漫漫器材發燒路

聊聊天、吹吹水、天南地北任您吹

版主: Paper, yoyo, joan

文章OldCake » 2004-12-01, 13:16

香港至NET超人 寫:
OldCake 寫:如一個有深度的攝影人士.........有意念想拍一個極 wide 的景.....只是缺少了 round shot..........你話可惜嗎? 器材不正是限制了這位有深度的攝影人士....... :twisted: :twisted: :twisted:

Photo-stitching, 8)
http://www.panoramafactory.com/
I need Roundshot is just because it is more convincing. :P

haha...........你有深度o羊....... :twisted: :twisted: :twisted:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章neofung » 2004-12-01, 14:00

OldCake 寫:Neofung...........那些百年經典大作......在創作當年.........你估是用那時期的乜級數相機影的呢?

當年既頂級機, 段估都冇依家咁好啦, 沖晒既術更加難以比較喎.

當年既相, 依家仲咁多年記得有好多原因, 例如:
1. 以前d攝影師比較得閒, 能夠花多d時閒精神係攝影創作上
2. 以前d人比較得閒, 見到既相又比較少, 有比較好既作品出現會有好深刻既印像
3. 以前影相冇依家咁方便, 按shutter前會考慮多好多野, 例如我影左呢張之便, 係1秒或0.1秒之後, 會唔會有更加好既景物出現呢?
4. 又因為冇依家影咁多相, 所以能夠花多好多心思係黑房/後期制作度, 可能要係拍攝時己經要考慮要點樣處理.
.
.
.

前幾日走去影體操比賽, 長鏡得一支180mm定焦手動對焦, x1.6後變左差不多300 :shock:
場地又唔係咁大, 就算有位走都畀前面d人擋住, 上樓上角度又未必好睇, 點影呢!?
咪唯有等預定位置預先對焦, 盡量等機會囉! 真係差左支中遠距離zoom鏡...
都好, 知道係器材某程度上限制左自己 :lol:
頭像
neofung
員外
員外

文章OldCake » 2004-12-01, 14:14

neofung 寫:當年既頂級機, 段估都冇依家咁好啦, 沖晒既術更加難以比較喎.

當年既相, 依家仲咁多年記得有好多原因, 例如:
1. 以前d攝影師比較得閒, 能夠花多d時閒精神係攝影創作上
2. 以前d人比較得閒, 見到既相又比較少, 有比較好既作品出現會有好深刻既印像
3. 以前影相冇依家咁方便, 按shutter前會考慮多好多野, 例如我影左呢張之便, 係1秒或0.1秒之後, 會唔會有更加好既景物出現呢?
4. 又因為冇依家影咁多相, 所以能夠花多好多心思係黑房/後期制作度, 可能要係拍攝時己經要考慮要點樣處理.

neofung..........今天的頂級機.......百年後一樣係得啖笑......... :wink:

你說的1-4 點........今天也完全可做到........... :wink:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章neofung » 2004-12-01, 14:17

知丫, 所以先咁寫 :D
頭像
neofung
員外
員外

Re: 漫漫器材發燒路

文章niter » 2010-08-06, 01:55

頭像
niter
員外
員外

文章123 » 2010-08-06, 17:46

niter 寫:http://inkwalk.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

好笑的相機購買指南 :D

好好笑
好在我級數晤高,條路仲有排行 :lol:
作者已死、讀者已死,境由心造、神與物遊!
求不得苦、放下自在...命犯...e悲.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章TCHK » 2010-11-30, 13:11

niter 寫:http://inkwalk.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

機比人強則會有一些些後遺症。當我們偶爾憑實力拍出好照片時,人家稱讚的竟是相機。這感覺實在很不爽,好像另一半讚美你保險套上的顆粒螺旋設計佳一樣。
真係好好笑~

不過, 哩篇文章的確係一個反思
幸好, 我既相機比到我既樂趣足夠我短時間/長時間內唔換機
HAPPY SHOOTING
頭像
TCHK
員外
員外

文章TCHK » 2011-08-07, 02:57

TCHK 寫:

機比人強則會有一些些後遺症。當我們偶爾憑實力拍出好照片時,人家稱讚的竟是相機。這感覺實在很不爽,好像另一半讚美你保險套上的顆粒螺旋設計佳一樣。
真係好好笑~

估唔到, 哩一年我既器材變化會咁大...
莫非, 我成為左一個器材控?
頭像
TCHK
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2011-08-07, 13:44

借一句來用:

"有著「徠卡味」、「通透」、「空氣感」等雞巴毛"

剛在一個星期前與人討論某大光圈鏡, 指出其不太貴的又有可取性, 結果.........(大至如下)
這鏡頭光圈是大, 但用機sensor細, 與24/1.4的散景爭很遠........
即時我有個感覺, 我回到老餅家, 底大才是硬道理, 而今次係m4/3 vs 135FF. :lol:
大家老死一場, 我不是取笑各位餅友, 但世界每個角度都存在著, 「我年紀大過你」、
「我碌野長過你」、「我有錢過你」、「我靚仔過你」, 個理論就是:
我ABC強過你, 我DEF一樣強過你, 因為我認為我就是全部都強過你.

唔知係唔係到人生一半(45歲), 多了見識, 多了思考餘下人生的一半時間, 對普通的
問題都有著鏡子一般的反面思考, 左即是右, 右即是左? 泛民怕共產, 泛民就是要共產??
世界好多事都好得意, 就如我十年前講唔鍾意120系統, 而家有八個, 人的心有幾多個根?
又有幾多個係黐孖筋? :lol:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章Peter LO » 2011-08-08, 00:26

TCHK 寫:

真係好好笑~

D友慌死無人知,用菲林影都在相片邊加人肉EXIF,活該。
日長似歲閒方覺,事大如山醉亦休。

Today's knowledge is tomorrow's belief ... and the day after, superstition .
頭像
Peter LO
小二
小二

文章TCHK » 2012-02-12, 10:50

TCHK 寫:
TCHK 寫:

真係好好笑~

估唔到, 哩一年我既器材變化會咁大...
莫非, 我成為左一個器材控?

再多看一回.... 器材控... 就是買回來也不用, 只為了買的過程...
那麼, 我算是快門控嗎
頭像
TCHK
員外
員外

上一頁

回到 吹吹水

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員