自由行地區的藥房

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

自由行地區的藥房

文章Peter LO » 2012-11-02, 10:04

上次匆匆忙忙去買花士令,回到家才發現店員塞給我的是一支不知什麼牌子的petroleum gel;一打開瓶蓋那股臭味,簡直是繚繞不斷,最慘我是買來做潤唇膏的。 :banghead: :banghead:

方纔路過,又見到玉蘭油旁邊放了一款包裝幾乎一樣,但叫做白蘭油的東東。

不想幫襯渣甸或李嘉誠的餅友,在自由行多的地區光顧佗地藥房時真個要看清看楚,以免買錯貨。 :evil:
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

Re: 自由行地區的藥房

文章OldCake » 2012-11-02, 10:47

haha.......Peter..........配老花鏡啦 :oops:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2012-11-02, 11:32

唔使自由行地區, 連西環都係咁.

藥行呢個行業係三、四年前有好大改變, 已經唔再使用斤變兩的手法行騙,
而係老老實實咁做生意, 仲打晒價錢牌, 不過做既人一除衫你就知發生乜事,
大多數係公仔佬, 佢地睇準內地人及香港人老化的問題, 魚目混珠又有, 推
介無效貴藥就更多, 佢地有RX唔係假野, 就算賣既同一藥品, 係中環大店的
兩倍以上, 就是洽D外來人或老人家唔知價. 而當有問及要某牌子藥, 就會
講唔再出, 叫你買另一隻牌子, 主要成份是一樣的, 當然又係貴了一大截,
而貨品有註冊登記的, 並非假野. 呢門生意之可以盛行, 其一大完因是街坊
大多以為藥品店有RX就有保證, 亦因為幾年前開始嚴重仇富, TV不斷將街坊
店與超市作對比, 無形成做就了街坊藥店就無死錯人的道理.

在我區做了很多年的藥行可能做唔著, 最大原因並非舖租人工, 而係範圍內
開了不下5間這類新藥房, 都有RX(老店沒有, 老闆是中醫師), 門面光鮮又似
超市那樣架置陳設. 我不知香港是否藥劑師過剩, 為何那麼多RX藥房?
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章bytfung » 2012-11-02, 12:47

做藥房就係靠咁搵食。
你去買"克療痰"佢就話有隻"白療痰"仲好些,平些。
當然就係推銷利潤高那款啦
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章OldCake » 2012-11-02, 15:49

係香港仔同鴨脷洲我都有相熟藥房,買野才放心

其他區要買,我就寧去大型連鎖店,貴都安心D...... :oops:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章肥肥 » 2012-11-02, 18:27

我試過某葯品時...佢介紹別的...
我堅持...要自己果隻...佢就即刻黑面... :banghead:
肥肥
員外
員外

文章Peter LO » 2012-11-04, 11:13

講落又真係﹐北角間間新藥房裡面﹐都係由公仔佬主理。
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章香港至NET超人 » 2012-11-04, 12:09

表面睇係黑底從良, 現實係黑底搞埋係生活必須! :banghead:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章ncchow » 2012-11-21, 17:33

藥房買唔到我寧願去連鎖集團買都唔試啲奇怪野
頭像
ncchow
員外
員外

回到 吹吹水