開二廠

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

開二廠

文章香港至NET超人 » 2012-01-08, 11:20

步偉哥後塵, 終於都要離開自己個竇, 去搵新竇.

話說西環起地鐵, 西環七國咁亂唔在講, 第一街都賣萬幾銀一呎,
連累到我做野果棟既寫字樓都炒起晒, 08年只係四十萬一個250呎
單位, 現在要多一百萬先有, 租金維持好多年都係三千蚊的局面
打破了, 雖然無樓價升得咁快, 但新簽的已經過四千元一個單位.
現在用兩個單位做倉愈來愈不化算, 加上座樓由路面上大堂有幾
級樓梯, 老餅的送貨同事就最知辛苦情況. 港島區很難搵倉, 西環
全面封盤, 租都都好貴, 最後都係搵荃灣及葵興, 都睇過下, 發覺
租金都仲可以, 大連排道對入有d平到$1600/平方呎, 租係$6~9/
平方呎, 但一起步已經係千幾呎, 而且由門口至房內都100%係倉,
對長遠投資不利. 決定入手荃灣, 因為長遠發展應該會轉成工貿
樓, 揀了好一些單位不果, 最終好神奇地, 就在某大廈地下的一
個小班地產公司見到貼紙, 合價合用, 入去一問, 15分鐘有得睇,
原業主原來係一對待退休父婦, 仲係一手買家同埋使用中, 雖然
單位未到我要求的大小, 但以價論物實在心足, 更神奇的是, 太
太打打計算機還價, 原業主企埋一面咬下耳仔又再還一口很合理
的價, 大家都合理有誠意, 快人快語就咁成交了.

唔係咩大單位, 實用有499呎, 等如現用兩個倉位再多半個, 有獨
立廁所, 樓底像是12呎, 以現在發展模式, 應該足夠未來幾年出版
之用. 由於有獨立廁所, 而廁所有一個轉角位擺洗手盤或雜物, 似
乎是天意要我重新開始黑白生活.

HIFI唔會搬過去啦, 始終都唔係咁近屋企, 唔會成日過去, 但露營
東西及影樓東西都會搬過去, 日後荃錦坳就係我主場. :mrgreen:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

Re: 開二廠

文章OldCake » 2012-01-08, 11:27

:beer: =D> :flower: :iou: :hungry: :P
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2012-01-08, 12:21

希望下次送貨就可以用到新倉, 唔使搬到隻積咁,
座大廈有十部貨lift上晒咁多層, 全部入到積車架.
客lift大堂仲靚過我個貓兜寫字樓, 管理費又平,
$1.1/呎. 住/用西環真係太過富貴.
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章肥肥 » 2012-01-08, 13:25

:beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
肥肥
員外
員外

文章123 » 2012-01-08, 21:54

=D> =D> :beer:
作者已死、讀者已死,境由心造、神與物遊!
求不得苦、放下自在...命犯...e悲.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章NetNetBoy » 2012-01-09, 12:14

:beer:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2012-01-09, 13:22

香港至NET超人 寫:希望下次送貨就可以用到新倉, 唔使搬到隻積咁,
座大廈有十部貨lift上晒咁多層, 全部入到積車架.
客lift大堂仲靚過我個貓兜寫字樓, 管理費又平,
$1.1/呎. 住/用西環真係太過富貴.

唔通係我呢度附近 ? :mrgreen:

我用緊呢個都係500呎左右,09年市價50萬,依家百幾萬. :banghead:
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2012-01-09, 14:14

根本乜都抄貴晒, 50萬真係好抵玩.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Zaku-J » 2012-01-09, 14:19

恭喜~ 開二廠~ :beer: :beer: :beer:
頭像
Zaku-J
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2012-01-09, 17:35

多謝各位, 今次投資可能係繼買寫字樓之後又一高價入市之作,
都幾明顯係買貴佐(不是指現價位), 但實在希望一動之下有好幾
年都不用再因搬出搬入而煩惱, 而且香港的地產倒真趕絕蚊形公
司, 可以搬到山卡啦算係好好彩, 好多都係比租金及人工玩死.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章hiker » 2012-01-09, 19:14

用的話,價位差唔多就得啦.
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章小麥草 » 2012-01-10, 16:32

祝搬後生意興隆,財源滾滾 =D> :beer:
拋開迷思,重新出發
數碼計畫再始動
頭像
小麥草
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2012-01-10, 23:35

多謝小麥草.
其實今年生意唔夠舊年好, 人工反而要加.....
但因出版點都比補習長遠, 而且香港買磚頭
只有買貴, 好少買錯, 再押注吧.
不過日後生活可能就兩頭走了, 睇怕都走唔
甩要換埋部車, HI-ACE都應該係下一個目標.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章mew » 2012-01-11, 00:08

恭喜超人~ :beer: :beer: :beer:
※月半老人※
頭像
mew
小二
小二