有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

大家交流一下攝影資訊、技術心得,報報料等等

版主: kiev, mickey_mouse

有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

文章sharpei » 2004-12-15, 12:33

我發覺近來成日影相 d 測光都錯 q 晒.

我想重新學番測光呀?
除了 sunny 16 rules 外, 唔同的光向, 反差, 顏色應該點計曝光值 或 +/- ev 呀?

many thanks.
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
但係原廠check過"所有功能"仲係同出廠時一樣咁正架
頭像
sharpei
小二
小二

Re: 有無 d 教測光的網頁 or 資料可以教我?

文章bytfung » 2004-12-15, 12:43

http://www.luminous-landscape.com/tutor ... sure.shtml
http://www.luminous-landscape.com/colum ... sure.shtml

我以前o係 http://www.sekonic.com 看過一篇很好的文章,佢用 白色碟,黑色碟,同灰色碟 盛載生果以示範顏色影響測光的道理。
不知為何今天上不到這個網。
Buy it now.
頭像
bytfung
員外
員外

文章chung » 2004-12-15, 12:44

我有本書, 專講測光原理, 書城買的, 可以借你睇 :lol:
梳 : CAS, RME AIO, 4030-004, DIY D-2002 AES
斯 : Bel Canto 2.5, Telos BK Ref P, I-1001 IC
瘋 : HD800 + DIY sliver-gold balance
M : DIY 128+627 balance amp, Telos BK Ref P
巴:DIY UPOCC R1
chung
員外
員外

文章sharpei » 2004-12-15, 12:52

thanks 超人.... 睇睇先.

chung 兄... 本書深唔深架... 太深我怕我睇唔明呀. :P
我部Canon DC幾好架, 係開機對焦save相慢左少少, ISO50 noise多左少少, 就只有wide angle對唔到無限遠咁姐
頭像
sharpei
小二
小二

文章chung » 2004-12-15, 12:56

sharpei 寫:thanks 超人.... 睇睇先.

chung 兄... 本書深唔深架... 太深我怕我睇唔明呀. :P

"奄春"都明, 不過易學難精, 同要有測光表會好 D :P
梳 : CAS, RME AIO, 4030-004, DIY D-2002 AES
斯 : Bel Canto 2.5, Telos BK Ref P, I-1001 IC
瘋 : HD800 + DIY sliver-gold balance
M : DIY 128+627 balance amp, Telos BK Ref P
巴:DIY UPOCC R1
chung
員外
員外

文章neofung » 2004-12-15, 13:13

本書叫咩名呀 :D
頭像
neofung
員外
員外

文章OldCake » 2004-12-15, 13:20

沙皮.........又一次引證老套話

練拳不練功,到老一埸空............... :wink:

老超話你基本功唔夠.........好有道理架....... :twisted:

先看看書..........再買支黑油.......捉老超過兩招你啦......... :twisted:

佢唔得閒的話..........我就黃油都 OK........:beer:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Hendrix » 2004-12-15, 14:19

有兩個概念:

所影即所見

所影我心想
www.look.hk 歡迎來坐坐 :D
頭像
Hendrix
員外
員外

文章123 » 2004-12-15, 14:41

我都想學,我影D相都無乜光差的,
我只識影黑色-ev2/3,白色反之,複雜D光就用我的肉體做?謔牷A
成張相要光要暗就睇o下你要求了.
頭像
掌櫃
掌櫃

文章香港至NET超人 » 2004-12-15, 14:50

sharpei 寫:thanks 超人.... 睇睇先.

關我咩事???
測光最簡單就是visualization, 你在畫面(要拍的框框)內找出係認為是中灰的東西, 同點測光一take過ok. 測高光、暗位等, 浪費時間, 不過又有好多變化. 測光亦要思考菲林的容納情度, 唔同菲林及沖晒有唔同的測光偏向.
要學? 點解唔信你部機? 如果係部機有平均測光, 先信佢, 如果畫面光的比暗的多, 加ev, 暗的多就要洛減ev, 至於加減幾多, 經驗及對部機得特性是最重要.
理論冇用既, 影多d啦... 反正有dc, 借個測光表玩一日, 由dc做手動拍攝及驗證就得啦.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章OldCake » 2004-12-15, 14:51

Hendrix 寫:有兩個概念:

所影即所見

所影我心想

好好.............:beer:

曝光好難定正確唔正確........只有岩唔岩你自己心水.......能用測光就到岩自己想表達的就可以了........ :wink:
D80 真係機動性强
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章neofung » 2004-12-15, 15:15

對於初學者,了解基本知識會好D掛!
唔通個個都好似畢加索咁咩!?
事實上佢畫抽像畫之前都好似受過傳統繪畫訓練。。。
頭像
neofung
員外
員外

文章OldCake » 2004-12-15, 15:26

neofung 寫:唔通個個都好似畢加索咁咩!?
事實上佢畫抽像畫之前都好似受過傳統繪畫訓練。。。

yes.............畢加索早期的作品是極寫實的......... :wink:

所以我經常長氣講還原基本功.......... :twisted:

連相機都未拿得穩,手震就話動感.......... :wink:
D80 真係機動性强
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章Hendrix » 2004-12-15, 15:27

今期《攝影之友》有篇入門,快D買返本啦。
www.look.hk 歡迎來坐坐 :D
頭像
Hendrix
員外
員外

文章sharpei » 2004-12-15, 15:51

主要係... 早前跟兩位師兄去影紅葉.
發覺.. 師兄比的曝光值... 唔準確.

再想想... 葉在半空, 舉高部機測光, 天空的的光會偏了部機的測光. 所以要 +ev... 但要 +幾多呢? 強光, 前側光, 後側光, 有雲無雲陰天點計法?
再想想, 師兄用測光錶白波, 波向地來測葉的光度.
但係... 現在想來, 葉會透光, 測光機唔會, 所以咁測法唔正確.

再想, 要現出透光的葉, 應該 under 少少先表現到. 咁... 又要 under 番幾多呢?

現場係10:30am 左右, 我選了大約左面45%的正側光. (太陽係我前面左邊 45%.) 咁的環境, 唔計光班等, 單單測光... 要加幾多先不會被陽光所影響呢?
係咪一定要用 CPL 呢?

以上這些... 我向來都係靠估. 如果係世界光, 咁就容易好多...
但係在這些麻煩的光線下, 想影出自己心中的畫面, 就意識到自己功手未到家, 所以想惡補.

另一個原因, 係手上的中古測光錶壞了, 支針是旭是唔旭, 一旭就係咁跳不停, 所以... 想加強番自己對光的感覺, 就算唔係好正確, 至少... 都想心算計到大約的曝光值.

以前用 DC, e 張唔理相, 即時再影過... 慢慢就變得太依賴部機.
一影番 slide... 即死.
頭像
sharpei
小二
小二

下一頁

回到 攝影討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員