錢七

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

錢七

文章香港至NET超人 » 2012-10-28, 12:43

話說部odyssey唔知仲乜, 水箱頂條喉穿佐(後來至知), 老婆渣當然唔知, 部車頭過熱佢亦唔會知,
渣到回車位前已經好難渣, 仲有左右擺. 到我回家前(相隔幾小時), 拿去渣了一轉睇下咩事, 結
果回程出問題, 水箱水應該漏晒, 車頭過熱, 開始燒偈油, 係場車場入口死埋火, 頂著後面既車
入唔到, 好免強再打得著行了十幾米有位避得開, 車頭已經熱到想爆炸, 當時唔知水喉穿佐, 以
為燒皮帶之類, 等佢15分鐘凍返d再好免強渣回位, 短短幾十米路都幾乎行唔到, 心想都係時
候玩完. 第二朝再去睇下部車, 睇下各油壺又無野, 見得到的皮帶亦正常, 最後睇下水箱先知無
晒水, 咁無野啦, 入返d水睇下係邊到穿佐, 入到上頂前都仲好正常, 再入到滿先知來水喉穿佐,
急急用膠布封死個漏位, 點知一郁仲裂開佐, 傷口幾吋長, 點都好封佐先. 打比相熟車房傾下,
佢呢幾日唔得閒整, 但認為好大可能已經燒簪口, 車頭內傷修理會太貴, 不過急修後雖然有些
少滴水, 但車頭打得著, 水溫升到正常位, 車頭同死氣喉無出煙, 空波比油都正常, 覺得唔係車
頭問題. 前日加返夠水箱水就渣上去搵師父整, 好衰唔衰日日係度反而果日關門, 咁渣回停車
場啦, 途中去第一街有間幾街坊既車房, 見有開門, 泊埋一邊叫個師父睇, 係我好彩, 師父的拍
檔o岩o岩落開去買零件, 即刻搭單買埋, 廿分鐘後回來即整, 一換就ok了, 盛惠$350(料及人工).
昨日再去睇下水箱水位, ok喎, 送貨啦, 沿途特別留意水溫同部車表現, 唔會開快車先, 中途去
了大角嘴其士換偈油, 朱古力色, 同埋好杰, 偈油連油隔多謝$280. 一走又80公里(最遠係馬鞍山,
最快係限速多少少 :twisted: ), 完全ok!

呢部HONDA真係好捱得, 1995年尾既車, 行了21萬幾公里, 又被人撞過, 而家都仲維持到一升油
平均行8.X公里(八成送貨). 我唔知TOYOTA有幾可靠, 呢部RA1真係不得了咁強). :beer:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

Re: 錢七

文章OldCake » 2012-10-28, 15:20

:beer: :beer: :beer: =D> =D> =D>
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Peter LO » 2012-10-28, 20:06

幾舊水搞番掂﹐抵玩。 =D> =D>

兩田有幾好唔知﹐夜校同學買了部全新Passat一個月就要換engine﹐就真係搞到我唔敢買Golf GT。 :banghead:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章mew » 2012-10-28, 22:39

:beer: :beer: :beer:
※月半老人※
頭像
mew
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2012-10-29, 10:54

就算我發大達及幾有錢都好, 唔會買歐美車, 渣過三部日本車都咁可靠,
呢部RA1香佐我依然會買ODYSSEY, 或者豐田PREVIA.
我小姨有新VW GOLF FSI 1.6, 老實講, 同我部舊既SUNNY仲差少少, 車頭
同樣無力, 仲唔夠佢靜, 車窗內部亦唔夠SUNNY大, 不過車架略比SUNNY
硬淨, 有排都唔夠ODYSSEY呢D大鐵牛來.

部RA1四年前買$1萬元, 真係抵渣到暈.
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章NetNetBoy » 2012-10-29, 11:13

:oops: 舊車 同 舊鏡 同樣比新野好?
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2012-10-29, 12:20

NetNetBoy 寫::oops: 舊車 同 舊鏡 同樣比新野好?

咁又唔係, 新鏡SHARP些同抗耀光一定更好,
新車在減排及秏油量都會改良, 亦會加多一些
方便車主及乘客的設計. 但汽車業在2000年通
過改革車身對途人的安全性, 車殼同新鏡頭都
無乜分別, 好易爛同埋無晒質感.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章進仔 » 2012-10-31, 13:58

水箱冇水咁行法,冇燒簪口冇燒左副偈真係算好彩!!! 8)
人不奢華,山景本無價。
頭像
進仔
秀才

文章香港至NET超人 » 2012-11-01, 12:23

我渣果轉應該仲有d水既, 係行到近停車場先至無晒.
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章hiker » 2012-11-01, 13:07

執返身彩,要請食飯. :mrgreen:
人為善,福雖未至,禍已遠離.
人為惡,禍雖未至,福已遠離
頭像
hiker
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2012-11-03, 13:11

>執返身彩,要請食飯. :mrgreen:

返開荃灣找你食飯先. :beer:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章hiker » 2012-11-05, 16:54

呵呵...樓上樓下,係都見唔到....XDDD。
頭像
hiker
企堂
企堂

文章OldCake » 2012-11-05, 17:27

老超、請埋我丫..... :oops:

我想見下老大,同佢食餐飯...... :mrgreen:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章hiker » 2012-11-05, 18:32

OldCake 寫:老超、請埋我丫..... :oops:

我想見下老大,同佢食餐飯...... :mrgreen:

好呀。 :beer: :mrgreen:

我忙著成個月,幫自己友出20週年Video碟,揀相執相執Video,編DVD, 又幾好玩. :mrgreen:

我自己睇藍光,DVD差 著好多, 4.x GB VS 16 GB.
頭像
hiker
企堂
企堂

文章香港至NET超人 » 2012-11-06, 11:52

好, 搵個時間先, 返去睇下個倉, 都有成三個星期無返過去.

太太睇成交記錄嚇了一跳, 細少少620呎既單位, 185萬! 工廈抄到癲佐. :banghead: :banghead:
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

下一頁

回到 吹吹水

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員