新聞、時事吹吹水

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

Re: 新聞、時事吹吹水

文章123 » 2013-04-17, 17:34

RIP! :|
作者已死、讀者已死,境由心造、神與物遊!
求不得苦、放下自在...命犯...e悲.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2013-07-16, 08:08

曾芷君同學的堅毅不屈精神,值得每一位香港人學習,向曾同學教敬 :flower: =D>

http://hk.news.yahoo.com/%E8%8A%B7%E5%9 ... 05631.html
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Peter LO » 2013-07-18, 09:05

大家點睇?

同志陳志全捐血遭拒
平機會:不應單憑性取向定高危

http://news.mingpao.com/20130718/god1.htm
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章bytfung » 2013-07-18, 09:39

照收。

邊個話非同性戀人仕無高危性行為。
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章OldCake » 2013-07-18, 19:18

唔_係嘛,同性戀=高危性行為? :banghead: :banghead: :banghead:
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章mew » 2013-07-18, 23:19

同性戀又唔係有罪, 第時可能唔知乜國物國總統都係同性戀者都有可能
※月半老人※
頭像
mew
小二
小二

文章Peter LO » 2013-07-19, 09:47

以前繙譯過一本關於同性戀平權的書,寫道由於生理結構有別,同性性行為較易傳播疾病云云,但忘了書中有沒有註明研究詳情。

不過,這件事最令我感興趣的,是各方可如何圍插、抽水。

收陳議員的血,會被病人權益團體插。
不收,會被同性戀團體、平機會插。

不公佈血液檢測詳情,會被指責剝削大眾知情權。
公佈血液檢測的個別項目,又會被解讀為鼓勵人們嫖妓後捐血驗性病。

根據世衛把關於愛滋病空窗期的聲明訂為3個月,保證有人會說此舉難以保證沒有漏網之魚。
訂得更長嗎?又肯定被說成諸多刁難。

敝區的王國興議員最愛標榜自己“成功質詢政府XX次”,但撇開立場後(反正該黨最懂得看風使舵),要“成功質詢”有多困難?

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章小麥草 » 2013-07-19, 17:12

越來越多機構自我審查, 我偏向相信大部份野係香港 d 友自己想痴埋當權者從而想得到好處

肥彭臨走前都講過, 佢唔擔心大陸, 佢擔心的是香港有 d 人會斷送香港的前途
拋開迷思,重新出發
數碼計畫再始動
頭像
小麥草
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2013-07-20, 11:36

我擔心醫院輸錯血型, 多過擔心空鎗期的污染血.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章mickey_mouse » 2013-07-20, 12:22

老餅家的人一天比一天可愛.
The World is 3D, Why take only 2D photos?
B&W. 617, 612, 45, 69, 67, 66, 135, APS-C
頭像
mickey_mouse
小二
小二

文章OldCake » 2013-07-23, 07:33

我唔知咁唸岩唔岩,有錢投資,買定D平地等昇值、賠償..........唔係錯掛 :oops:

唔運用D錢又話守財奴........膠官真難做 :banghead: :banghead:

不過是Q但話買塊地黎渡假又真係好Q膠...... :oops:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章bytfung » 2013-07-24, 15:14

買地等升無問題
你看所有發展商都是

疑點 :
"有在地政總署工作逾20年的人員表示,該署93年起草了一份落馬洲支線草圖,當時的路線規劃跟現在相若,「因為經過最少村落,影響最低」。而陳買入的農地正是處於鐵路經過的地方。爆料人稱,該署在94年發現有大量鐵路途經的土地出現交投買賣,「應該係草圖資料外洩,因為接觸過草圖嘅有五六十人」。"

以上 OK 我當無野喇。

佢今日負責既 Project 係要賠錢比呢幅地既業主 (即是佢太太的 "家族成員")。
做了幾十年會計師,今日做埋官都唔知乜係瓜田李下。
佢唔只累林鄭,累梁振英,仲累埋香港人。無得救。
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章Peter LO » 2013-07-24, 21:39

買地這點,其實不易鋤得渠入。

我人脈一點也不廣,但也能在三、四年前從任職私人公司的朋友得知洪水橋的發展項目(可惜無錢入貨 :banghead: ),可知政府的保密工夫認真麻麻,陳大可以此甩身。再者,他入貨時並無官職,現在加以鞭撻,便無疑要求人家有預知未來的能力了。

他是否累了梁振英,實在不得而知。既然陳是向梁提出利申的,也有可能係CY太痲痹大意,沒採取任何行動。

行文至此,又想起老婆說後生時好迷梁振英,成日聽渠個電台節目……

頭像
Peter LO
小二
小二

文章OldCake » 2013-07-25, 10:37

我讀書少,但也畧懂禮義廉恥

做人做到無犯例就係岩?

玩下語言藝術過到骨就係無問題?

鋤唔鋤得入都好,過得自己道德操守咩?
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章bytfung » 2013-07-25, 13:29

做人做到無犯例就 OK 喇 - 對一般人來講。真係唔使咁嚴。
做官唔得

佢掌握好多政府內部決策資料,甚或佢有決策權。
縱使佢無心貪污,咁擺出來係無人信既。

佢接任局長後 (8/2012),知道自己要負責新界東北新市鎮。
應該把利益沖突處理得更好。
要賣就賣到老遠(唔係賣去外家),甚至當時要打鑼打鼓報定案先。
"我塊地在古洞,振英又偏要我做局長咁點呀。拿,我而家賣喇...." 一定好過今日。
佢衰左一單板間房,應該知呢的野要經得起人挑戰先得。

梁錦松買完車慳了稅,比傳媒報導後當日話捐雙配稅金做慈善都死。
如果佢當日在公佈財政預算後立即主動話自己買了車,捐稅款做慈善,邊個話得佢。
最後由 bytfung 於 2013-07-25, 17:13 編輯,總共編輯了 1 次。
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

上一頁下一頁

回到 吹吹水

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員