影相靠撞彩

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

文章hiker » 2005-03-14, 21:07

影公仔大把位裨你揀...果公仔頭通常都有得扭...XD.

Over位係多處及不規則,點用Filter? :twisted:反光板..去廚房偷塊錫紙已經夠用. :D
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2005-03-14, 23:10

漁樵 寫:所以, 超人都係唔好一棍打晒d大學生好d^^ (不過其實超人你又講得冇錯....新一代冇人接捧...我d相都唔見得人...^^')

我只係講大勢風吹如事, 不是講單獨某人. 如有得罪敬請恕我老眼暈花.
不過講求毅力之事, 我輩已經是有限, 遠不及老餅及HIKER之輩, 但眼見新生代, 亦概嘆大不如前. 就是攝影為例, 老餅叫人揹腳架出街, 我就只叫人去多兩次, 但又有幾多人認真思考這些經驗? 更不用說身體力行!
我不是想冷水照頭淋, 但想一想你為攝影附出過的, 除卻金錢, 還有甚麼?
我答同一問題, 我沒付出甚麼, 因為攝影已經是我生活的一部份, 已經與我生命分不開.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章進仔 » 2005-03-15, 00:26

香港至NET超人 寫:
漁樵 寫:所以, 超人都係唔好一棍打晒d大學生好d^^ (不過其實超人你又講得冇錯....新一代冇人接捧...我d相都唔見得人...^^')

我只係講大勢風吹如事, 不是講單獨某人. 如有得罪敬請恕我老眼暈花.
不過講求毅力之事, 我輩已經是有限, 遠不及老餅及HIKER之輩, 但眼見新生代, 亦概嘆大不如前. 就是攝影為例, 老餅叫人揹腳架出街, 我就只叫人去多兩次, 但又有幾多人認真思考這些經驗? 更不用說身體力行!
我不是想冷水照頭淋, 但想一想你為攝影附出過的, 除卻金錢, 還有甚麼?
我答同一問題, 我沒付出甚麼, 因為攝影已經是我生活的一部份, 已經與我生命分不開.

其實我同意超人你。講o係攝影上付出,毅力,我地年輕一代點及得上老餅同hiker佢地?不過我都想o係度分享下我作為年輕一代既想法。講o係攝影上既付出,我自認不值得讓自己驕傲。

我是習畫的,我在畫畫上放的精神毅力就遠比攝影為多(其實都不足為外人道..),還有讀書、其他。說我把精神全付出在攝影上,我確沒有。可是我還是有一點原則,當我拿起相機時,我會全心全意的拍出我想拍的,也希望有好的作品感動人心。當然我缺乏像老餅、超人你們幾十年來的投入、磨練及付出,可我從沒有把攝影當兒戲,當炫耀;我亦知道自己每張幼嫩的作品絕不能跟大家的相比,可是我一直用心在這路上走,我就知道付出多少就有多少收穫。

我不敢要為新一代的攝影接棒,可我也不想自己跟一些年輕人一樣把攝影當玩樂。我也不敢說我懂攝影的藝術,可我是認真的把攝影看作藝術去學習,去探索。我也知道自己付出了多少。而付出多少,就只會有多少回報。

在這裏,是其中一個機會讓我懂得攝影更多。很謝謝大家對我這新來的包容...
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章OldCake » 2005-03-15, 08:49

漁樵 寫:其實我同意超人你。講o係攝影上付出,毅力,我地年輕一代點及得上老餅同hiker佢地?不過我都想o係度分享下我作為年輕一代既想法。講o係攝影上既付出,我自認不值得讓自己驕傲。

我是習畫的,我在畫畫上放的精神毅力就遠比攝影為多(其實都不足為外人道..),還有讀書、其他。說我把精神全付出在攝影上,我確沒有。可是我還是有一點原則,當我拿起相機時,我會全心全意的拍出我想拍的,也希望有好的作品感動人心。當然我缺乏像老餅、超人你們幾十年來的投入、磨練及付出,可我從沒有把攝影當兒戲,當炫耀;我亦知道自己每張幼嫩的作品絕不能跟大家的相比,可是我一直用心在這路上走,我就知道付出多少就有多少收穫。

我不敢要為新一代的攝影接棒,可我也不想自己跟一些年輕人一樣把攝影當玩樂。我也不敢說我懂攝影的藝術,可我是認真的把攝影看作藝術去學習,去探索。我也知道自己付出了多少。而付出多少,就只會有多少回報。

在這裏,是其中一個機會讓我懂得攝影更多。很謝謝大家對我這新來的包容...

漁樵世侄..........香港攝影界多D你o甘態度的後生仔.............好有希望丫.... =D>

>> 我也知道自己付出了多少。而付出多少,就只會有多少回報。

不同意你的看法...........付出並不一定有回報,計較回報的話,最好不付出.........

我每日返工勤力過李生........就可有錢過佢?

日後多D係度分享下你的作品、感受、經歷.......等丫.........香港無乜攝影 forum o甘狗 up 架勒........ :twisted:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hippo » 2005-03-15, 09:03

漁樵 寫:
我是習畫的,我在畫畫上放的精神毅力就遠比攝影為多(其實都不足為外人道..),

有人識畫畫, 真好. 不如講下繪畫對攝影有咩幫助/影響, 等我地開下眼界呀.

謝謝!
頭像
hippo
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2005-03-15, 10:05

我冇影相幾十年, 只是廿年來都買O下相機試O下鏡頭而已.
我對藝術好失望, 冇再追求, 及甚至沒有再改進自己的動念,
我是一個練精學懶的人, 我只用最簡單快捷方法完成我要的
攝影, 沒甚麼大不了.
但有一點想漁樵再想深一層, 攝影也好、寫畫也好, 及甚至
做一個人也好, 目標就是取閱別人嗎? 如果你有這個方向,
我覺得你在攝影及寫畫的技術再好, 你應不會成為藝術家,
或者成為技術家而已, 因為你已經失去自我.
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章OldCake » 2005-03-15, 10:12

香港至NET超人 寫:我冇影相幾十年, 只是廿年來都買O下相機試O下鏡頭而已.
攝影, 沒甚麼大不了.

老超講得好...........但我想問老超

你是藝術家 or 技術家...........呢?

又或者.........你想成為藝術家 or 技術家...........呢?
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2005-03-15, 11:36

OldCake 寫:老超講得好...........但我想問老超

又或者.........你想成為藝術家 or 技術家...........呢?

攝影已經是我生活一部份, 就好似你太太做菜一樣, 或者你的工人開工搵食咁, 又似阿嬸阿伯天未光就上山行晨運一樣, 是生活一部份, 追求的可能是過了這一天又再等明天來, 亂些小菜食得開心d又去, 黑啤又係一餐咁啦. 你我都幾十歲人, 影得多甚麼都拍過, 成積唔係冇, 但又唔係好到識飛, 我相信我如同好多老工丈一樣, 可以做到極好的成品(相片), 但每次都只會做到一定水準就完事.

我相信我有足夠技術及知識成為藝術人(未成氣候不叫「家」), 我問題是沒有踏出這步的決心, 亦冇這個必要. 常人說藝術家就是要有修養有學識, 我是一個反知識及個人修養平庸之人, 要擠身於殿堂、華衣美服、與其他藝術家說話不交心.... 都係去牛頭角飯堂好d啦, 有$23一枝黑啤, 有$35一隻沙薑雞, 要爆粗就爆, happy好多.

我有點50步笑百步了, 希望後生仔多d衝勁, 後浪們加油呀!
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章hippo » 2005-03-15, 11:50

香港至NET超人 寫:我冇影相幾十年, 只是廿年來都買O下相機試O下鏡頭而已.
攝影, 沒甚麼大不了.

或者我又可以自爆下自己d 經歷, 我十四五歲開始影相, 當時係我地學校都算罕有, 後來仲玩下黑房, 由睇本地攝影雜誌轉睇外地的如法文版 photo, 日本的 photo japon 等等, 眼界大開. 但攝影技術/功力到左一個層次之後就並無吋進,
就好似武俠小說練功咁, 後來仲幾乎走火入魔 (唔係敗器材, 而係用一d 古古怪怪的手法去拍d 古怪既題材自娱) .....

近幾年為勢所迫, 將停止左十幾年既興趣作為職業, 影相目的就係為左取悅別人.

我曾經由純粹取悅自己變為取悅別人, 我知道自己唔會變成藝術家, 不過亦唔會失去自我.

莫扎特係唔係藝術家? 佢都係為錢而作曲, 為取悅佢既客戶而作曲, 我又唔覺得有問題喎. (藝術家) 名稱而已唔駛太執著.

遲d 再講, 紅棉道開工去也....
頭像
hippo
員外
員外

文章yin » 2005-03-15, 12:13

香港至NET超人 寫:
OldCake 寫:老超講得好...........但我想問老超

攝影已經是我生活一部份, 就好似你太太做菜一樣, 或者你的工人開工搵食咁, 又似阿嬸阿伯天未光就上山行晨運一樣, 是生活一部份, 追求的可能是過了這一天又再等明天來, 亂些小菜食得開心d又去, 黑啤又係一餐咁啦. 你我都幾十歲人, 影得多甚麼都拍過, 成積唔係冇, 但又唔係好到識飛, 我相信我如同好多老工丈一樣, 可以做到極好的成品(相片), 但每次都只會做到一定水準就完事.

我相信我有足夠技術及知識成為藝術人(未成氣候不叫「家」), 我問題是沒有踏出這步的決心, 亦冇這個必要. 常人說藝術家就是要有修養有學識, 我是一個反知識及個人修養平庸之人, 要擠身於殿堂、華衣美服、與其他藝術家說話不交心.... 都係去牛頭角飯堂好d啦, 有$23一枝黑啤, 有$35一隻沙薑雞, 要爆粗就爆, happy好多.

我有點50步笑百步了, 希望後生仔多d衝勁, 後浪們加油呀!

超人其實你咁講好似有點固步自封感覺 :shock: 我覺得工匠都可以係藝術家工匠都可對自己成品堅持及執著.唔一定完事就算,可能因為近代中國人對科學盲目追求同儒家學說束縛 :evil: (家)一定要有高尚情操,高深難明理論先可以成(家).但睇唔到人是有缺憾,人格是有不足性.你所講華美衣服高大殿堂只不過係(家)煙霧,不是(家)實體.我有次睇到個電視節目係一個日本劍鑄劍家,鑄劍過程睇到佢對鑄劍追求同執著你不能只可以話佢是一個工匠.應該可以要用(家)形容.因為佢身邊的人都可以形同尊重佢對鑄劍的心,並不是交貨就算.咁我就覺得中國同日本文化差異有幾大.係中國佢最多都鑄刀廠老闆,係珠三角地區開廠鑄刀用最平成本搵最多利潤而已. [-X
yin
茶客
茶客

文章香港至NET超人 » 2005-03-15, 12:32

做藝術品不一定是這物品中最好, 大量生產的, 絕有可能比超級工匠做得好.
如刀, 最利最堅硬既刀會是那工匠成品嗎? 應不會吧, 因為鋼材之複雜已超越
存統打鐵可成, 就如石屎鑽咀頭的鎢炭合金咀, 傳統打鐵是極不可能做成, 但
就是最硬的金屬之一.

我固步自封? 是旦啦, 我只知我的方向已不是與人比較, 做的作品好與壞都再
不成我目標, 我攝影目標已經是將見過的記錄, 簡單就是美麗, 喜怒哀樂都記
錄, 很簡單而已. :wink:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章yin » 2005-03-15, 12:54

香港至NET超人 寫:做藝術品不一定是這物品中最好, 大量生產的, 絕有可能比超級工匠做得好.
如刀, 最利最堅硬既刀會是那工匠成品嗎? 應不會吧, 因為鋼材之複雜已超越
存統打鐵可成, 就如石屎鑽咀頭的鎢炭合金咀, 傳統打鐵是極不可能做成, 但
就是最硬的金屬之一.

我固步自封? 是旦啦, 我只知我的方向已不是與人比較, 做的作品好與壞都再
不成我目標, 我攝影目標已經是將見過的記錄, 簡單就是美麗, 喜怒哀樂都記
錄, 很簡單而已. :wink:

其實你同我所講方向無分歧 :lol: 藝術家成品唔一定最好但有開創性同代表性就非常重要舉例 , 就係印象派畫家對當時佢地身處年代相對就有開創性.畫家用寫實方法畫一般平民生活唔再畫神像同聖經故事.情形就好似當時發現鎢炭合金但無人可以施工製成成品一樣.有時我覺得過程比成品重要啦 :!: 因為人係重要錯誤中學習.你以經講(做的作品好與壞都再不成我目標, 我攝影目標已經是將見過的記錄, 簡單就是美麗, 喜怒哀樂都記錄, 很簡單而已)我諗你以經做到但唔認囉 :mrgreen: 所以我話你似向問天 \:D/
yin
茶客
茶客

文章進仔 » 2005-03-15, 13:16

不同意你的看法...........付出並不一定有回報,計較回報的話,最好不付出.........

keke =) 如果想付出同回報成正比, 只有一個方法, 就係唔付出, 0:0 XD
我只知道, 唔付出就一定冇收獲 :twisted:

攝影, 沒甚麼大不了.

嗯藝術是一種很有趣的東西。甚麼是藝術,是大眾所下的定義。而被稱之為藝術家的人或被稱為藝術的作品,通常卻不會是為取悅別人而作。說得難聽一點,藝術就是人把自己做不到的東西奉高了(而通常做出這些東西的人都只是為自己而做,或在做的過程尋找到快樂),之後那些人就為「藝術」下一個定義,規定照要這樣拍,畫要這樣畫...結果你看多少人學了三兩課畫、三兩課攝影拿著相機便自詡懂得藝術?

對於我來說,懂不懂得真正藝術,是在於心而不在於手。我老師說九龍皇帝的字不算藝術,因為他只是隨心亂作。這說法我不完全同意。但我覺得,自己有一個追尋「美」(不要執著美這字..我當然知道攝影不只是美)或另一些意義的心而踏實上路,已可算是追求藝術。我可以拍不出好照片,可以畫不出驚世奇作;但當我知道自己的位置,就不會變成偽術家。在我看法內,一個小朋友拍的照,單為追求他心中的「美」而爬上毛下努力作,縱作品不成方圓,也比單按規矩,造出悅目畫面而不知內容的更似「作品」(先此地無銀三百兩,本人絕無影射某些追尋傳說中巨龍的人∼∼嘻嘻 )。 不單攝影,這是我對藝術的一點堅持。
最後由 進仔 於 2005-03-15, 13:20 編輯,總共編輯了 1 次。
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章進仔 » 2005-03-15, 13:19

yin 寫:[有時我覺得過程比成品重要啦

我絕對認同
當年印像派也是為了自己而畫的啦...他們不知被打壓得多厲害...
可憐他們的作品死後被人當作high art....要拿到世界巡迴展覽...
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章進仔 » 2005-03-15, 13:24

都係去牛頭角飯堂好d啦, 有$23一枝黑啤, 有$35一隻沙薑雞, 要爆粗就爆, happy好多

我贊成
而家好多「藝術界」和「藝術家」已經像商場沒兩樣...
互相吹捧互相利用...大學中傳承「藝術」的已是這樣...
你說外面「藝術界」像個甚麼樣子?

到牛頭角街市中我看能看得更多藝術。
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

上一頁下一頁

回到 吹吹水

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員