120掃描機評測,給同好參考參考

討論各類玩意硬件,敗家心得,定力少D,唔好入黎

版主: kiev, mickey_mouse

120掃描機評測,給同好參考參考

文章cco » 2004-04-15, 11:38

120掃描機評測,給同好參考參考. :twisted:
http://www.cameraunion.net/info/showarticle.php?id=1656
最後由 cco 於 2004-04-15, 12:00 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
cco
員外
員外

文章小麥草 » 2004-04-15, 11:44

有沒有想過夾錢買一部滾筒 scanner? :twisted:
拋開迷思,重新出發
數碼計畫再始動
頭像
小麥草
員外
員外

Re: 120掃描機評測,給同好參考參考

文章philip » 2004-04-15, 11:49

真係無得比 :twisted:
頭像
philip
客官
客官

文章香港至NET超人 » 2004-04-15, 11:55

小麥草 寫:有沒有想過夾錢買一部滾筒 scanner? :twisted:

老餅應該入一部, 再得閒、方便、又唔阻佢開工時, 開放比餅友任掃唔嬲.... :twisted: x999
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章philip » 2004-04-15, 12:11

香港至NET超人 寫:
小麥草 寫:有沒有想過夾錢買一部滾筒 scanner? :twisted:

老餅應該入一部, 再得閒、方便、又唔阻佢開工時, 開放比餅友任掃唔嬲.... :twisted: x999

SUPPORT :twisted:
頭像
philip
客官
客官

文章Eery » 2004-04-15, 12:13

philip 寫:
香港至NET超人 寫:

SUPPORT x2 :twisted: :twisted: :twisted:
知足而知不足 有為而有不為
頭像
Eery
員外
員外

文章philip » 2004-04-15, 12:14

oh
我有一個問題
上次我去drum scan一張slide
點解scan完好似張片好油咁 :roll:
頭像
philip
客官
客官

文章martin » 2004-04-15, 12:20

Eery 寫:
philip 寫:
香港至NET超人 寫:

SUPPORT x2 :twisted: :twisted: :twisted:

SUPPORT x 3 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
若問山水因何美,只緣心眼皆含情。
頭像
martin
小二
小二

文章OldCake » 2004-04-15, 12:32

好 bor............o甘多人 support.........每人先 support 基金.....100K
D80 真係機動性强
百尺竿頭仍需進、錦上何妨再添花
拍靚的照片取悅眼晴,拍好的照片觸動心靈........^o^
老餅和餅嫂相簿
頭像
OldCake
掌櫃
掌櫃

文章我是菜鳥 » 2004-04-15, 12:33

martin 寫:
Eery 寫:
philip 寫:
香港至NET超人 寫:

SUPPORT x 3 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

SUPPORT x 4 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
圖檔
頭像
我是菜鳥
員外
員外

文章cco » 2004-04-15, 13:00

我是菜鳥 寫:
martin 寫:
Eery 寫:
philip 寫:
香港至NET超人 寫:

SUPPORT x 4 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

SUPPORT x 5 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
頭像
cco
員外
員外

文章香港至NET超人 » 2004-04-15, 13:12

OldCake 寫:好 bor............o甘多人 support.........每人先 support 基金.....100K

唔好話100k, 1M電阻我都有大把, 絕對支持得起.
唔鍾意電阻, 可以用BYTE, 100KBYTE空位我都有唔少, 亦係絕對支持得起.
:twisted:
我的腳架蝦兵蟹將, 輕輕鬆鬆廿年良伴:
G炭5+G5板, SLIK PRO4, M074+G5板, CT3371+G3板, G1227+M438, C297+G1270M, V640+PH273;
C127+G1板, 614CF+R25BH, TILTALL JUNIOR, M390套, M728套, 444SPOT套, 笨仔鴨腳, FLATBOY;
仲有後備: CAMBO BALL, FOBA MINI, G1270, G0板, M128, V51Q.........
頭像
香港至NET超人
企堂
企堂

文章edwin » 2004-04-15, 13:14

philip 寫:oh
我有一個問題

只要明白 drum scan 的過程, 就會比較明白, 因為過程中, 真係要落油的
http://www.photosharp.com.tw/forum2003/ ... e=2&Page=1
頭像
edwin
員外
員外

文章cco » 2004-04-15, 13:14

我有一個問題

滾筒掃描器

正片是要塗上一種專用油,中間不可以有空氣
再上之前要用滾筒類的東西把空氣及多餘的油擠出

專業分色輸出

正片的油要用高揮發性的溶劑來去除.
如果不擦掉它,那底片很快就會報消
頭像
cco
員外
員外

文章philip » 2004-04-15, 13:36

cco 寫:
我有一個問題

滾筒掃描器

正片是要塗上一種專用油,中間不可以有空氣
再上之前要用滾筒類的東西把空氣及多餘的油擠出

專業分色輸出

正片的油要用高揮發性的溶劑來去除.
如果不擦掉它,那底片很快就會報消

嘩....
咁要用乜野去除去個d油又唔影響到張slide? (我怕有化學作用影響到張slide)
其實就如果去左d油,會唔會多少對張片有好多影響?
因為唔多唔少都可能會有少少油,對長期保全 d Slide有影響.
頭像
philip
客官
客官

下一頁

回到 魔鬼敗家

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員