的都不是只為自己一個人而拍, 而希望被為數不少對攝影有認識的觀眾欣賞.

如果大家對一件事物冇共同的認識及理解, 就好難有一個基礎去討論.

舉個例: 之前有餅友係米埔拍到豹貓, 呢張相難在 right time, right place, right person, 如果比我見到都影唔到.

外國佬見到可能覺得唔係好特別. 但只要了解到係咁高人口密度o既城市仲可以有豹貓就只能講一句:

wonderful!!!!

Hippo 哥...........我知你工作上的.......一定為客人而拍.......... :twisted:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章君言 » 2005-03-09, 13:52

我覺得私人貸款字眼係幅作品度起左點睛的作用 :)
“硬件”(器材)的進步,始終代替不了“軟件”(創作),
要拍下好照片,關鍵在於面對不同的主題時,怎樣
調動攝影器材,演譯出稱心的作品。
歡迎參觀「加多。情懷」
頭像
君言
員外
員外

下一頁

回到 吹吹水

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員