影相靠撞彩

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

文章進仔 » 2005-03-15, 13:34

hippo 寫:有人識畫畫, 真好. 不如講下繪畫對攝影有咩幫助/影響, 等我地開下眼界呀.

謝謝!

這個嘛..先分享小許

就技術上,兩者都需要磨練。器材也一樣,真正懂的人知道甚麼時候用甚麼器材顏料,高級低級。可是創作過程就有點不一樣。

我之前有天忽然想到,寫了在日記當中。

我把日記的一部分給大家看吧?裏面只是我當時忽然的感覺,跟現在的想法又可能不完全一樣...也分享一下吧。

攝影確是一種可以令我暫時沉醉其中的一種活動,就跟繪畫一樣。

不同之處,是攝影從外面把感覺抓進來;而繪畫則是從裏面把感覺放出去。

繪畫就像喝酒。酒後恣意放縱,吐盡不快,醒來後更失落。畫好了畫,以為把感情和不快全都繪進畫中,到最後心情只有更深了一重。

攝影就像遇到一個好朋友,談天說地。跟朋友談天,天南地北,說説心情,談談瑣事,原來執著的,都放了一邊。攝影也一樣。拍照時,能讓我把心放下,走進被攝者的世界。

----------------
每幅照片的內容都有它的故事,

而每幅照片就是拍攝者的故事。

單純追求美的照片像甜酒,品嚐過後美味不留

看有力的照片卻像品茶,喝完以後細味仍存於口
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章香港至NET超人 » 2005-03-15, 13:54

yin 寫:其實你同我所講方向無分歧 :lol: 藝術家成品唔一定最好但有開創性同代表性就非常重要舉例 , 就係印象派畫家對當時佢地身處年代相對就有開創性.畫家用寫實方法畫一般平民生活唔再畫神像同聖經故事.情形就好似當時發現鎢炭合金但無人可以施工製成成品一樣.有時我覺得過程比成品重要啦 :!: 因為人係重要錯誤中學習.你以經講(做的作品好與壞都再不成我目標, 我攝影目標已經是將見過的記錄, 簡單就是美麗, 喜怒哀樂都記錄, 很簡單而已)我諗你以經做到但唔認囉 :mrgreen: 所以我話你似向問天 \:D/

香港其一攝影家, 先遊羅公穌民銘句:「多做多錯、多錯多做」.
錯與不錯, 再與無錯相比, 那個才是完美? 那錯又有甚麼大不了要改呢?
我冇向問天咁鍾意權力, 不過我都幾鍾意善意質死d對頭人... :twisted:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章OldCake » 2005-03-15, 16:51

頂........吹水吹到要置頂了..........正 thread =D>
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章yin » 2005-03-15, 18:09

香港至NET超人 寫:
yin 寫:其實你同我所講方向無分歧 :lol: 藝術家成品唔一定最好但有開創性同代表性就非常重要舉例 , 就係印象派畫家對當時佢地身處年代相對就有開創性.畫家用寫實方法畫一般平民生活唔再畫神像同聖經故事.情形就好似當時發現鎢炭合金但無人可以施工製成成品一樣.有時我覺得過程比成品重要啦 :!: 因為人係重要錯誤中學習.你以經講(做的作品好與壞都再不成我目標, 我攝影目標已經是將見過的記錄, 簡單就是美麗, 喜怒哀樂都記錄, 很簡單而已)我諗你以經做到但唔認囉 :mrgreen: 所以我話你似向問天 \:D/

香港其一攝影家, 先遊羅公穌民銘句:「多做多錯、多錯多做」.
錯與不錯, 再與無錯相比, 那個才是完美? 那錯又有甚麼大不了要改呢?
我冇向問天咁鍾意權力, 不過我都幾鍾意善意質死d對頭人... :twisted:

完美係人用自我角度定義出黎係有時間,地點,物件規範 :-$ 錯唔一定唔完美,反之無錯唔代表完美.你我完美都唔可能一樣所以先「多做多錯、多錯多做」去尋找完美 O:)
好彩我唔係你對頭人 :--
yin
茶客
茶客

文章yin » 2005-03-15, 18:11

OldCake 寫:頂........吹水吹到要置頂了..........正 thread =D>

條thread係你自己開 :twisted: 咁係唔係自吹自擂 :-k 8)
yin
茶客
茶客

文章NetNetBoy » 2005-03-15, 18:34

:beer: 好酒的少年.. 好前途...

老超講開.. 幾星期冇食 牛頭角.... :hungry:
還有$68 的 一隻蒸鵝
每次都吃2碟以上的... 蠔餅.. =D>

漁樵 寫:
hippo 寫:有人識畫畫, 真好. 不如講下繪畫對攝影有咩幫助/影響, 等我地開下眼界呀.

謝謝!

這個嘛..先分享小許

就技術上,兩者都需要磨練。器材也一樣,真正懂的人知道甚麼時候用甚麼器材顏料,高級低級。可是創作過程就有點不一樣。

我之前有天忽然想到,寫了在日記當中。

我把日記的一部分給大家看吧?裏面只是我當時忽然的感覺,跟現在的想法又可能不完全一樣...也分享一下吧。

攝影確是一種可以令我暫時沉醉其中的一種活動,就跟繪畫一樣。

不同之處,是攝影從外面把感覺抓進來;而繪畫則是從裏面把感覺放出去。

繪畫就像喝酒。酒後恣意放縱,吐盡不快,醒來後更失落。畫好了畫,以為把感情和不快全都繪進畫中,到最後心情只有更深了一重。

攝影就像遇到一個好朋友,談天說地。跟朋友談天,天南地北,說説心情,談談瑣事,原來執著的,都放了一邊。攝影也一樣。拍照時,能讓我把心放下,走進被攝者的世界。

----------------
每幅照片的內容都有它的故事,

而每幅照片就是拍攝者的故事。

單純追求美的照片像甜酒,品嚐過後美味不留

看有力的照片卻像品茶,喝完以後細味仍存於口
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章Eery » 2005-03-15, 19:06

做 readonly 好耐
正, 夠老餅家! :iou: :iou: :iou:

ps. 我都唔想....... 好多功課 :oops: :oops: :oops:
ps2. D新公仔好cute \:D/ \:D/ \:D/
知足而知不足 有為而有不為
頭像
Eery
員外
員外

文章niter » 2005-03-15, 22:07

香港至NET超人 寫:如刀, 最利最堅硬既刀會是那工匠成品嗎? 應不會吧, 因為鋼材之複雜已超越
存統打鐵可成, 就如石屎鑽咀頭的鎢炭合金咀, 傳統打鐵是極不可能做成, 但
就是最硬的金屬之一.

題外話,最利的刀真是人手打做的,是東洋刀,刀鋒可磿成15度之薄鋒,現時未有其他金屬可做小過30度之刀刃。不是最硬便可做得最利還要夠un。

吹吹水,唔好 :hammer: 我。
頭像
niter
員外
員外

文章kiev » 2005-03-15, 22:59

NetNetBoy 寫::beer: 好酒的少年.. 好前途...

老超講開.. 幾星期冇食 牛頭角.... :hungry:
還有$68 的 一隻蒸鵝
每次都吃2碟以上的... 蠔餅.. =D>

:hungry: :hungry: :hungry:
頭像
kiev
小二
小二

文章hippo » 2005-03-16, 00:00

漁樵 寫:
yin 寫:[有時我覺得過程比成品重要啦

我絕對認同
當年印像派也是為了自己而畫的啦...他們不知被打壓得多厲害...
可憐他們的作品死後被人當作high art....要拿到世界巡迴展覽...

睇左法國印象派繪畫珍品展 未?

有冇餅友有興趣?

仲有黃永玉八十藝展.
頭像
hippo
員外
員外

文章hippo » 2005-03-16, 00:19

漁樵 寫:對於我來說,懂不懂得真正藝術,是在於心而不在於手。我老師說九龍皇帝的字不算藝術,因為他只是隨心亂作。這說法我不完全同意。但我覺得,自己有一個追尋「美」(不要執著美這字..我當然知道攝影不只是美)或另一些意義的心而踏實上路,已可算是追求藝術。

邊個捧曾灶財出黎? 邊個推佢去參加意大利雙年展?

曾灶財唔係隨心亂作, 佢係有目的, 而佢既目的唔係追尋美, 至於其他人覺得佢d 字美唔美係各位觀眾既事.

曾灶財做緊乜? 我廿幾年前問過我阿媽, 呢d 叫 "告地狀" 以前d (乞兒) 精神有問題o既人會係地上寫好多野, 通常係用粉筆寫, 只係曾生用墨,用油寫係牆上, 我見過佢最大幅o既墨寶係啟德軍營時代的石屎外牆...

不如講下劉宇一, 同曾灶財有異曲同工...
頭像
hippo
員外
員外

文章進仔 » 2005-03-16, 00:31

至於其他人覺得佢d 字美唔美係各位觀眾既事

其實我唔認同佢果d係藝術 只為佢既目的同藝術完全拉唔上關係
不過我認同佢認真咁做佢想做既野.

美唔美... 藝術唔藝術... 人人睇法唔同啦
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章hippo » 2005-03-16, 01:11

其實我唔認同佢果d係藝術 只為佢既目的同藝術完全拉唔上關係
不過我認同佢認真咁做佢想做既野.

唔好比d 假像呃左, 我會懷疑佢有精神病.
一個會"好認真" 咁去洗手o既人可能係患上強迫症.

認真做野都要睇下做乜?
頭像
hippo
員外
員外

文章我是菜鳥 » 2005-03-16, 01:18

我覺得燒鵝重要過影相law ...... [-X
圖檔
頭像
我是菜鳥
員外
員外

文章進仔 » 2005-03-16, 01:21

hippo 寫:唔好比d 假像呃左, 我會懷疑佢有精神病.
一個會"好認真" 咁去洗手o既人可能係患上強迫症.

認真做野都要睇下做乜?

都有可能係強逼症 :twisted:

我都有強逼影相症. 成日都想拎部機去影相 :twisted: :twisted:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

上一頁下一頁

回到 吹吹水

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員