掟飛標

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

掟飛標

文章香港至NET超人 » 2010-06-08, 22:21

不是是否廿幾年攝影生涯太累, 個人需要用其他事來充電, 之前再玩
返HIFI但無咩心機大搞, 始終屋唔可以太改, 亦無錢換樓, 又試過再釣
魚及打卓球, 都無咩動力. 由舊年12月無端端買個電子靶掛係廁所門,
到而家已經係半年既事, 呢半年由乜都唔識, 到現在恆常出酒吧嬲打,
當中最大轉捩點就是上R33搵到幾個同好, 出來掟過, 才認真知自己
鍾意呢個簡單而要求高度集中的運動. 這真是一個運動, 去一晚酒吧
通常都掟4小時以上, 而自己在公司練習時, 亦連續個多小時, 右手及
膊頭都會累, 對腳也不知行了幾多步.

最記得是第一次自己獨自去酒吧, 沒有約人的, 去一所跟朋友去過的,
獨自在掟, 因新仔水準問題, 不敢叫別人一同開遊戲, 納悶中打了一
小時, 因人多來了而不好意思霸上標機, 回到坐位上看別人打, 看了
好一段時間也不發一言, 那時感覺到自己打得才不是太差, 見別人準
備開機時, 就上前一問可否一同掟, 很容易就成了事, 但自己就太過
緊張, 那晚只記得飲了很多, 輸了很多, 連對手的名字也忘了, 但這
次組驗很好, 使我很夠膽的再去.

酒吧去多了, 對飛標運動及參與者有所改觀, 在網上又再識多了人,
還參加了一隊網上標隊. 絕大部份標手都非常友善, 絕不介意一齊
掟, 雖然有勝負之分, 但就很少見到有人因輸標而發脾氣, 反而輸
標時追著贏的再掟, 時時都有. 不過有些年紀大一點的, 會以飲酒
來罰掟得唔好的, 就是所謂開頭牌, 我自己試過一次玩得太大, 飲
得太多黃色啤酒而即場吐, 那次亦令我以後好小心, 勿再貪勝不知
輸.

這半年來, 正式比賽試過兩次, 都係PARTNER GAME, 首次是網上會
的公開比賽, 至在吸納新血, 就是這樣比吸了入去, 那已經是2個月
前的事, 那時拍著一位比我打多了一年的, 心情輕鬆之下完成, 拿了
第四名, 當晚見識到真正的高手, 知自己弱點, 也決心下一點苦功.
第二次比賽是對一間酒吧的隊伍, 作一個FRIENDLY GAME, 我這等
小角式排到最後, 3 PARTNER打701, 三盤兩勝, 因有兩位前輩標手
拍著, 心情輕鬆, 我的角式就變成取高分, 無記錯是做了一次140分
及一次125分, 兩次都係有兩枝TRIPLE 20, 中間都仲有中TRIPLE 20
而整體取分能力算是合格之上, 以2:1局勝, 當打中140時, 隊友的
歡呼聲還在耳邊.

未來會更加專注比賽, 與及修正個人的一點問題, 如集中力不足,
手法及細節都有問題, 而最大問題是在對打時不夠恨, 我知我的恨
勁好強, 但好多時都是工作後去掟, 個人處理休息時間, 尋開心的
慾望很強, 往往都日1不想贏太多, 也不想輸得遠, 不盡力的情況
時時有, 有時又怕與不相熟的人太過恨辣, 會得罪別人, 形成往往
都是LEVEL收場, 娛樂十足、修練不足.

掟標要附出很多酒錢之外, 還有很多時間, 這幾個月內, 我的相機
掉空的多, 行山、露營亦有一定影響, 而更大問題是出入酒吧多,
吸入二手煙機會一樣多, 個肺遲早頂唔順.

半年內有這成積算是不錯, 但香港標壇奇人多, 同是打了半年的,
有的已經是大比賽中贏家了, 不過自知年紀大了, 時間不多, 難以
與後生的比較, 而且掟標有一定天份成數, 自己覺得OK就算, 人
比人的心也看得很開的. 現在水準不算很高, 但面對不同標吧的
對手, 時有輸贏, 不會悶死對手, 能夠好好享受一晚小戰, OK啦.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

Re: 掟飛標

文章NetNetBoy » 2010-06-08, 23:10

:D 揾到新喜好... 好好享受進步那過程...

有日幾過國貨公司見到有電子標板賣... 都有d興趣...
但... 最怕女兒取來週圍飛... 所以暫時都冇得玩...

最近... 開始跟堂DIY整左2部膽機... 同一個Speaker...
好好玩... 作品也算比想像中好...
但和你說的一樣... 香港地空間有限...
我就玩下算law... 不過.. 也認識到多班朋友...
:D
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章bytfung » 2010-06-08, 23:30

你就好啦
我仲係氹氹轉,唔知想點。
好快就一世人喇。
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章TL » 2010-06-09, 10:11

唔死都仲有半世人....唔使咁快做決定呀
自己最想都係: :oops:
最好係做D自己有興趣又揾到食嘅就正喇
頭像
TL
愛波你同學會會長

文章OldCake » 2010-06-09, 10:28

bytfung 寫:你就好啦
我仲係氹氹轉,唔知想點。
好快就一世人喇。

講真?

我當你講笑乍........... :oops:

你都係我偶像黎架...... :flower:

工作賺到$$......又幫到人....... :flower:

仲可行山......影相.......買野...........好好啦 :beer:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2010-06-09, 10:29

老超好波 :beer:

玩物都有番咁上下水準........勁 :beer:
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章OldCake » 2010-06-09, 10:31

TL 寫:唔死都仲有半世人....唔使咁快做決定呀

TL 最想乜我唔知........ :oops:

Uncle & Auntie 最想乜我就估到 :flower:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Peter LO » 2010-06-09, 10:35

揾到食的興趣,好快就不再是興趣的了。 :oops:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2010-06-09, 10:50

就來45歲了, 點都過了半世人, 近兩年體力真係差佐, 扒龍舟就見到自己同70後、80後有明顯分野,
大運動量不怕, 只怕短途爆炸力, 爆得1分鐘, 都爆唔到3分鐘, 龍舟已經係極限(約1'30").

掟飛標真係很偶然的事, 也不知自己會持續至今日, 主因可能就是前半世人, 很多事都玩過及認真
過, 知自己疏懶的脾性, 不會在同一件事做到超級水準, 正一係屎坑關刀, 不過總是爛船有三斤釘.

對上一次重大轉變應該是釣魚, 當年並不是個人問題是退出, 而是香港根本無魚釣, 當年的漁民都
要出遠洋取魚, 我等岸邊投釣為主的, 食白果多過乜. 攝影就沒有閒置過, 因為中段時間搞了攝影
會, 也要用攝影搵食. 但踏入2009年, 好天日子很少, 出版工作又多, 也沒有幾多心情去拍攝吧.

來緊日子未知會否多打公開賽, 因為一旦要走這條路, 要付出的練習時間就是數倍計, 好些隊友日
日都練個多小時, 一星期出兩晚酒吧, 一個星期夾埋有成15小時以上是用於飛標, 那可不是容易事.

呀, 忘記了我已經有一次公開比賽經驗, 就是加士伯杯, 不過初賽已經對著決賽選手隊, 就一場就
輸了, 不過都吸引到一個經驗, 就是人多嘈吵時, 個人表演不穩定, 時時甩標.
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2010-06-09, 10:51

Peter LO 寫:

揾到食的興趣,好快就不再是興趣的了。 :oops:

這也是, 所以我對一些持續自己攝影的專業攝影師特別敬重.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章進仔 » 2010-06-09, 10:55

世事邊有咁完美 :roll: :evil:

我成日諗,過多十年我可以有餅家任何一位既成就/生活就心滿意足 :wink:
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章香港至NET超人 » 2010-06-09, 11:16

進仔 寫:世事邊有咁完美 :roll: :evil:

我成日諗,過多十年我可以有餅家任何一位既成就/生活就心滿意足 :wink:

你要印刷廠, 定係冰袋廠, 定係上市公司主席, 定係機鏡個LIST要SCROLL10分鐘? :lol:
拿, 我無咩成就咋, 千萬不要學我. :banghead:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章ncchow » 2010-06-09, 11:18

睇見老超找到目標心中再燃起火,可喜可賀。剛考尋晚睇左依家套戲叫"打雷台",講嘅就係一班巳上年紀嘅過氣武林高手,心中對自己把持嘅野嘅堅持同熱血。套片嘅導演林家楝話過依套係青春片,因為無論乜野年紀嘅人只要你為一啲野堅持努力去做就係青春!
自己兩年前為一啲事勤操收身,可惜最後都係project fail,加上工作問題近月每日起身一刻都係唔知想點,早日同舊同事聚會時提起有本台灣書"島內出走"講單車環島遊好想去,竟然有人和議去重坐言起行星期六去試腳,哈哈,總算有事可忙!
頭像
ncchow
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2010-06-09, 13:43

都唔係燃乜火, 生活實在有點納悶, 天色也不是時常好, 體力又下降, 人總不能馬馬虎虎渡日.
其實有好實活動我都有興趣, 但好難有腳去玩, 如下棋, 雖然不算高手, 但亦可以把, 但現在看
成老人活動了.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章kelvinzzz » 2010-06-09, 22:24

呢個都係我個夢想...., 不過都知無乜辦法啦, 唯有另外諗出路囉. :oops:
頭像
kelvinzzz
客官
客官

下一頁

回到 吹吹水

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員