影相靠撞彩

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

文章Hendrix » 2005-05-31, 19:01

撞彩完都要有知覺知自己撞中了,明白了點解撞中了,下次就不是撞彩了。
www.look.hk 歡迎來坐坐 :D
頭像
Hendrix
員外
員外

文章micros » 2005-10-09, 00:16

我成日都話﹐唔去試就唔會有收穫﹐更唔好望有意外收穫。
可跟深愛的人長相廝守是多幸福﹐支持承認同性婚姻。

捕貓捉影
http://www.streetcatfoto.hk
個人相簿
http://www.pbase.com/micros/hong_kong
頭像
micros
茶客
茶客

文章OldCake » 2005-12-30, 09:01

差不多大半年了..........餅仔亦換左 350D

尋晚第一次兩仔爺去影夜景.........餅仔D攝影態度改左........每每都三思才按一張.......有D位我叫佢試影..........佢先左看右看.....set 好腳.....左校右校後.......搞左好耐........同我講........

都唔正o既........唔 X 影....... :evil:

haha.............我話DC o者.........撞張 lor........佢話.......影相靠撞彩架... :-#

結果全晚.............我打了一格菲林..........佢350D影左20格........

佢最後話...........第二晚再去過.........o念下點影先.......... :wink:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2005-12-30, 11:04

Post D 相 出來咧... :beer:
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章john » 2006-05-07, 15:20

今年我有一徊體會
影好多相去揀一張相或想到清清楚楚先影
是攝影方法,可以兩者皆用,無分高低,,結果有別無分高低...要每種方法都發揮其長處
重要是對被攝體有感受
頭像
john
客官
客官

文章bmw9892 » 2006-05-16, 00:45

正所謂:

一命、二運、三風水,
四積陰德、五讀書。

撞彩加好運..........幾緊要嫁!

有啲人影得一張好相,會俾人話撞彩,
自認技術高,影唔到好相,就話自己唔好彩啫!

我就係其中一個
:P :P :P
bmw9892
客官
客官

Re:

文章lemonhk » 2009-03-20, 18:14

bmw9892 寫:正所謂:

一命、二運、三風水,
四積陰德、五讀書。

撞彩加好運..........幾緊要嫁!

有啲人影得一張好相,會俾人話撞彩,
自認技術高,影唔到好相,就話自己唔好彩啫!

我就係其中一個
:P :P :P

:beer: :beer:
i'm a newbie
lemonhk
茶客
茶客

Re: 影相靠撞彩

文章hiker » 2009-03-21, 08:41

..........餅仔亦換左 350D

350D->400D->450D.

換著5D MKII 未? :mrgreen:
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OldCake » 2009-03-21, 09:08

hiker 寫:350D->400D->450D.

haha.........窮學生.....老豆又無米......仲係用 350D 乍......... :banghead: :banghead: :banghead:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章keithlky » 2009-03-21, 09:31

50D都好過引
WISWUG;
Capture the Moment
頭像
keithlky
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2009-03-21, 11:52

OldCake 寫:
hiker 寫:350D->400D->450D.

haha.........窮學生.....老豆又無米......仲係用 350D 乍......... :banghead: :banghead: :banghead:

我都係用緊nikon d50及pentax *ist DS咋, 無問題喎. :mrgreen:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章123 » 2009-03-21, 12:28

我用緊10D :D
作者已死、讀者已死,境由心造、神與物遊!
求不得苦、放下自在...命犯...e悲.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章keithlky » 2009-03-21, 17:37

我部 1D 變古董 - 4M , 比都無人要,而家求其一部 手電 或 DC 仔都過 千萬像素 . :shock:
頭像
keithlky
員外
員外

文章Peter LO » 2009-03-21, 20:22

很有意義的一帖,謝謝老餅開帖,又謝謝檸檬將之出土。 :flower:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章SpringHo » 2009-03-22, 03:35

挨住睡意看完,纠缠本人多年的问题,早就有过激烈的辩论,原来并非只有我一人在钻牛角尖! =D>
建议下次饭局再讨论一下,毕竟是几年前的想法了。现在可能有所改变!
SpringHo
客官
客官

上一頁下一頁

回到 吹吹水

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員