Linhof Technika 70 body Offer (己結束)

討論各類玩意硬件,敗家心得,定力少D,唔好入黎

版主: kiev, mickey_mouse

Linhof Technika 70 body Offer (己結束)

文章cco » 2004-04-07, 07:41

Linhof Technika 70 body only with Film Holder Back
US $430.00
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 3808314726
圖檔
圖檔

Up for auction is a Linhof Technika 70 with a 21/4x31/4 film holder back. It comes withno lens. Meter is working fine. This camera has some minor wear. Camera has been gone through at service center. Good luck on bidding.
I accept paypal or certified bank draft. I will ship 3days after payment received. I will ship FedEx and will insure for the amount of winning bid.

賣主給我Second Chance Offer, 只要US $430.00.

offer 己結束
最後由 cco 於 2004-04-07, 11:30 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
cco
員外
員外

Re: Linhof Technika 70 body US $430.00

文章OldCake » 2004-04-07, 08:30

底細D bor.............. :wink:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章cco » 2004-04-07, 08:49

6X9機體積較小,攜帶方便,如果只拍6X9以下的片片足夠用的了•我發現,有了4X5機的機主,在大多數情況下,還是用120卷拍6X7和6X9•從綜合成本上考慮,用120卷比用4X5底片要底•

LINHOF23拍120卷方便實惠,又能享受大畫幅機的移軸功能,
玩從價錢和實用的角度來考慮,以US$430價錢,還是值得擁有的!

老餅,假期出來影相嗎? 給你體會下LINHOF十分精緻的機械做工 .
最後由 cco 於 2004-04-07, 10:10 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
cco
員外
員外

Re: Linhof Technika 70 body US $430.00

文章OldCake » 2004-04-07, 08:54

cco...............我早收到風了...........hehe........再約丫... :wink:
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章NetNetBoy » 2004-04-07, 09:20

咁...

CCO小心比老餅用45毒返你... :lol:
雖然... 大部份情況用67,69...
正景時便會出動45, 或者612都可以...
還有... 加裝617... :twisted:
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

文章cco » 2004-04-07, 09:48

NetNetBoy 寫:咁...

CCO小心比老餅用45毒返你... :lol:
雖然... 大部份情況用67,69...
正景時便會出動45, 或者612都可以...
還有... 加裝617... :twisted:

NetNetBoy, 放心啦!
我要6X9是特別用處!! 我並沒話不用4X5。

我剛看過加裝的617,很難用和重,不如買5X7好過!!!
頭像
cco
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-07, 10:50

69機拍唔到612, 更拍唔到45.
呢部O野唔輕, 入到咩鏡同埋SHIFT/TILT/SWING有幾多CHECK左未? 上面個大髻, 冇連動刀就係廢物! 果個測光你會唔會信? 如果主力只影69, 不如買PENTAX 67, 底係細D, 但可以TTL測光及PREVIEW, 仲有大光圈, 同埋鏡頭一D都唔差.
另外, 45用既69背, 二手都係千幾蚊, 我果個同新既一樣, 千五回來.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章cco » 2004-04-07, 11:27

香港至NET超人 寫:69機拍唔到612, 更拍唔到45.
呢部O野唔輕, 入到咩鏡同埋SHIFT/TILT/SWING有幾多CHECK左未? 上面個大髻, 冇連動刀就係廢物! 果個測光你會唔會信? 如果主力只影69, 不如買PENTAX 67, 底係細D, 但可以TTL測光及PREVIEW, 仲有大光圈, 同埋鏡頭一D都唔差.
另外, 45用既69背, 二手都係千幾蚊, 我果個同新既一樣, 千五回來.

老超:
617是裝在45上,LINHOF 69當然拍唔到612和45。

請問6X9 V(70) 的連動刀和4X5 V的連動刀是不是都是跟機,還是IV型跟鏡走。

6X9具有大畫幅移軸、俯仰的功能,一般120系統無法相比。 加上LINHOF的
6X7 6X9 比一般120的6X7 6X9大。

雖然SHIFT/TILT/SWING比4X5小一些,但有齊LINHOF 23 V 的功能。和
LINHOF 4X5 IV / V 差不多。最理想當然是LINHOF 23 V 型,但价錢超高,最新的V型比45還貴。US$7500

這部23和45差不多重,可考慮把額頭卸掉,去減輕重量•

PENTAX 67 加幾支鏡都不輕呀!
最後由 cco 於 2004-04-07, 14:17 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
cco
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-07, 12:15

以我所知, LINHOF TECHNIKA 45及23已經唔同刀, 刀亦要跟鏡既SERIAL NUMBER來訂做. 如果是自己帶非LINHOF鏡去做, 是天價!
LINHOF TECHNIKA 70的刀如何, 我估係同TECHNIKA 23一樣.
問題是, 你沒有原本的鏡及刀, 你就幾乎沒可能去做一套新的, 而69機亦很難配到69鏡, 要用廣角, 多數都係用45果D, 但常用的65落在69機, 只有28mm(135計)視角, 平價DC都做到啦....
如果你認為呢部機可以大幅移軸, 你就大錯特錯, 呢D用風琴皮框既, 本身已經因為皮框摺埋(廣角鏡時)而冇咩可移, 更因為材料舊, 柔軟性並不如現在的45機用像膠料做, 又移少D, 同埋69機身細, 移少少已經頂著! 睇睇呢頁講乜....
http://www.shutterbug.net/columns/1102sb_classic/

我唔想同你拗, 69field機我都睇唔少, 係冇咩好選擇, 有冇錢都係咁講.
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章cco » 2004-04-07, 23:36

香港至NET超人 寫:以我所知, LINHOF TECHNIKA 45及23已經唔同刀, 刀亦要跟鏡既SERIAL NUMBER來訂做. 如果是自己帶非LINHOF鏡去做, 是天價!
LINHOF TECHNIKA 70的刀如何, 我估係同TECHNIKA 23一樣.
問題是, 你沒有原本的鏡及刀, 你就幾乎沒可能去做一套新的, 而69機亦很難配到69鏡, 要用廣角, 多數都係用45果D, 但常用的65落在69機, 只有28mm(135計)視角, 平價DC都做到啦....
如果你認為呢部機可以大幅移軸, 你就大錯特錯, 呢D用風琴皮框既, 本身已經因為皮框摺埋(廣角鏡時)而冇咩可移, 更因為材料舊, 柔軟性並不如現在的45機用像膠料做, 又移少D, 同埋69機身細, 移少少已經頂著! 睇睇呢頁講乜....
http://www.shutterbug.net/columns/1102sb_classic/

我唔想同你拗, 69field機我都睇唔少, 係冇咩好選擇, 有冇錢都係咁講.

老超!!!!!!!
LINHOF TECHNIKA 23 根本沒用刀!!!! LINHOF 4X5 連動 才用刀.
說明書
http://www.greenviewclub.com/Equipment/Chat/cameramanual/linhof/69tech70/Page01.htm
部件
http://www.greenviewclub.com/Equipment/Chat/cameramanual/linhof/69tech70/Page33.htm

這部機移軸量都不是那麼差呀!
LINHOF 6X9
圖檔
LINHOF 4X5
圖檔
頭像
cco
員外
員外

Re: Linhof Technika 70 body Offer (己結束)

文章NetNetBoy » 2004-04-07, 23:41

:beer

cco快d試影...
影得開心便是好... :D
頭像
NetNetBoy
掌櫃
掌櫃

Re: Linhof Technika 70 body Offer (己結束)

文章cco » 2004-04-07, 23:58

NetNetBoy 寫::beer

cco快d試影...
影得開心便是好... :D

己約老餅出來,未定時間。
有興趣一齊來玩,我支Technica Schneider Symar 100 f 5,6 or 175mm f12 convertible都不差.
:twisted: :twisted:

老餅:

有塊 Linhof Technika Lens Board 35mm in diameter 不知是不是 No. 0 Shutter Hole .
頭像
cco
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-08, 01:59

香港至NET超人 寫:問題是, 你沒有原本的鏡及刀, 你就幾乎沒可能去做一套新的, 而69機亦很難配到69鏡, 要用廣角, 多數都係用45果D, 但常用的65落在69機, 只有28mm(135計)視角, 平價DC都做到啦....

我又吹下水:
1. 以Schneider為例, 乜唔係有47mm同38mm既Super-Angulon俾6x9用?
2. 超人講得o岩, 用wide-angle同埋影非close-up既時候, 好多時都移/拗唔到!
e.g. 如果用47mm影無限遠, 你話點移? 更加唔使講拗!
3. 不過, 呢部唔係Field機, 佢係Technical Camera. -->Technika

P.S. 吹下都幾過癮, 不過唔使咁怒氣! :D
Cloudy
員外
員外

文章Cloudy » 2004-04-08, 02:38

其實Model IV呢本manual, 係唔可以盡信, 如果要好似佢咁拗, 你一係用死長鏡, 一係就影死Close-up!
剛才都講過, 呢部係Technical Camera, 其實主要係俾專業攝影師o係Studio用, 用黎影product或人像,
所以一定係用非wide-angle同影非無限遠, 當年影人唔會用wide-angle, o係Studio影人同影product
都一定係非無限遠, 但以Technical Camera黎講, 呢類古董機有一個致命傷, 就係非Yaw-Free Camera,
即係話唔能夠完全咁應用Scheimpflug Rule, 同埋拗機後對焦加倍困難! :D

Scheimpflug Rule: http://www.columbia.edu/~akj19/scheimpf ... lug%20rule
Cloudy
員外
員外

下一頁

回到 魔鬼敗家

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員