掟飛標

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

Re: 掟飛標

文章香港至NET超人 » 2011-11-03, 20:08

掟了23個月, 爭少少就兩年, 亦是掟第二季SUPER LEAGUE聯賽的最後一場.
形勢好好, 但尾場遇到欄路虎, 盡見我隊的決點, 由本來只需不輸6:3就小組
第二名, 變成輸8:1, 可能連第三位都不保.

昨晚我只出了一場, 我的準備可說是空前, 早一星期已經準備, 工作、飲食、
操練、按摩, 無一不在計算之內, 結果到我出場, 明顯見到這些準備都是多
餘, 只令我進入更不想輸的壓力. 在三盤兩勝的比賽上, 一來我已經施展出
比平時好的水準, 但隨著PARTNER的出錯, 我就心急, 優勢一分一秒的過去,
頭一局就無90%勝算之下錯過了, 亦打響了對手隊長的心. 第二局生死之決,
我壓下了一切等機會, 機會來了, 打出最重要的一手標, 三標TRIPLE, 一枝
取分, 一枝封對手取分位, 一枝開新位, 可以講是成敗關鍵. 再經三手標到
我, 再兩標TRIPLE及一標SINGLE, 定下勝局. 可以在決勝的第三局, 老毛病
又來了, 就是用盡了感覺, 所以位都甩我很不成. 贏了一LEG非常美麗, 輸
了一LEG比入門人還差, 踏入第二年終, 這到底是好事還是壞事, 我未知,
水還是半杯滿, 我的能力不止如此, 但我的耐力大概展現了.

未年會進入更高層次的比賽, 要面對的是更高實力(包括準確度及穩定性),
我有的是實力, 不錯我是難纏的對手, 但耐力名可靠性就只有中學生級數.
知恥近付勇, 未來一年是我對這個運動的判定期, 如同我玩過的, 總會有
一天知點解玩, 知點解唔再玩, 三年時間能守得在硬標第一組(緊次於超
級組), 我認為我仲會有進步空間. 如守這個關都不成, 我還是要死心吧,
畢竟不是無個人都是跑10秒內, 不是120%努力就可以成才.

不過我不會完全放棄飛標, 做個中級高手是卓卓有餘, 將上進的心情變成
閒情, 有點似幾年前我的攝影, 或許我就是這樣, 屎坑關刀, 文又唔得, 武
又唔打, 但唔打得都嚇得, 哈哈.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2011-11-10, 00:51

上星期三的缺失未過, 上星期日的A-FLIGHT比賽仲差, RATING跌了0.9, 由11.6跌到10.7,
可以講係這一年表現最差既一日. 唔知係唔係因疊埋心水掟硬標, 對個軟標靶係無晒感
覺, 連出手時間及距離都好似空白一樣, 結果六人比賽排第四, 能進一圈簡直係奇蹟.

剛過的星期一是將加入的硬標隊與另一隊同組的(第一組)作FRIENDLY GAME, 依足聯賽
規格, 比我地等新人熟習. 開賽前已經幾乎因送貨而遲到, 不過隊友都視為熱身, 大家
熟習一下. 依舊簡單HOT手, 等隊長排位, 賽制簡單的, 六個單對單為一節, 三盤兩勝,
第二節為三個雙人賽. 隊友或見我靚仔比我出頭一截第二個, 對著對方看似新人, 有正
常發揮之下, 兩局都帶前的穩定埋標, 唔使擦黑板幾好. 第二節就讓我與另一新人打最
後一局, 之前溝通過知PARTNER玩了都2年, 但成績未谷到上去, 我充當即場教練, 簡單
講解過策略就開賽, 我以相當穩定的方法帶他去做, 最得意是之前討論過他最怕的位置,
教過他點做, 竟然在一局末段出現, 他吸收得到, 雖然埋唔到標, 但證明這2年的基本功
也打得不錯, 最終亦在不大壓力下2:0再勝.

整體勝負並不重要, 因為不是正式比賽, 而且他們都經過一季比賽, 點都有點疲態. 但
證明了我已有足夠實力參與第一組硬標, 為下一季要多努力了.

.PS 我有一個硬靶唔要(無法, 太多書無地方裝咁多個靶), 有6枝公柴, 如有餅友有與趣,
PM我啦.
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Peter LO » 2011-11-10, 00:58

衝了一輪成績稍微回落,正常啊。

我的酒量也如是。 :mrgreen:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2011-11-10, 14:43

都唔係沖唔沖既問題, 係收態決定晒.
而且硬標個靶及擺設位置與軟標唔同,
而我這二個月又確係送貨太多根本無
得出去掟機, 只練硬靶, 結果出事, 就
好似跑得太多短跑, 一下子轉回長跑
就抽筋了.

自知在飛標也不過是兩年時期, 很多
對手都以十年計, 要有他們的基本功
談何客易, 所以隊中老手都叫我打穩
定牌唔好搏, 亦唔使搏, 等對手搏吧,
佢搏贏係佢叻, 我守都輸係我差, 而
且敗了又不是天塌之事, 真係講得無
錯.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章123 » 2011-11-10, 18:18

.PS 我有一個硬靶唔要(無法, 太多書無地方裝咁多個靶), 有6枝公柴, 如有餅友有與趣,
PM我啦.

老超
硬靶及飛標,我排第二,
因我不知是否有恆心,基他餅友優先 :D
作者已死、讀者已死,境由心造、神與物遊!
求不得苦、放下自在...命犯...e悲.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2011-11-12, 14:54

下次飯堂前都無其他餅友提出, 就歸三哥.
不過個靶都好幾磅重架, 我應該搵得返個PACKING既.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章NetNetBoy » 2011-11-14, 09:44

:beer: 三哥, 要連 啤酒 一齊玩ka woo..
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章123 » 2011-11-15, 01:19

先謝老超
叻叻boy,那你要小心,我擲醉標 : B
作者已死、讀者已死,境由心造、神與物遊!
求不得苦、放下自在...命犯...e悲.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2012-03-14, 10:02

掟了幾場硬標聯賽, 個氣氛與軟標明顯不同, 玩家由做了爺爺的至廿來歲也有,
軟標就多為新人後生仔. 有競賽氣氛, 但因無讓分亦唔知點排位, 每個參加者都
是全力以付, 遇上高手更加多二成水準, 明知輸都不會手軟, 那就是運動. 一戰
完之後更會互相祝賀, 討論戰情, 整個比賽完成就會祝酒, 有時間的會互相切磋,
無大無細, 樂在其中.

回想掟軟標的日子, 或者身在組別低, 每每只是想贏對手, 雖然不會使橫手, 但
比賽的目的變得膚淺, 沒有人情味, 也沒有更多朋友. 而更澈氣的是面對打假卡
的對手, 兩季以來都見了不少, 那上人比我好標, 打低兩個RATING贏了我又如
何, 升了組別面對更強對手, 又可以點樣? 一想到這樣, 更覺得加入硬標隊就是
好, 每個人都做同一樣的遊戲, 同一個標準的靶位企位, 世界冠軍都是同一個
SETTING, 贏輸都是公平競技, 而且更容易理解我與高手的距離有幾遠, 無需靠
估.

上場比賽做了一個16標埋501, 當時個心是空的, 一心只是想盡力掟到最好, 因
為那局已經是DECIDER, 我隊在榜末, 得一分就一分, 都沒有想太多, 因為個心
是空的, 基本上沒有感覺, 沒有想做出甚麼成績, 結果就做到了. 16標埋等如
93PPR, 是世界級選手的平均水準, 那我當然是好運及最高水準吧, 談不上甚麼,
不過之前有前輩說過. 怕我未夠心性, 輸得多無心機及甚至害怕, 最終不能面對
壓力就連標都唔掟, 我都幾肯定講我唔係呢類人, 而且仲有進步空間, 不過還
是要多練習, 少說話多做事. :beer:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2012-03-24, 12:37

總於都來了, 正苦還比我的$6k再加多少少就有呢部野,
以前發夢都無想過會擁有咁大部既「遊戲機」, 但時移
勢逆, 呢d機因無上網功能而被替換, 一萬幾千買東西
不算甚麼, 一枝好少少的鏡頭, 一個好少少的單車架,
一對似樣的喇叭, 都係呢個數, 但呢個價錢就買到一部
百幾磅的遊戲機, 有d奇怪既感覺.

圖檔
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章肥肥 » 2012-03-24, 14:59

香港至NET超人 寫:總於都來了, 正苦還比我的$6k再加多少少就有呢部野,
以前發夢都無想過會擁有咁大部既「遊戲機」, 但時移
勢逆, 呢d機因無上網功能而被替換, 一萬幾千買東西
不算甚麼, 一枝好少少的鏡頭, 一個好少少的單車架,
一對似樣的喇叭, 都係呢個數, 但呢個價錢就買到一部
百幾磅的遊戲機, 有d奇怪既感覺.

圖檔

:beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
肥肥
員外
員外

文章OldCake » 2012-03-24, 16:45

嘩..........好正丫 :beer: :hungry: :flower: =D>
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章bytfung » 2012-03-24, 22:31

嘩,係唔係電子感應自動計分 ?
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2012-03-24, 23:36

bytfung 寫:嘩,係唔係電子感應自動計分 ?

係呀, 仲有埋入coin既部份, 係一部不折不扣的商用機, 兩年多前剛玩時,
都貢獻了唔少$5比呢部機, 入面其實係部PC變出來.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章NetNetBoy » 2012-03-26, 09:35

:beer:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

上一頁下一頁

回到 吹吹水

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員